Ανοίγει το βήμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της πανδημίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός με διαβατήριο την καλή «πανευρωπαϊκή θέση» που διαθέτει αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, προετοιμάζει σειρά στοχευμένων ταξιδιών με συγκεκριμένη πάντοτε ατζέντα. Μία ατζέντα που ουσιαστικά καλύπτει όλα τα θέματα που θα κυριαρχήσουν μόλις ο κορονοιός υποχωρήσει.
Η αρχή θα γίνει το διήμερο 7-8 Μαΐου από το Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες της λεγόμενης «Κοινωνικής Συνόδου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το διήμερο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που γεννήθηκαν την περίοδο του κορονοϊού και έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που έφερε ο ιός στις κοινωνία και την εργασία.
Χωρίς αμφιβολία θα είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη των «27» θα κληθεί να προσεγγίσει όλες τις δυσκολίες που προκάλεσε ο ιός όπως η ανεργία, η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων αλλά και τα πλήγματα που επέφερε στους πιο αδύναμους πολίτες. Τραύματα για τα οποία η Ελλάδα γνωρίζει καλά, καθώς «χτυπήθηκε» πολύ και με διάρκεια, έχοντας και ως δεδομένη την καχεκτική οικονομία της.
Στο πλαίσιο αυτό στην πορτογαλική πόλη ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει με έμφαση την ανάγκη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να εφαρμοστεί, όπως στην Ελλάδα, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα μέτρο που άρχισε επί κυβέρνησης Σαμαρά και αποτελεί «αιχμή του δόρατος» της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας μέχρι και σήμερα.
Η Σύνοδος του Μαΐου θα είναι ουσιαστικά η πρώτη στην οποία θα αποτυπωθεί η προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει ένα άτυπο μέτωπο χωρών του Μεσογειακού Νότου πάνω σε θέματα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα έχει την Πορτογαλία, η οποία και ασκεί την προεδρία της Ένωσης το τρέχον εξάμηνο.
Οι σχετικές διαβουλεύσεις μάλιστα έχουν αρχίσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε μία κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογία ο κ.Μητσοτάκης είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στη Λιβύη πριν από μερικές εβδομάδες, κάτι που έδειξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε φάση ουσιαστικής επανεκκίνησης.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το επόμενο διάστημα συνάντηση των δύο ανδρών. Σε σταθερά υψηλό επίπεδο παραμένει η συνεργασία Ελλάδας Γαλλίας, ενώ και με την Ισπανία επίκειται περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων.
Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας να βρει την Ελλάδα όχι μόνο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αλλά και στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της.