Μητσοτάκης - Καραμανλής έστειλαν μήνυμα στον Τσίπρα

Μητσοτάκης - Καραμανλής έστειλαν μήνυμα στον Τσίπρα

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ πολιτικών προσώπων που δημοσιοποιούνται και υπάρχουν και αυτές που παραμένουν «κρυφές». Υπάρχουν συναντήσεις που δεν της μαθαίνεις ποτέ και υπάρχουν αυτές που τις μαθαίνουν όλοι. Το ερώτημα στην περίπτωση του τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού, δεν κρύβεται τόσο στο περιεχόμενο της κουβέντας όσο στο γιατί επελέγη η συνάντηση να γίνει γνωστή και μάλιστα μέσω διαρροής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η απόφαση δημοσιοποίησης υπήρξε κοινή και στοχευμένη. Για να μην υπάρξει χώρος παρερμηνειών και διακίνησης διαφόρων σεναρίων προτάχθηκε η λύση την είδηση να μεταδώσει το ΑΠΕ.

Τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ο πρώην πρωθυπουργός ήθελαν να στείλουν μήνυμα ενότητας της ΝΔ, μακριά από σενάρια, διαρροές και παραφιλολογίες. Η χρονική συγκυρία άλλωστε ήταν η κατάλληλη μετά από τα όσα είχαν γραφτεί και ακουστεί για ενόχληση του πρώην πρωθυπουργού από διάφορα «λεγόμενα» του Άδωνι Γεωργιάδη ή για εμπλοκή της Κατερίνας Παπακώστα σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης του κ. Μητσοτάκη από «Καραμανλικό» δάχτυλο. Οι πιο πονηροί μπορεί να υποθέσουν ότι το ραντεβού κλείστηκε ακριβώς γιαυτό το λόγο προκειμένου δηλαδή να διαψευστούν όλα τα σενάρια, όμως υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν το ραντεβού να έχει συμφωνηθεί σε ουδέτερο χρόνο, πιθανόν με αφορμή την ανταλλαγή πασχαλινών ευχών.

Φαίνεται λοιπόν πως Μητσοτάκης και Καραμανλής δια της δημοσιοποίησης του ραντεβού τους στόχευσαν διαφορετικά. Έβαλαν ευθέως στο στόχαστρό τους το Μέγαρο Μαξίμου και όλους εκείνους που δίνουν τροφή στα σενάρια περί δήθεν στήριξης του πρώην πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο πολιτικοί έστειλαν μήνυμα ενωτικής διάθεσης και στοχοποίησαν τον κ. Τσιπρα, κάνοντας αναλυτική κουβέντα για τις κυβερνητικές ευθύνες που έχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση για την πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν του liberal.gr το τετ α τετ επικεντρώθηκε σε δύο ζητήματα. Πρώτον στην πορεία της διαπραγμάτευσης και στην ολοκλήρωση ή μη της αξιολόγησης. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κλείσει τη διαπραγμάτευση και θα ψηφίσει τα σκληρά μέτρα.

Όπως μάλιστα τονίστηκε το πολιτικό κόστος των συγκεκριμένων μέτρων θα είναι δυσβάσταχτο για τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι θα δυσκολευθούν ακόμα και να... περπατήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής επίσης δεν έδειξαν να συμμερίζονται την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου για ξεκάθαρη διατύπωση εκ μέρους των δανειστών ρυθμίσεων για τη διευθέτηση του χρέους, στοιχείο που θα δυσχεράνει την κυβερνητική στρατηγική περί λύσης του πολύπλοκου ζητήματος.

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα ήταν ασφαλώς η επικράτηση του Emmanuel Macron στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι ο κ. Macron θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα για την Ευρώπη συνολικά θα είναι εξαιρετικά άσχημα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr στο περιεχόμενο της συζήτησης δεν υπήρξαν πουθενά εσωκομματικές αναφορές.

Ποιος άλλωστε πιστεύει στα αλήθεια ότι ο νυν αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένας πρώην πρωθυπουργός θα κάθονταν να σχολιάσουν τετ α τετ, τα όσα γράφονται και διαρρέονται δεξιά και αριστερά περί δήθεν «Καραμανλικών» στελεχών που θέλουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή του νέου αρχηγού. Όποιος γνωρίζει τους δύο άντρες, αυτού του είδους η συζήτηση είναι εκτός λογικής τους.

Είναι επίσης βέβαιο ότι τέτοιου είδους κουβέντες (όταν και εφόσον γίνονται), διεκπεραιώνονται μέσω άλλων οδών και όχι μέσα από την απευθείας συζήτηση σε υψηλό επίπεδο, εκτός και η κατάσταση είναι οριακή.

Δεν είναι καθόλου κομψό άλλωστε να μπει στο τραπέζι της συνάντησης η ανάρτηση ενός πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου που «θυμήθηκε» την σταυροδοσία των τελευταίων εκλογών ή η δημόσια τοποθέτηση μέσω social media βουλευτή, που ορισμένοι σύνδεσαν με τον κ. Καραμανλή επειδή το σενάριο ήταν ελκυστικό στα ΜΜΕ. 

Φωτογραφία αρχείου SOOC