Με τη διαδικασία του επείγοντος εισήχθη στις 11 το πρωί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις».
Τη διαδικασία του επείγοντος εισηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, διότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο εμπεριέχονται σοβαρότατες και επείγουσες διατάξεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως και για την επιτάχυνση των δικαστικών υποθέσεων. «Είναι γνωστό σε όλους ότι νομοθετούμε υπό επείγουσες συνθήκες και πρέπει όλα αυτά τα νομοθετήματα με την κατάλληλη επεξεργασία και με λίγο πιο εντατική εργασία να ολοκληρωθούν άμεσα» είπε ο υπουργός.
Αν και η κυβέρνηση και το προεδρείο διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει έκπτωση από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ακουστεί η γνώμη ενός εκάστου, σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι διαφωνεί με το επείγον και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να φέρει στη Βουλή τις προωθούμενες διατάξεις για θέματα πολύ σημαντικά που μάλιστα θα έπρεπε να κατατεθούν ως τρία διαφορετικά αυτοτελή νομοσχέδια.
Η διαδικασία του επείγοντος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχθηκαν τους λόγους που πρόβαλε η κυβέρνηση. Μετά την πρωινή συνεδρίαση, θα ακολουθήσει μια ακόμη για την ακρόαση φορέων το απόγευμα και θα υπάρξει και επιπλέον συνεδρίαση στις επιτροπές, αύριο Πέμπτη, προκειμένου να εισαχθεί για συζήτηση και επεξεργασία στην ολομέλεια την Παρασκευή και την προσεχή Δευτέρα.
Κ. Παπανάτσιου: Θα περιμένουμε τις προτάσεις των κομμάτων για τις δαπάνες που θα χτίζουν το αφορολόγητο
Τις προτάσεις των κομμάτων για τις δαπάνες που θα περιληφθούν στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση για το χτίσιμο του αφορολόγητου, ζήτησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στο οποίο έχουν περιληφθεί και οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι ειδική επιτροπή έχει ασχοληθεί με το θέμα αλλά η κυβέρνηση αναμένει και τις προτάσεις των κομμάτων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν επιβάλλεται επιπλέον φόρος όταν δεν συμπληρωθεί το ποσό των αποδείξεων.
«Από το 2013 το αφορολόγητο έχει συνδεθεί με το ποσό των αποδείξεων και άρα όποιος δεν συγκεντρώσει τις αποδείξεις, είτε είναι με ηλεκτρονική πληρωμή είτε με μετρητά, σε αυτή την περίπτωση χάνει το ποσό της έκπτωσης, δεν χάνει κάτι άλλο, δεν υπάρχει κανένας πρόσθετος φόρος», διαβεβαίωσε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «τα κίνητρα που δίνονται στον καταναλωτή είναι το αφορολόγητο και η λοταρία και θα δούμε στην πορεία με υπουργικές αποφάσεις τι άλλο θα χρειαστεί ανάλογα που θα προχωρήσει η εφαρμογή του νέου πλαισίου». Η υφυπουργός σε σύντομη παρέμβασή της, απάντησε επίσης και στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Υπενθύμισε ειδικότερα ότι σήμερα ισχύει το ακατάσχετο στα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να προστατεύεται έτσι περαιτέρω ο επιχειρηματίας.
«Δεν θα υποστηρίξω ότι δεν είναι πρόβλημα που δεν υπάρχει ο ακατάσχετος λογαριασμός. Υπάρχουν όμως άλλα εργαλεία», είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «πραγματικά, θα μπορούσε να υπάρχει το ακατάσχετο. Προς το παρόν φέρνουμε τον επαγγελματικό λογαριασμό ο οποίος θα λύσει πάρα πολλά ζητήματα. Εκεί ο επαγγελματίας θα μπορεί να κάνει όλες τις δοσοληψίες του και έχουμε δύο τρία όπλα σε αυτή την περίπτωση να τον βοηθήσουμε. Καταρχήν στους επιτηδευματίες που είναι φυσικά πρόσωπα, υπάρχει το ακατάσχετο των φυσικών προσώπων, τα 1.250 ευρώ», είπε μεταξύ άλλων η υφυπουργός η οποία πάντως πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο που σε λίγο παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, αυτό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η κυβέρνηση θα δει συνολικά το θέμα των επαγγελματιών και πως μπορεί να τους διασφαλίσει από την κατάσχεση και να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα οικονομικά τους εφ΄όλης της ύλης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, αναφερόμενος στα ζητήματα του υπουργείου που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο, είπε ότι η ανάγκη νομοθέτησης τροποποιήσεων και του Πτωχευτικού Κώδικα και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας υπαγορεύεται από τις σύγχρονες εξελίξεις, ιδίως για το πτωχευτικό δίκαιο, από τις ραγδαίες εξελίξεις και από την ανάγκη για περαιτέρω προστασίας εκείνων που εμπλέκονται με το εμπόριο και την αγορά. Είπε ακόμη ότι με τις τροποποιήσεις έχουν ασχοληθεί διεξοδικά νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. «Εμείς θέλουμε να ενταχθούν στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, μετά την ψήφισή του, και εκκρεμείς υποθέσεις. Και το θέλουμε για να επωφεληθούν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίες βρέθηκαν υπό αυτό το δυσμενές καθεστώς, εφόσον διαπιστώνεται ότι ήταν καλόπιστοι και τους δίνεται η δυνατότητα επανεκκίνησης μετά από δύο χρόνια. Είναι από τις απόλυτα θετικές διατάξεις», είπε ο κ. Κοντονής αναφερόμενος σε παρατηρήσεις εισηγητών κατά την πρώτη φάση συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο κ. Κοντονής διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και ποια μπορεί να είναι η νομική οδός για περιπτώσεις χρεοκοπίας από δόλο, ιδίως στις περιπτώσεις ακάλυπτων επιταγών ή εργατικών διαφορών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ