Α. Merkel: H Τουρκία δεσμεύτηκε να "κάνει τα πάντα" για το προσφυγικό

Α. Merkel: H Τουρκία δεσμεύτηκε να "κάνει τα πάντα" για το προσφυγικό

«Πρέπει να συνεχιστεί η ανέγερση hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να εφαρμοστούν αυτά τα οποία έχουμε θέσει ως στόχους στην Ευρώπη», τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Merkel μετά την συνάντησή της με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ahmet  Davutoglu και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι μόνιμη». Ζήτησε δε την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Από την πλευρά του ο κ. Davutoglu δήλωσε ότι η Α. Merkel δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια, έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα» εκ μέρους της, και την ευχαρίστησε για την στήριξη που δείχνει στην ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ο κ. Davutoglu δήλωσε την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών», τόνισε η Α. Merkel και πρόσθεσε: «Έχουμε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήδη μια συμφωνία επανεισδοχής και η Τουρκία δήλωσε την προθυμία να δει τα πράγματα λιγότερο γραφειοκρατικά. Θα ανταλλάξουμε και τους αριθμούς και τις στατιστικές σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση». Εμφανίστηκε δε πεπεισμένη ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, για να επαναλάβει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στην Τουρκία τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και πρόσθεσε ότι θα εστιάσει σε αυτό ιδιαίτερα την προσοχή της.

Σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η κυρία Merkel αναφέρθηκε στα νέα θύματα, σήμερα, στο Αιγαίο, και τόνισε ότι «δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι μόνιμη, αλλά θα μετατραπεί σε νομιμότητα», για να σημειώσει ότι «τότε θα μπορέσουμε να λύσουμε βήμα-βήμα τα προβλήματα».

Ο κ. Davutoglu επισήμανε με τη σειρά του ότι «είναι σημαντικό η ΕΕ με την Τουρκία να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση από κοινού», καθώς «η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος» - και ζήτησε την αλληλεγγύη όλων των εμπλεκομένων χωρών. Υπογράμμισε πάντως ότι «όσο ο Άσαντ μένει στην Δαμασκό, κανένας Σύρος δεν θέλει να επιστρέψει» και κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι βομβαρδισμοί του δεν έχουν απλώς σκοτώσει μαθητές στην Συρία, αλλά προκαλούν και αστάθεια στην περιοχή. Η κυρία Merkel πάντως, στην αρχική τοποθέτησή της, ζήτησε πολιτική λύση στην διαμάχη με το ΡΚΚ, ενώ σημείωσε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Νταβούτογλου και σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των δημοσιογράφων.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση και με μέλη των υπουργικών συμβουλίων τους, δήλωσαν αλληλέγγυοι στο θέμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με τον κ. Davutoglu να εκφράζει στα γερμανικά τα συλλυπητήριά του για τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την κυρία Merkel να τον ευχαριστεί για την βοήθεια που προσέφερε το τουρκικό κράτος.

Α. Davutoglu: Η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική «των ανοικτών συνόρων»

Η Γερμανία και η Τουρκία υιοθέτησαν κατά τις επαφές μεταξύ των δύο ηγετών ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο επισημαίνεται ότι «η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων» όπως δήλωσε η Α. Merkel κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ο Α. Davutoglu υπογράμμισε ότι η χώρα του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να περιορίσει τις ροές παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, ωστόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική «των ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από την εμφύλια σύρραξη στη Συρία.

«Οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν την παράνομη μετανάστευση στην περιοχή μια απειλή για την σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγουσες διαδικασίες» σύμφωνα με το γερμανοτουρκικό κείμενο, όπου σημειώνεται η αναγκαιότητα να «μοιραστεί το βάρος».

Η Τουρκία εξάλλου υποσχέθηκε εκ νέου «να διαφυλάξει τα σύνορά της», ενώ η Άγγελα Μέρκελ «σημείωσε ότι η Άγκυρα έκανε τα πρώτα βήματα για να διασφαλίσει μια ομαλότερη διαδικασία σχετικά με τις μεταναστεύσεις».

Η Γερμανίδα καγκελάριος άλλωστε διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα εκταμιευθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει την Τουρκία να στηρίξει τους 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. Επανέλαβε επιπλέον την θέση της υπέρ των «νόμιμων ποσοστώσεων (των προσφύγων) με προορισμό την Ευρώπη» από την Τουρκία, μια λύση στην οποία αντιτίθενται πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Βερολίνο και Άγκυρα στοχεύουν στην κατάργηση της βίζας στη Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες

Επιπλέον οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιδιώξουν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στον χώρο Σένγκεν «έως τον Οκτώβριο» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

«Η καγκελάριος κι ο πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιδίωξη την άρση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες στον χώρο της Σένγκεν έως τον Οκτώβριο του 2016» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Οι δύο (ηγέτες) επιβεβαίωσαν τη σύνδεση μεταξύ της ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και μιας αποτελεσματικής συμφωνίας επανεισδοχής» των μεταναστών που επαναπροωθούνται στα σύνορα της Ευρώπης, όπως προβλέπει η συμφωνία που εγκρίθηκε από τους 28 και την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Άγγελα Μέρκελ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργοί των κυβερνήσεών τους συμμετείχαν σήμερα σε αυτές τις γερμανο-τουρκικές διαβουλεύσεις, κάτι το πρωτόγνωρο υπό αυτό το σχήμα. Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο θα μπορούσαν να παίξουν «έναν ρόλο κλειδί» στην επίλυση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ