Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δεν είναι λίγες οι φορές μέχρι σήμερα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και σε κλειστές συσκέψεις με συνεργάτες του έχει τονίσει πως οι πολιτικές πρέπει να ισχύουν και να αφορούν σε όλους τους Έλληνες, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Αυτή η παραδοχή που ταυτόχρονα αποτελεί και μεγάλο προσωπικό στόχο του προέδρου της ΝΔ θα αποτελέσει ένα από τα σημεία κλειδιά, πάνω στα οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βασίσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.
Σε μία ομιλία, η οποία θα έχει έντονα τα οραματικά στοιχεία για την Ελλάδα του μέλλοντος μέσα από την υλοποίηση όμως ενός συγκεκριμένου σχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι το σχέδιό του δε περιλαμβάνει διαχωρισμούς και αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων και τάξεων, σε αντίθεση με εκείνο του κ.Τσίπρα. Η επιλογή αυτή αναμένεται να γίνει πιο καθαρή στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και δε θα προϋποθέτουν την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.
Με την κίνηση αυτή ο κ.Μητσοτάκης θα θελήσει να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν «ταξικές πολιτικές», αντιθέτως υπάρχουν πολιτικές για όλους και για όλες, καθιστώντας σαφή μία ακόμα μεγάλη διαφορά του από τον πρωθυπουργό.
Ο κ.Μητσοτάκης λοιπόν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες επικαιροποιημένες και κοστολογημένες. Μεταξύ των άλλων θα υπάρξει ρητή δέσμευση για:
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%. (Οι κύριες εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%)
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία φυσικών προσώπων, για εισοδήματα μέχρι 10 χιλ. ευρώ, από το 22% στο 9%.
- Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.
- Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
- Μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 11%.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του θα υπάρξει ειδική αναφορά στο εργαλείο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως μέσο στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Το γαλάζιο σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει συγκεκριμένη ρύθμιση:
-Για τα χρέη στην εφορία. Από την επεξεργασία που έχουν κάνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από τα 100 δις ευρώ που μέχρι το τέλος του 2017 οφείλονται στην Εφορία, το μεγαλύτερο μέρος δεν επιδέχεται είσπραξης. Τα χρήματα αυτά αφορούν κυρίως σε πτωχευμένες επιχειρήσεις. Με βάση αυτό το σκεπτικό o κ.Μητσοτάκης θα προτείνει τις εξής ρυθμίσεις:
1) Με οδηγό τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με επικαιροποίηση των σχετικών κριτηρίων της ΑΑΔΕ, η ΝΔ τάσσεται υπέρ της διαγραφής των «ανείσπρακτων οφειλών».
2) Όσες οφειλές χαρακτηριστούν «εισπράξιμες», θα μπορούν να ρυθμιστούν σε μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει σε οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες. Αυτές θα σπάσουν σε δύο κομμάτια. Το ένα από αυτά θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί, όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμισμένη δόση.
3) Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ, η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, ουσιαστικά μόνο με την αίτηση του οφειλέτη. Αντίθετα για μεγαλύτερες οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Μεγάλη σημασία το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ αποδίδει στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Όχημα για τη βελτίωση της κατάστασης που επιβαρύνει και τον τραπεζικό τομέα θα είναι η επικαιροποίηση του «στρατηγικού κακοπληρωτή». Στην επικαιροποιηση αυτή αναμένεται θα αναφερθεί εκτενώς στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αναγκαιότητα ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος, με τρεις πυλώνες:
- Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός.
- Στο δεύτερο πυλώνα που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε ένα προσωπικό τους «κουμπαρά», μέρος των εισφορών τους, μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία.
O πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα θα επιμείνει στη χρησιμότητα αυτού του πυλώνα, λέγοντας πως η ρύθμιση αυτή θα δημιουργηθεί για να μην διακυβεύεται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας.
- Προαιρετικά θα μπορεί ο ασφαλισμένος στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα να επιλέξει και συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες.