Ο Friedrich Schiller έλεγε ότι η πλέον επαναστατική πράξη, μέσα σε ένα περιβάλλον διάχυτο με ψέμα, είναι το να λες την αλήθεια.
Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε εθνικές εκλογές. Θα εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας με το βλέμμα στο ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα και ποια πολιτική θα εφαρμοστεί. Συγχρόνως, θα εκτιμήσουμε, θα σταθμίσουμε και θα εξάγουμε το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών πράξεων των πεπραγμένων της απερχόμενης κυβέρνησης 2019-2023. Θα τα συγκρίνουμε, επίσης, με τα αντίστοιχα της προηγούμενης κυβέρνησης και βάσει αυτών θα αποφασίσουμε. Όμως, συγχρόνως, θα πρέπει να εκτιμήσουμε και να αποδώσουμε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά των δικών μας πράξεων, των δικών μας απαιτήσεων, της δικής μας προσφοράς στην κοινωνία. Διότι, ως πολίτες, έχουμε και εμείς μέρος της ευθύνης της πορείας της χώρας.
Είμαι βέβαιος ότι όλοι συμφωνούμε πως για να επιτύχει μία χώρα να πορευτεί σε ένα δρόμο ευημερίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέριμνας για το περιβάλλον, εργασίας για όλους σε ένα πλαίσιο κοινωνικού κράτους, που μεριμνά για όλους τους πολίτες του, χρειάζεται μία πολύ καλή κυβέρνηση, μία εξ ίσου καλή και εποικοδομητική αντιπολίτευση και ένας λαός, που σέβεται, εφαρμόζει και απαιτεί την εφαρμογή του Συντάγματος. Στην τετραετία, που ολοκληρώνεται, είχαμε μία αρκετά καλή κυβέρνηση και μία αρνητική και (πολύ συχνά) καταστροφική αντιπολίτευση. Η δε κυβέρνηση θα ενεργούσε πιο υπεύθυνα και αποτελεσματικά, εάν είχαμε μία εποικοδομητική αντιπολίτευση, η οποία, όταν διαφωνούσε, θα αντιπρότεινε τεκμηριωμένες θέσεις.
Όσον αφορά στους πολίτες, δηλαδή όλους εμάς, οφείλουμε να προτάσσουμε την προσφορά μας, πριν από τις απαιτήσεις που έχουμε από την Πολιτεία. Και να μην λησμονούμε τη ρήση του Αριστοτέλη στο πολύ σημαντικό έργο του «Ηθικά Νικομάχεια»: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να νέμονται και κατέχουν είτε ίσοι άνισα είτε άνισοι ίσα.
Με τη σημερινή ημέρα του Πάσχα των Ελλήνων, ας αναλογιστούμε πώς θέλουμε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της Ελλάδας και ας ηγηθούμε όλοι μαζί της Επανάστασης του Αυτονόητου. Η κοινωνία έχει ανάγκη πλέον από ένα ειλικρινές μήνυμα ανάτασης με γνώμονα το τρίπτυχο «Αριστεία – Αξιολόγηση – Αξιοκρατία». Η χώρα και οι πολίτες της έχουν ανάγκη από ένα Κράτος, το οποίο θα βασίζει τη λειτουργία του πάνω στις αρχές, τις οποίες περιγράψαμε. Ας αφήσουμε πίσω, ως τραγικό παρελθόν, τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, το αφήγημα «τι θα μου προσφέρει το Κράτος, ασχέτως του τι προσφέρω εγώ στην κοινωνία» και «εγώ ορίζω τις απαιτήσεις μου». Διότι αυτές οι νοοτροπίες, δηλαδή η ανευθυνότητα και η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών πάντα στους άλλους, μας οδήγησαν πάντα σε καταστροφές με πιο πρόσφατη αυτήν των Τεμπών.
Με την ευκαιρία της έλευσης της Άνοιξης και της γιορτής της Γης, ας συσπειρωθούμε όλοι μαζί για να πραγματοποιήσουμε την Επανάσταση του Αυτονόητου. Όλοι θα κερδίσουμε από μία τέτοια μάχη. Όλοι μηδενός εξαιρουμένου.