Με νομοτεχνικές «τρέχει» η κυβέρνηση να σώσει την επένδυση της Cosco

Με νομοτεχνικές «τρέχει» η κυβέρνηση να σώσει την επένδυση της Cosco

Με την κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων ξεκίνησε εκ νέου στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco. Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας κατά την ομιλία του ανέλαβε την ευθύνη για το αλαλούμ, επιμένοντας, ωστόσο, ότι «ήταν και μια πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας της κυβερνήσεως στο πλαίσιο όλα τα σχέδια νόμου να τα ελέγχει και να παρεμβαίνει στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης». Επιτέθηκε, δε, στα ΜΜΕ που –κατά τον ίδιο- παρουσιάζουν χάσμα ανάμεσα στον Υπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, και προσέθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «ήταν πάντα άβολες οι καρέκλες της εξουσίας»!

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η φασαρία που έγινε μετά την επιστολή της Κινεζικής εταιρείας δεν έχει καμία βάση και εξαπέλυσε τα πυρά του προς την αντιπολίτευση, «η οποία σήκωσε το θέμα». «Δεν είναι ζητήματα που θα φέρουν σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση και τον παραχωρησιούχο», συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, ενώ επιχείρησε να δείξει ότι η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά.

Νωρίτερα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Δρίτσας επιχείρησε να απεμπολήσει τις ευθύνες του λέγοντας ότι δεν έκανε ο ίδιος τις αλλαγές. «Όχι το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά η γενική γραμματεία της κυβέρνησης με κριτήριο όχι συμβατικό αλλά με κριτήριο ορθής νομοθέτησης προέβη σε αλλαγές που δεν έχουν σχέση με παραβίαση συμφωνημένων όρων και κανόνων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, πάντως, επέμεινε ότι οι αλλαγές έγιναν με το «γράμμα του νόμου», καθώς κάτι τέτοιο είναι «κυριαρχικό δικαίωμα της Βουλής και της κυβέρνησης». «Όταν λοιπόν η κυβέρνηση  ασχολήθηκε τελευταία με την τελική διαμόρφωση κειμένου του νόμου, στην πραγματικότητα δεν άλλαξε τίποτα, όμως η γενική γραμματεία κυβέρνησης  και οι νομικές υπηρεσίες, όπως πάντα συμβαίνει στα νομοσχέδια στην τελική επεξεργασία, με κριτήριο όχι πολιτικό αλλά με ορθή νομοθέτηση προέβη όντως σε μια σειρά από αλλαγές που δεν έχουν σχέση με παραβίαση όρων και κανόνων ή ανατροπή δεδομένων», τόνισε.

Ισχυρίστηκε, δε, ότι οι αλλαγές δεν ανατρέπουν «ούτε τα συμφωνημένα ούτε τίποτα». «Παρόλα αυτά – και μάλιστα οι αλλαγές διαβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ- δεν ήρθαν ξαφνικά δεν έγινε κίνηση στα μουλωχτά, υπήρξε πρώτα  επικοινωνία με το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και με ενδιαφερομένους και παραχωρησιούχο», υπογράμμισε!

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας τόνισε με έμφαση ότι η επιστολή της Cosco εκθέτει την κυβέρνηση και ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις από τον Θ. Δρίτσα. «Αν διαβάσει κανείς επιστολή Cosco καταλαβαίνει ότι προσπαθείτε με ευγενική διατύπωση να καλύψετε αυτόν που έκανε λαθροχειρίες. Σας λέει ότι αφαιρέσατε ολόκληρη διάταξη και συγκεκριμένα το άρθρο 5. Να διακοπεί η συζήτηση και να έρθουν οι αλλαγές», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος με τον ομόλογό του Ποταμιού, Σπύρο Δανέλλη να αναρωτιέται με νόημα: «Θα κυρώσει η Βουλή συμφωνία που δεν σέβεται το ένα από τα δύο μέρη;

Ο Θοδωρής Δρίτσας επιχείρησε, τέλος, να περάσει στην αντεπίθεση, ευρισκόμενος βέβαια σε άμυνα, αντιτείνοντας προς την αντιπολίτευση: «Πάρτε θέση με ποιον είστε, με την ορθή νομοθέτηση ή με την άλλη άποψη η οποία δεν μπορεί να διεκδικεί ισχύ υπέρτερη του κοινοβουλίου!».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε ακόμα:
- Απ'' τον Μαρινόπουλο στην Cosco: Βόμβες διασποράς στην οικονομία