Σάββατο απόγευμα έγινε γνωστή μία είδηση που είχε ως σημείο αναφοράς περιοχή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Πρωταγωνιστής η τοπική αυτοδιοίκηση που έδωσε διέξοδο, με κοινή δήλωση όλων των παρατάξεων (πλην Λαικής Συσπείρωσης) του δήμου Σιντικής , στο αδιέξοδο που πήγε να δημιουργηθεί στη δημιουργία κλειστής δομής των παράνομων μεταναστών. Ολοι μαζί αποφάσισαν την κατασκευή της δομής στην περιοχή “Κλεδί”, με στόχο όπως οι ίδιοι είπαν “ να αποτρέψουν κάθε πρόκληση διχασμού των κατοίκων του Δήμου”.
Η είδηση αυτή υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα ήταν παρά ένα μονόστηλο στις εφημερίδες. Ομως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αν συνυπολογίσουμε την γενική εικόνα που επικρατεί κυρίως στους δήμους των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου για το ζήτημα των δομών.
Με άλλα λόγια η επιλογή του δήμου Σιντικής πρέπει να αποτελέσει οδηγό και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που πλήττονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Θα πρέπει οι εκλεγμένοι “άρχοντες” να πάρουν το παιχνίδι πάνω τους και να βγουν μπροστά στοχεύοντας στο γενικό καλό.
Την ίδια ώρα σε κεντρικό επίπεδο κλιμακώνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να προκαλέσει την πιο ενεργητική δράση της Ευρωπαικής Ενωσης στο μεταναστευτικό.
Η παρουσία των επικεφαλής των τριών ευρωπαικών θεσμών στα σύνορα δεν σηματοδότησε μόνο την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αλλά έδειξε ταυτόχρονα και την ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε όλα τα επίπεδα στην Ενωση προκειμένου να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό και να στηριχθεί η Ελλάδα σε πολλά επίπεδα.
Τα πεδία στα οποία θα υπάρξει άμεση στήριξη (και η κυβέρνηση πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση) είναι πέντε, σύμφωνα με συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη :
-Στο οικονομικό πεδίο ήδη υπάρχει η δέσμευση της ΕΕ για χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 700 εκατομμυρίων.
- Στο πεδίο της φύλαξης των συνόρων έχει αποφασιστεί η αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.
- Στο πεδίο των μετεγκαταστάσεων, το οποίο τίθεται διαρκώς από την ελληνική πλευρά (με τελευταία την επιστολή Κουμουτσάκου στην Επίτροπο Γιόχανσεν στις 27 Ιανουαρίου) η ΕΕ έχει εκφράσει απροθυμία. Αυτό που συζητούν σε αυτή τη φάση οι ευρωπαϊκές χώρες είναι να πάρουν ασυνόδευτα παιδιά. Σε αυτό το πεδίο αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες, ενώ το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων θα τεθεί μετ΄επιτάσεως και στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκης μεταναστευτικής πολιτικής. Οι συνθήκες ευνοούν για αλλαγές.
- Συνεισφορά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Η Ελλάδα ζητά να λάβει στήριξη από ιατρικό προσωπικό και να προμηθευτεί ιατρικό εξοπλισμό, κουβέρτες, σκηνές κ.ά.
- Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία αυτών που έρχονται στην Ελλάδα προέρχονται από το Αφγανιστάν κι αφού έχει υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία, θα ζητηθεί από την ΕΕ η συνδρομή της για την επιστροφή Αφγανών στη χώρα τους.