Η μεγαλύτερη αγωνία της Κυβέρνησης, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας, είναι η διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων από τον νέο κορονοϊό, μετά την άρση του lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.
Κριτήριο για τη λήψη νέων μέτρων περιορισμού είναι ο δείκτης R0 που δείχνει τη μεταδοτικότητα του ιού και ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την κινητικότητα του πληθυσμού.
Η αγωνία αυτή πυροδοτήθηκε κατ΄ αρχήν στη χώρα μας, από την περίπτωση της Γερμανίας, όπου μια μικρή άρση των περιορισμών κινητικότητας του πληθυσμού έφερε αύξηση κρουσμάτων και η κεντροευρωπαϊκή χώρα περιμένει την ολοκλήρωση του 15θημέρου για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της άρσης των μέτρων στο εσωτερικό της.
Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση του Liberal, για τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας, με την άρση του lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα.
Η πρώτη αντίδραση σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα θα είναι προφανώς η απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων και ο περιορισμός του λιανεμπορίου, όμως σημείωσε πως στη χώρα μας παρατηρείται μια τοπική διασπορά της νόσου, οπότε είναι ευκολότερο να επιβληθεί ένα lockdown σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μεμονωμένα.
Παρατήρησε όμως ότι παραμένει η ανάγκη για επαγρύπνιση και περαιτέρω παρεμβάσεις, παρά η καθολική επαναφορά των περιοριστικών μέτρων.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι η επιλογή των συγκεκριμένων καταστημάτων που αποφασίσθηκε να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα σχετίζεται μεν με την ατομική υγιεινή (κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής) όμως κυρίαρχο στοιχείο ήταν η καθυστέρηση του συνωστισμού, καθώς τα καταστήματα που θα ανοίξουν, αφορούν συνολικά μόλις το 10% του λιανεμπορίου.
Και ο λόγος που αποφασίσθηκε ένα τόσο μικρό ποσοστό, σχετίζεται με την επιχειρησιακή ικανότητα να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αλλά και όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σχετίζεται και με την δυνατότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων.
Με αφορμή την άρση των περιορισμών μετακινήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα και την πιθανότητα οι ηλικιωμένοι να θέλουν να μεταβούν στα χωριά τους, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε άλλο σημείο τόνισε ότι το σύστημα υγείας παραμένει σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε περιστατικό. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα διαχείρισης των πιθανών περιστατικών κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι είναι καλή ευκαιρία για απομάκρυνσή τους στον καθαρό αέρα και όχι στο καφενείο, και χαριτολογώντας σημείωσε πως όταν έρθει η ώρα των διακοπών για μας, οι γονείς θα πρέπει να επιστρέψουν στην πόλη.
Διευκρινίστηκε ότι η μετάβαση μπορεί να αφορά την ηπειρωτική χώρα και όχι τα νησιά.