«Θα απολύονται όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια», δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία εν συνεχεία με ανακοίνωσή της διευκρίνισε πως πρόκειται για λανθασμένη διατύπωση και υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία και να συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».
Μιλώντας στο Open η υφυπουργός Εργασίας για τους εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων επισήμανε ότι «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί...». Η ίδια δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.
Όπως τόνισε, σχεδιάζεται αυτή η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα «ταβάνι» χρονικό, «λέμε τώρα, ενός μήνα και μετά ο εργοδότης να μπορεί να πει "μετά από έναν μήνα, ο ανεμβολίαστος δεν είναι ικανός να προστατεύσει τους ασθενείς" και μετά από ένα διάστημα να μπορεί να απολυθεί», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας.
«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων.... στις ιδιωτικές δομές έχει εμβολιαστεί το 63% και στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε και συνέχισε: «Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί πλέον να προσέρχεται».
Επισήμανε ότι έχει ευθύνη ο εργοδότης να μην προσέλθει ο εργαζόμενος να εργαστεί έως ότου εμβολιαστεί και υπενθύμισε ότι προβλέπονται ταχύτατες διαδικασίες για τη πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των ελλείψεων σε υπαλληλικό προσωπικό.
Υπογράμμισε επίσης, πως εξετάζεται να δημιουργηθεί Επιτροπή η οποία θα μπορεί να δίνει γνωματεύσεις απαλλαγής των εμβολιασμών σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, κάνουν θεραπείες και δεν πρέπει να εμβολιαστούν.
Σε ερώτηση για τα μέτρα της κυβέρνησης στο θέμα των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε κατασκηνώσεις παιδιών ανά την επικράτεια ανέφερε ότι «μελετούμε και το ενδεχόμενο να κλείσουμε κατασκηνώσεις» και πρόσθεσε πως «αν δούμε αυξανόμενους ρυθμούς μπορεί να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας και μέσα στον Αύγουστο».