Δεν ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια και οι απόψεις τους δεν ταυτίζονται απαραιτήτως και σε όλα. Στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που διαφώνησαν σε κομβικά ζητήματα. Παρ' όλα αυτά η μεταξύ τους σχέση δεν επηρεάστηκε, μια και η ειλικρίνεια και η εντιμότητα πάντοτε ήταν τα στοιχεία που υπερίσχυαν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν ετοιμάζονται για την τρίτη τους κατ' ιδίαν συνάντηση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η συνάντηση αυτή θα είναι και η πλέον ουσιαστική μια και θα επισφραγίσει την αμοιβαία θέληση για συνεργασία σε πολλά επίπεδα (αμυντικό και πολιτικό), σε μία περίοδο όπου ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει σε καθημερινή βάση τις απειλές του προς την Ελλάδα.
Η ίδια πηγή μάλιστα σημειώνει στο liberal.gr ότι οι δύο ηγέτες αν και δεν έχουν τις ίδιες πολιτικές αφετηρίες, εντούτοις έχουν αναπτύξει πολλά κοινά, τα οποία αποδεικνύονται ιδιαιτέρως χρήσιμα ειδικά στη χώρα μας την δεδομένη χρονική συγκυρία. Ελάχιστοι θυμούνται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει να κάνει το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός στο εξωτερικό (εξαιρουμένης της Κύπρου) στο Παρίσι.
Τότε υπήρξαν κάποιοι που είχαν παραξενευτεί με την επιλογή αυτή και κάποιοι άλλοι είχαν διερωτηθεί ανοιχτά για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης κίνησης μέσα στον Αύγουστο. Στην πολιτική όμως όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και η συγκεκριμένη επιλογή Μητσοτάκη έχει εδώ και κάποιους μήνες φέρει απτά αποτελέσματα, πολλώ δε μάλλον την τελευταία περίοδο όπου ο κ.Μακρόν έχει βγει ανοιχτά υπέρ της Ελλάδας απέναντι στον τούρκο πρόεδρο, στέλνοντας μάλιστα προς την Άγκυρα ακόμα και πολεμικά μηνύματα.
Με τον κ. Μακρόν λοιπόν να λαμβάνει θέση κόντρα στον Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε αφορμή, η Ελλάδα αποφάσισε σχεδόν από την πρώτη στιγμή μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ να συνταχθεί δίπλα στον γάλλο πρόεδρο.
Απόδειξη της στενής σχέσης που έχουν αναπτύξει οι δυό τους είναι το γεγονός ότι μιλούν απευθείας στο κινητό με μεγάλη ευκολία, κάτι που σπάνια συμβαίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ενώ πηγή κοντά στον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι οι μεταξύ τους επικοινωνίες είναι πολύ περισσότερες από όσες έχουν ανακοινωθεί δημοσίως. Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι ακόμα και η έντονη διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση που στήριξε με ένταση ο κ.Μακρόν, δεν έδειξε να επηρέασε την σχέση τους.
Η απέχθεια στον λαϊκισμό μοιάζει να τους ενώνει, με τους δύο ηγέτες να εμφανίζονται έτοιμοι να στείλουν μήνυμα στην Αγκυρα, βάζοντας τα θεμέλια για μια ισχυρή συμμαχία στο πλαίσιο της ΕΕ, την ώρα που η Γερμανία δεν φαίνεται ικανή να συνεχίζει να παίζει το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στην Γηραιά Ηπειρο.