Με την τέταρτη αξιολόγηση ξεκινά ο γολγοθάς Τσίπρα 

Με την τέταρτη αξιολόγηση ξεκινά ο γολγοθάς Τσίπρα 

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Όσο κι αν ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε από την Τήλο να στείλει μηνύματα αισιοδοξίας, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον αναγκάζει να επανέλθει στην πραγματικότητα. Τα περισσότερα από τα 80 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης ουσιαστικά καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα περί μετά- μνημονιακής Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει να ανέβει έναν Γολγοθά με τον Απρίλιο να θεωρείται ένας από τους εξαιρετικά κρίσιμους μήνες δεδομένου ότι την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το Euro Working Group. Μεταξύ άλλων στο τραπέζι υπάρχει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ σε μεγάλη πληγή εξελίσσεται το ζήτημα των πλειστηριασμών. 

Υπό αυτά τα δεδομένα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι πασχαλινές διακοπές για την κυβέρνηση τελειώνουν πρώιμα. Την ίδια ώρα, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας πιέζεται από τα εθνικά ζητήματα. Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι, ενώ στασιμότητα εμφανίζεται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. 

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ετοιμάζει τη δική της αντεπίθεση. Η υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να επανέλθει ψηλά στην ατζέντα του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη μόλις ανοίξει η Βουλή. Να σημειωθεί εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί σχετική συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. 

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις της τόσο προς τον Πάνο Καμμένο όσο και προς το Νίκο Κοτζιά. Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για πολιορκημένη χώρα και διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης να γίνουν αδιέξοδα της Ελλάδας. Άλλωστε κατηγορούν τον πρωθυπουργό για επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και υπογραμμίζουν ότι η χώρα χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη και σοβαρότητα στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Ακριβώς δηλαδή, προσθέτουν, ότι λείπει από τον κύριο Τσίπρα και τον συγκυβερνήτη του. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Απρίλιος αναμένεται να ένας πολιτικά θερμός μήνας, καθώς η κυβέρνηση έχει ανοικτά πολλά μέτωπα, τα οποία δύσκολα θα κλείσουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα αναζητήσει κοινοβουλευτικό αποκούμπι ή συνενόχους ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματά του. Δύσκολα, όμως, θα τα καταφέρει, θεωρούν στελέχη της αντιπολίτευσης. Οι πόρτες, συμπληρώνουν, παραμένουν κλειστές και η συναίνεση μοιάζει με λέξη απαγορευμένη.