Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες δεν δέχονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το προσφυγικό και δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη αλληλεγγύη σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Μετανάστευση κ. Αβραμόπουλος αποφάσισαν να τηρηθούν οι υποχρεώσεις αυτές, ακόμα και με την επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων. Γιατί πρέπει όλοι να αντιληφθούμε στην Ευρώπη ότι είναι ένας χώρος και δικαιωμάτων, αλλά και υποχρεώσεων», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «η απόφαση που έχουν πάρει τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε και την σημαντική -όπως την χαρακτήρισε- δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, την οποία δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα για την Ελλάδα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ζήτημα αλληλεγγύης, δίκαιης κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών και είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Διότι, σημείωσε, παρατηρήθηκαν φαινόμενα χωρών που δεν δέχθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά αυτή την αλληλεγγύη.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την ανάγκη να εφαρμόσουμε τον 5ο πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, ενόψει όχι πλέον του προσφυγικού ζητήματος, αλλά του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, όπως προκύπτει με ιδιαίτερη έξαρση κυρίως από τις χώρες της Αφρικής. «Θυμίζω ότι ο πυλώνας αυτός ορίζει πως η Ευρώπη οφείλει να συνεργασθεί, σε επίπεδο ανάπτυξης, με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών, για να μπορέσουμε ν'' αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του. Αυτός ο πυλώνας, δυστυχώς, έχει μείνει ατροφικός», τόνισε ο Πρόεδρος.
Καταλήγοντας, ζήτησε ενεργότερη παρουσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ιδίως της Ύπατης Αρμοστείας εδώ, στην Ελλάδα, όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεγάλου προσφυγικού ζητήματος υπό όρους Ανθρωπισμού, Πολιτισμού και Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή και υπενθύμισε την άριστη συνεργασία τους κατά το παρελθόν στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη το 2009, υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να επιδείξει την αλληλεγγύη της για το προσφυγικό και ιδιαίτερα απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος.
«Εκείνο που έχει κάνει η Ελλάδα και οι Έλληνες σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε υπερήφανοι και η Ευρώπη μπορεί να είναι υπερήφανη για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες προς τους πρόσφυγες. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, πολλές από τις οποίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Σάδερλαντ.
Αναφερόμενος, τέλος, στην παράνομη μετανάστευση, είπε: «Προσπαθούμε να βρούμε ποιοι είναι οι δρόμοι για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και ν'' ανοίξουν οι πόρτες για μια μετανάστευση που δεν θα είναι παράνομη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αλληλεγγύης, όπως έχουν δείξει η Ελλάδα και η Ιταλία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε μπροστά».
Όπως τόνισε «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή πολιτική γι'' αυτό και όχι μια πολιτική που θα υψώνει φράχτες και τοίχους, κλείνοντας αυτούς τους ανθρώπους, όπως έγινε εδώ, στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κάνει η Ευρώπη και ξέρω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σ' αυτό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ