Το μήνυμα της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Σε πρώτο πλάνο οι νέοι και η μείωση φόρων

Το μήνυμα της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Σε πρώτο πλάνο οι νέοι και η μείωση φόρων

Μία ομιλία επικεντρωμένη στην οικονομία, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις θα είναι η αποψινή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ομιλία με την οποία ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει την επανεκκίνηση της κυβέρνησης του μετά από έναν πολιτικά δύσκολο Αύγουστο. 

«Η Ελλάδα αλλάζει» θα είναι το σύνθημα της τοποθέτησης του κ.Μητσοτάκη ενώπιον των παραγωγικών φορέων. 

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν είναι αποσπασματικά αλλά συγκροτούν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σαφή στόχευση.  

Παράλληλα με την ενίσχυση κάποιων στρωμάτων (ως μέρισμα από τη θετική πορεία της οικονομίας) τα μέτρα συνδέονται με τη δυνατότητα για ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη η οποία θα βοηθήσει τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις μέσω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματός τους δημιουργώντας παράλληλα κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης ώστε να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία. Παράλληλα τα κίνητρα για επενδύσεις δημιουργούν νέες δουλειές. 

Σαφής στόχος  της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας με «πράσινο» πρόσημο και εξωστρεφή προσανατολισμό, στοιχεία που θα αναδεικνύονται στην ομιλία. Ειδικό κεφάλαιο στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού θα έχουν  οι νέοι. Στις δύο πρώτες γραμμές δε θα κάθονται υπουργοί κ.λπ. αλλά νέοι. Η ομιλία θα περιλαμβάνει:

Eιδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων, προκειμένου να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για απασχόληση, η πρόσβαση στη γνώση και η ψηφιακή πρόσβαση.

Οικονομικά μέτρα για φόρους- εργασία. Ειδικό πακέτο μέτρων για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Μέτρα για τις ανατιμήσεις με παρεμβάσεις σε ΦΠΑ και λογαριασμούς που επιβαρύνουν νοικοκυριά

Ανακοίνωση νέων έργων για τη Βόρεια Ελλάδα. 5 νέα έργα στη Θεσσαλονίκη στους τομείς της υγείας, των αστικών αναπλάσεων, του αθλητισμού και της επιχειρηματικότητας

Έμφαση στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι. Μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία που θα διαπερνά όλους τους κλάδους κι όχι μόνο κάποιες περιοχές.

Μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, στη Δικαιοσύνη, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ψηφιοποίηση του κράτους.

Όλα αυτά θα δημιουργήσουν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ένα νέο περιβάλλον που παράλληλα με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τις επενδύσεις που ετοιμάζονται και τις μεταρρυθμίσεις, θα αλλάξουν τη χώρα.

Αυτό που επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν από την ομιλία Μητσοτάκη, είναι ότι από τους 26 μήνες της διακυβέρνησης, τους 19 η κυβέρνηση διαχειρίζεται κρίσεις. Ο απολογισμός είναι θετικός, όπως λένε οι ίδιες πηγές, οι οποίες εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η  ανάπτυξη θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 3,6% που ήταν η αρχική πρόβλεψη για το 2021, δημιουργώντας έτσι  πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν μάλιστα ότι στη διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο δεν είχαμε λουκέτα και απολύσεις αλλά τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 3.909.738 θέσεις απασχόλησης, ενώ τον Ιούνιο του 2021 είχαμε 3.981.468 θέσεις. Δηλαδή  επιπλέον 71.730 νέες θέσεις από την εποχή προ πανδημίας. 

Επίσης, έχουμε σήμερα 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες ενώ οι καταθέσεις είναι κατά 34 δισ. ευρώ περισσότερες, εκ των οποίων τα 19 δισ. ευρώ είναι από νοικοκυριά.

Αυτή η θετική πορεία δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο κάτι που αναμένεται ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης να χρησιμοποιήσει προς όφελος των πολλών.