Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και όμως οι δέκα κάλπες στην ψηφοφορία για την προανακριτική της Novartis έκρυβαν ορισμένες “δυσάρεστες” εκπλήξεις για την συγκυβέρνηση. Μπορεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας να “έπεσαν” πάνω στις στιγμές εντάσεις και στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αλλά και των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, όμως υπήρξαν κάποιες λεπτομέρειες, όχι και τόσο ασήμαντες, που θα πρέπει να εντοπιστούν.
Με μια προσεχτική ματιά στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κάθε κάλπης θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε περιπτώσεις μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που δεν πειθάρχησαν στις κομματικές γραμμές. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη της παραπομπής του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου, στο ερώτημα όμως για την οποία καταγράφηκαν 12 περιπτώσεις κυβερνητικών βουλευτών “εκτός γραμμής”, υπήρξαν δηλαδή 12 “απώλειες” για την κυβερνητική γραμμή. Στο ίδιο πλαίσιο καταγράφηκαν απώλειες για την συγκυβέρνηση στις περιπτώσεις των κυρίων Λυκουρέτζου και Κουτρουμάνη.
Ασφαλώς για να προσεγγίσουμε με όσον το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια θα πρέπει πρώτα να λάβουμε υπόψιν μας κάποια δεδομένα της χθεσινής διαδικασίας:
-Οι ψήφοι της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού “πήγαν” όλες μαζί , χωρίς διαρροή και προσμετρήθηκαν ως άκυρες.
-Οι ψήφοι της ΝΔ προσμετρήθηκαν ως “αποχή”, χωρίς να υπάρξει επίσης καμία διαρροή.
-Οι βουλευτές του ΚΚΕ όσο και της Χρυσής Αυγής συνηθίζουν να κινούνται όλοι μαζί στην ίδια γραμμή.
-Αναμφίβολα υπάρχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι δεν είναι εύκολα “ανιχνεύσιμοι”.
Αν υπολογίσουμε σε όλα αυτά το γεγονός πως ο Αριστείδης Μπαλτάς και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ήταν απόντες, μπορούμε να κάνουμε ορισμένους υπολογισμούς, με βάση πάντα τα αποτελέσματα των καλπών, όπου αρχικά εντοπίζονται 2 απώλειες εκ μέρους της Ενωσης Κεντρώων στις κάλπες για τον κύριο Αβραμόπουλο και τον κ. Λοβέρδο.
Δημήτρης Αβραμόπουλος:
188 ΝΑΙ – 4 ΠΑΡΩΝ
(2 απώλειες Ενωσης Κεντρώων)
Άδωνις Γεωργιάδης:
186 ΝΑΙ – 6 ΠΑΡΩΝ
Aνδρέας Λοβέρδος:
186 ΝΑΙ – 4 ΠΑΡΩΝ
(2 απώλειες Ενωσης Κεντρώων)
Ευάγγελος Βενιζέλος:
185 ΝΑΙ – 6 ΠΑΡΩΝ
Αντώνης Σαμαράς:
182 ΝΑΙ – 2 ΟΧΙ – 6 ΠΑΡΩΝ
Γιάννης Στουρνάρας:
182 ΝΑΙ – 2 ΟΧΙ – 6 ΠΑΡΩΝ
Γιώργος Κουτρουμάνης:
180 ΝΑΙ – 1 ΟΧΙ – 11 ΠΑΡΩΝ
(4 “κυβερνητικές” απώλειες)
Ανδρέας Λυκουρέτζος:
180 ΝΑΙ – 2 ΟΧΙ – 8 ΠΑΡΩΝ
(2 “κυβερνητικές” απώλειες)
Παναγιώτης Πικραμμένος:
170 ΝΑΙ – 8 ΟΧΙ– 12 ΠΑΡΩΝ
(12 κυβερνητικές “απώλειες”)
Μάριος Σαλμάς:
159 ΝΑΙ – 17 ΟΧΙ – 16 ΠΑΡΩΝ
(27 κυβερνητικοί βουλευτές “ εντός γραμμής” )
Αξίζει να σημειώσουμε δύο στοιχεία που με βάση τα στενά πολιτικά κριτήρια μπορεί να μην παίζουν κάποιο πρακτικό ρόλο, όμως σε επίπεδο σημειολογίας ίσως να λένε και πολλά.
Από την μία στη ψηφοφορία για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρέθηκαν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 153 βουλευτών ,ενώ από την άλλη παρά την κυβερνητική “προτροπή” για μη παραπομπή του Μάριου Σαλμά, ο στόχος δεν επετεύχθη , μια και συγκεντρώθηκαν 27 από τις 36 ψήφους που απαιτούνταν.
Είναι φανερό ότι ανεξαρτήτως της απόλυτης ακρίβειας των υπολογισμών ζήτημα μη “συμμόρφωσης” κυβερνητικών βουλευτών υπήρξε είτε σε μεγαλύτερη είτε σε μικρότερη έκταση. Μια εικόνα που μπορεί να μην λέει πολλά , μπορεί όμως να μαρτυρά ορισμένες “αρρυθμίες” στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης, την στιγμή μάλιστα δύσκολα μέτωπα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ανοιχτά και... μπροστά!