Mηνύματα αυξημένης κυβερνητικής ετοιμότητας από τη ΝΔ

Mηνύματα αυξημένης κυβερνητικής ετοιμότητας από τη ΝΔ

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους η ΝΔ με φόντο και τα σενάρια πρόωρων εκλογών που τροφοδοτούνται από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και την αίσθηση ότι μπορεί η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος να επιθυμεί να εξαντλήσει τη θητεία της, αλλά έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί και "αφήγημα" εκλογών σε περίπτωση που υποχρεωθεί να προσφύγει στις κάλπες λόγω αδυναμίας να διαχειριστεί πολιτικά τις αυξημένες απαιτήσεις των θεσμών για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η φράση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη ότι "δεν είναι προτίμηση του κ. Τσίπρα να κάνει εκλογές, αλλά πιστεύω ότι δεν θα τις αποφύγει", είναι ενδεικτική της προσέγγισης στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εντείνει παράλληλα και τα μηνύματα της δικής του ετοιμότητας να αποτελέσει αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση διακυβέρνησης. 

Μετά την καταγγελία Μητσοτάκη ότι με την επιβολή "λιτότητας μακράς διάρκειας" ως αποτέλεσμα δέσμευσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, "ναρκοθετούνται όχι μόνο οι επόμενες κυβερνήσεις, αλλά και η ίδια τη χώρα", η Πειραιώς καταλογίζει στον πρωθυπουργό και στο κυβερνών κόμμα ότι "ακόμη και σήμερα αποσταθεροποιούν τη χώρα". Η πολιτική σύγκρουση παίρνει μάλιστα ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου που σε συνδυασμό με την πρόσφατη κοινή παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο, επαναφέρουν στο προσκήνιο αιτιάσεις της ΝΔ περί "σύμπλευσης του ΣΥΡΙΖΑ με την ΧΑ σε κρίσιμα ζητήματα", μεταξύ των οποίων υποδεικνύεται και εκείνο της προσφυγής στις κάλπες λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι "πριν από δύο χρόνια, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, ο κ. Τσίπρας ζητούσε επιτακτικά να φύγει η τότε κυβέρνηση και με τη σύμπραξη της Χρυσής Αυγής και τη βοήθεια των τότε και σήμερα παρατρεχάμενών του, έσυρε τη χώρα σε εκλογές. Και μαζί με αυτές, σε μια μεγάλη περιπέτεια", όπως είπε. 

Τον οδικό χάρτη εξόδου από την "περιπέτεια" της "αχρείαστης παράτασης της κρίσης" αναμένεται να περιγράψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του απόψε στο επίσημο δείπνο που θα διοργανώσει προς τιμήν του το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σε αυτήν πέρα από τη σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της τελευταίας διετίας, αναμένεται να δώσει έμφαση στις προοπτικές ανάκαμψης που μπορεί να δημιουργήσει η υλοποίηση μίας διαφορετικής πολιτικής, υπερασπιζόμενος την ανάγκη για ένα "συνεκτικό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση", το οποίο θα αξιοποιεί τις "πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας" που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι μπορεί να φτάσει με άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής σε ρυθμούς ανάπτυξης 4% μετά το 2018 και δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας ετησίως. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στους άξονες πολιτικής που ο ίδιος πιστεύει ότι θα οδηγήσουν σε ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και σε προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, περιγράφοντας τόσο την "σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού – πελατειακού κράτους" που προτείνει το κόμμα του, όσο και ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με έμπρακτη βούληση εφαρμογής τους, το οποίο θα δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων και στη δημιουργία ενός "σύγχρονου και αποτελεσματικού δημοσίου που θα διευκολύνει το επιχειρείν". Επίσης για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, με ταχεία αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, αλλά και με αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στη βάση της "ολοκληρωμένης πρότασης" που έχει καταθέσει η ΝΔ ονομάζοντάς την «δεύτερη ευκαιρία» καθώς το μήνυμα που, όπως τονίζουν τα στελέχη της, θέλει να στείλει είναι ότι "όλοι μπορεί να αποτύχουν, αλλά όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασηκωθούν".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επιχειρηματολογήσει επίσης για τις δυνατότητες μίας νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από εκλογές, να επιτύχει την "δυναμική επανεκκίνηση" που χρειάζεται η χώρα, διασφαλίζοντας την επιστροφή της "στην κανονικότητα", αλλά και τις αναγκαίες συνθήκες για να προωθηθούν αλλαγές που, όπως ο ίδιος λέει, "υπερβαίνουν τον στενό ορίζοντα μιας ορθολογικής τεχνοκρατικής διαχείρισης και στην πραγματικότητα συνιστούν αλλαγή του συνολικού τρόπου λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας". Γι'' αυτό και πρέπει να στηρίζονται- επισημαίνει- σε ένα "νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης".