Μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας θα επιχειρήσει να εκτελέσει η κυβέρνηση μέσα στον Μάιο. Από την μία να προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων που θα αφήσουν το αποτύπωμα τους στην κοινωνία και από την άλλη να επαναφέρει σταδιακά και με ασφάλεια την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στα προ κορονοϊού δεδομένα.
Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αλλάξει σελίδα στη χώρα, με παράλληλη ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού του προφίλ, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά, από την προεκλογική περίοδο.
Μία προσπάθεια που εν πολλοίς θα κρίνει και την πορεία της διακυβέρνησης του, καθώς από το επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου θα απομακρύνεται η διαχείριση του κορονοϊού και η συζήτηση θα πηγαίνει προς τα ζητήματα που αφορούν στην λεγόμενη καθημερινότητα του πολίτη.
Όπως επιμένει λοιπόν καλά πληροφορημένη πηγή θέμα μερικών ημερών είναι η συζήτηση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, με το οποίο ο πρωθυπουργός ευελπιστεί να εκσυγχρονίσει τους κανόνες που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις, κάνοντας πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.
Ήδη το κλίμα μοιάζει «πολεμικό» γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει κάνει την καταψήφιση του νομοσχεδίου πρώτη της προτεραιότητα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει σε συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αγνοώντας κάποιους που μιλούν για την πιθανότητα η κυβέρνηση να προκαλέσει την αντίδραση μέρους της κοινωνίας με τις επιλογές αυτές, πληρώνοντας το γνωστό «πολιτικό κόστος».
Το στίγμα των προθέσεων του αποκάλυψε ο ίδιος στους Financial Times. «…Προωθούμε τώρα μεταρρύθμιση στα εργασιακά, κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Εγώ δεν το βλέπω με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας μας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά, σειρά θα πάρει μία ακόμα «δύσκολη» μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση, αυτή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Μια κυβερνητική επιλογή που αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις, καθώς θα πρέπει να «σπάσει αυγά» σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα όπως είναι η παιδεία.
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα έχει μπει σε φάση ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος Μαΐου. Στη συνέχεια, το δρόμο προς τη Βουλή θα πάρουν παρεμβάσεις που θα έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα, τη δημόσια υγεία αλλά και τον ευαίσθητο τομέα των δημοσίων προμηθειών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση υλοποίησης των δύσκολων αποφάσεων.