Το μεγάλο κέρδος από το τετ α τετ Μητσοτάκη Λαγκάρντ

Το μεγάλο κέρδος από το τετ α τετ Μητσοτάκη Λαγκάρντ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με εξαιρετικά προσεχτικές κινήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βήμα βήμα φτάνει ολοένα και πιο κοντά στον μεγάλο του στόχο. Χωρίς πολλές δημόσιες δηλώσεις και κυρίως χωρίς «βαριές» υποσχέσεις, η κυβέρνηση από το βράδυ της Τρίτης φαίνεται πως έχει αποκτήσει έναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο στο αίτημα της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πρόκειται για την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στο ραντεβού που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό στην Φρανκφούρτη έδωσε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την συγκαταθεσή της για μείωση του στόχου. Και αν κάποιος επιθυμεί να προσπεράσει με μεγάλη ευκολία την πληροφορία αυτή, ας θυμηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί έναν από τους θεσμούς ή καλύτερα το ένα κομμάτι της πάλαι ποτέ τρόικας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, η ευρωπαία αξιωματούχος δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τον τρόπο που προσεγγίζει το ζήτημα της οικονομίας συνολικά η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που δείχνει το δρόμο και για περαιτέρω εξελίξεις . Προφανώς πάντως απαραίτητη προϋπόθεση για την συγκατάθεση της ΕΚΤ είναι η τήρηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.

Όσο λοιπόν και αν ακούγεται πρόωρο, η πραγματικότητα είναι ότι το σημαντικό θέμα της μείωσης των μεγάλων πλεονασμάτων και άρα της βελτίωσης του χώρου των δημοσιονομικών παροχών έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έστω και κάτω από τα ραντάρ.

Παρά όμως το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ.Μητσοτάκης δε δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών του. Ο μήνας που χαρακτηρίζεται ως «βαρόμετρο» είναι ο Απρίλιος του 2020.

Όπως επιμένει αξιόπιστη πηγή, ο συγκεκριμένος μήνας θα είναι η περίοδος που το θέμα της μείωσης θα τεθεί επισήμως στο τραπέζι των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ζητώντας το πράσινο φως για τον προϋπολογισμό του 2021 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2020. Με άλλα λόγια η Ελλάδα θα έχει περιθώριο περίπου μισού χρόνου για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για την ορθότητα του αιτήματός της.

Ο Απρίλιος πάντως δεν αποτελεί μία τυχαία επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση. Είναι η περίοδος κατά την οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τις ΕΛΣΤΑΤ και τις Eurostat για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τα οποία επιθυμεί η κυβέρνηση να είναι θετικά. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα τηρήσει το 3,5% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 θα εκκινήσει η σχετική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως κλειδί είναι η τήρηση των δεσμεύσεων, στοιχείο που είναι και το μεγάλο προσωπικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.