Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Τις πρώτες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους μετά την απόρριψη από τη ΝΔ του μείγματος οικονομικής πολιτικής με το οποίο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, αλλά και την σαφή εκδήλωση της πρόθεσής της να επιδιώξει, ως κυβέρνηση, μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακές πολιτικές και στόχους για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, θα έχει σήμερα Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ.
Ξεχωρίζει φυσικά η κατ'' ίδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, η δεύτερη μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. Αλλά η πιο ουσιαστική, καθώς η πρώτη, που είχε γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου, ήταν σύντομη συνάντηση γνωριμίας που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει "ειλικρινή".
Συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ τονίζουν πάντως ότι και στη διάρκεια εκείνης της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφερθεί στις διαφωνίες του με την ασκούμενη πολιτική, με επίκεντρο την περίοδο εκείνη το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και παρότι δεν είχε υπάρξει "ούτε υποψία πίεσης" προς τη ΝΔ για στήριξη της κυβέρνησης, είχε ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του δεν θα κάνει αποδεκτό να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στη Βουλή, μια για τα δύσκολα όπου θα στηρίζει και η αντιπολίτευση και μία για τα εύκολα που θα αποφασίζει μόνη της η συγκυβέρνηση. Σήμερα βέβαια η αξιολόγηση έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραυνώνει το βασισμένο στην υπερφορολόγηση μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που επελέγη από την κυβέρνηση. Αλλά και πτυχές της συμφωνίας με τους δανειστές, όπως αυτή που αφορά στο υπερταμείο και τις θέσεις αυτές της ΝΔ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα και στην Γερμανίδα καγκελάριο.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπενθυμίζουν ότι μάλιστα ότι και στη διάρκεια της συζήτησης του Φεβρουαρίου είχε τονίσει στην Γερμανίδα καγκελάριο πως ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει δύο γλώσσες, άλλη στο εσωτερικό της χώρας και άλλη στο εξωτερικό. Διαβεβαιώνουν ότι αυτό ακριβώς θα γίνει και στο σημερινό τετ α τετ, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιο που έχει αρχίσει να διατυπώνει και στη χώρα μας αναφορικά με την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη μείωση των δαπανών, στην προώθηση γενναίων μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, στην σταδιακή αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών αλλά και στην ανάγκη αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο επίπεδο του 2% αντί του προβλεπόμενου 3,5% για 15 χρόνια που θεωρείται ανέφικτο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δύο μόλις ημέρες πριν βρεθεί άλλωστε στο Λουξεμβούργο ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο υπεραμύνθηκε, μιλώντας στην ΠΕ της ΝΔ, των στόχων που θέτει "ο άλλος δρόμος" της ΝΔ για ετήσια ανάπτυξη 4% τα επόμενα πέντε χρόνια , για αύξηση των επενδύσεων από 11% στο 20% του ΑΕΠ και των εξαγωγών κατά 10% το χρόνο και για δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας ανά έτος. αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους για αλλαγή πολιτικής.
"Η ΝΔ θα διαπραγματευτεί αξιόπιστα τη νέα μεγάλη συμφωνία"
"Εμείς θα είμαστε η κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί αξιόπιστα με τους εταίρους μας τη νέα μεγάλη συμφωνία για την χώρα μας", τόνισε χαρακτηριστικά, θεωρώντας ότι βασικό πλεονέκτημα της ΝΔ σε αυτή την προσπάθεια είναι η δυνατότητά της να "ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας", εκμεταλλευόμενη την αξιοπιστία που η ίδια διαθέτει σαν ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη. Και οι πάντες στη ΝΔ θεωρούν πως αυτή η εικόνα αξιοπιστίας ενισχύεται και από την σύγκριση πεπραγμένων της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης που ολοένα και συχνότερα γίνεται τον τελευταίο καιρό και δημοσίως από Ευρωπαίους αξιωματούχους, μηδέ εξαιρουμένου του Β. Σόιμπλε που πρόσφατα δήλωνε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει το 2014 από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Δεν είναι τυχαίο πως αυτή ακριβώς την αξιοπιστία της ΝΔ ως θεσμικού συνομιλητή των Ευρωπαίων εταίρων, είχε επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να προβάλει ως κεντρικό μήνυμα των επαφών που είχε πρόσφατα και στο Παρίσι με τους Emmanuel Macron και Nikola Sarkozy.