Του Σάκη Μουμτζή
Η Α. Μέρκελ ήρθε στην Ελλάδα για έναν και μοναδικό λόγο. Για να στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών, σε καθαρά συμβολικό επίπεδο. Επιπροσθέτως, θέλησε να επαναβεβαιώσει το στρατηγικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για τα Βαλκάνια.
Γράφηκε πως η επίσκεψη της ήταν και μια τονωτική ένεση στον Α. Τσίπρα. Ευσεβείς πόθοι. Έχει αποδειχθεί ιστορικά πως αυτές οι έξωθεν παρεμβάσεις υποστήριξης φέρνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Οι πολίτες θεωρούν πως έτσι προσβάλλεται η εθνική τους υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια.
Εξάλλου, ο πανηγυρικός τόνος που δόθηκε σε αυτήν την επίσκεψη από την κυβέρνηση, ανακάλεσε στην μνήμη μας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, όταν αυτός ήταν στην αντιπολίτευση και η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισκεφτεί την Αθήνα, επί Σαμαροβενιζέλων. Κάτι που μόνον θετικά δεν λειτούργησε για τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα διάφορα φερέφωνα της κυβέρνησης προέβαλλαν πανηγυρικά την «διάψευση» της θέσης της Νέας Δημοκρατίας, από την Α. Μέρκελ, πως το Σκοπιανό ανταλλάχθηκε με την μη περικοπή των συντάξεων. Σαν να επρόκειτο ποτέ να το παραδεχθεί αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος. Απεναντίας στην πολιτική υπάρχουν κάποιες, κατά συνθήκην, διαψεύσεις που ομολογούν παραδοχή.
Αλλά το βασικότερο σημείο της επίσκεψης της καγκελαρίου ήταν η σταθερή άρνηση του Κ.Μητσοτάκη να αποδεχθεί την συμφωνία των Πρεσπών. Φαίνεται πως όχι μόνον επαναδιατράνωσε την πάγια θέση της παράταξης, αλλά συγχρόνως εξήγησε στην Α. Μέρκελ τους λόγους που η συγκεκριμένη συμφωνία θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά στην περιοχή μας.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι ροζέ αριστερούληδες μαζί με τους Συριζαίους πανηγύριζαν που η Γερμανίδα καγκελάριος θα «κατσάδιαζε» τον Κ.Μητσοτάκη. Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πως όλοι αυτοί βρίσκονται στο έσχατο σκαλοπάτι απόγνωσης, για να επενδύουν την πολιτική τους επιβίωση στον ξένο παράγοντα. Μα η Α.Μέρκελ γνώριζε πως σε αυτά τα επίπεδα και σε αυτό το χρονικό σημείο, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε. Δεν χωρούν υπαναχωρήσεις. Και ο Κ.Μητσοτάκης αυτό έκανε.
Στο κάτω-κάτω ο Κ.Μητσοτάκης είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και η Α. Μέρκελ τελειώνει την θητεία της. Το μέλλον και το παρελθόν.
Και τώρα που το «ιππικό» έφυγε τι απέμεινε στον Α. Τσίπρα; να διαχειρισθεί μόνος του την συμφωνία των Πρεσπών και να υποστεί τις συνέπειες της στο εσωτερικό της χώρας. Είναι δεδομένο πως τουλάχιστον το 70% του Ελληνικού λαού την απορρίπτει αναφανδόν. Και αυτό το επεσήμανε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στην Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία γνωρίζει πως και η πλειοψηφία των κατοίκων της FYROM έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, όπως έδειξε το σχετικό δημοψήφισμα.
Συνεπώς, οι ηγέτιδες δυνάμεις θα πρέπει να αναρωτηθούν κάτι το πολύ απλό: πώς μπορεί να λειτουργήσει μια συμφωνία σε δύο κοινωνίες που πλειοψηφικά την απορρίπτουν; Με τους εκβιασμούς και τις εξαγορές δεν λύνονται προβλήματα εκατό χρόνων.
Συνεπώς, πολύ σωστά επεσήμανε ο Κ.Μητσοτάκης στην Α. Μέρκελ πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία «που μπορεί να πυροδοτήσει νέα προβλήματα. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη».
Είναι ολοφάνερο, πως αν κάποιος βγήκε ενισχυμένος από την επίσκεψη της φράου στην Ελλάδα, αυτός είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Όλα τα υπόλοιπα είναι παρηγοριά στον άρρωστο.