Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η κριτική διάθεση και η καχυποψία με την οποία προέρχεται η ΝΔ στο σημερινό Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών είναι διάχυτη, έστω και εάν η καταρχήν βούληση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων σε ένα επαρκές σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης και η υποψία ενδεχόμενης προσπάθειας εξυπηρέτησης "επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων", καθιστούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στον Πρωθυπουργό, έστω και εάν η διεξαγωγή αυτής της σύσκεψης όχι μόνο κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά η ΝΔ θεωρεί ότι εν πολλοίς η ίδια και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης "επέβαλαν" την πραγματοποίησή της πριν από την Σύνοδο της προσεχούς Δευτέρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο Συμβούλιο, με τη ΝΔ να έχει ανεβάσει τους τόνους και να επισημαίνει ευθέως ότι "δεν εμπιστεύεται τον μοιραίο πρωθυπουργό για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση". Η σκλήρυνση της στάσης της όχι μόνο απέναντι στο "χαμένο εξάμηνο" της "ιδεοληψίας και της αδράνειας" το 2015, που πάντοτε υποδεικνυόταν ως βασική αιτία διόγκωσης του προβλήματος, αλλά και στην τρέχουσα διαχείριση από την κυβέρνηση, είναι σαφής τις τελευταίες εβδομάδες και έχει στο επίκεντρο την "ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης". Και η κλιμάκωση αποτυπώνεται ξεκάθαρα ακόμη και στις δημόσιες δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προεξέχοντος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ξεκινώντας, πριν από περίπου έναν μήνα, τον κύκλο των πρωτοβουλιών του στο προσφυγικό- μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της ΝΔ έθετε ξεκάθαρα, μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο, "αυτό το εθνικό πρόβλημα εκτός πλαισίου της "συνηθισμένης μικροκομματικής αντιπαράθεσης", ξεκαθαρίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι αυτό "δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκούμε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, αλλά και για ενδεχόμενες μελλοντικές καθυστερήσεις".
Δύο ζητήματα προέβαλλε από τότε με ιδιαίτερη έμφαση ο Πρόεδρος της ΝΔ. Την ανάγκη να εγκαταλείψει η κυβέρνηση "τις ιδεοληψίες και να εφαρμόσει μία πολιτική που θα προχωρά σε έναν αυστηρό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών", καθώς και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η ίδια αναλάβει για "να μη δώσει δικαιολογία σε όσους θα ήθελαν να τη δουν στο περιθώριο της Συνθήκης Σένγκεν". Κατά τις επαφές που είχε στη συνέχεια στις Βρυξέλλες με κεντροδεξιούς ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Πρόεδρος της ΝΔ προέβαλλε την πρόοδο που είχε στο μεταξύ σημειωθεί σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη δημιουργία των hot spots και είχε σταθεί κυρίως στις ευθύνες της ίδιας της Ευρώπης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για ταχεία μετεγκατάσταση προσφύγων, αλλά και να πιέσει την Τουρκία για να εφαρμόσει και εκείνη τις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρώπη και την Τουρκία.
"Ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου"
Έκτοτε, η επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με το προσφυγικό- μεταναστευτικό οδηγεί τη ΝΔ σε ολοένα και σκληρότερη κριτική με επίκεντρο την ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε "ανικανότητα και ιδεοληψίες" της κυβέρνησης.
Παρά το γεγονός ότι η η ΝΔ επιμένει στο σκέλος των ευρωπαϊκών ευθυνών και οι αντιδράσεις της έχουν υπάρξει πολύ έντονες απέναντι σε δηλώσεις που στρέφονται κατά της χώρας μας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη πολύ σκληρή απάντηση Κουμουτσάκου στον Σλοβάκο Πρωθυπουργό, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική. "Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε εμείς να κρυβόμαστε πίσω από τις ευθύνες που έχουμε ως ανεξάρτητο κράτος, μέλος της Ευρώπης, εθνικά κυρίαρχο και να μετακυλύουμε ευθύνες που αναντίρρητα έχει η Ευρώπη, στην Ευρώπη σε μεγαλύτερο βαθμό απ'' ότι της αναλογούν", δηλώνει. "Η χώρα μας μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ένταση αυτού του προβλήματος, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι και άλλοθι για την έλλειψη ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού που θα το αντιμετωπίσει", προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτείνει μάλιστα πως η ιδεοληψία και η ανικανότητα που καταλογίζει στη κυβέρνηση είναι αυτά που έδωσαν άλλοθι και επιχειρήματα "στους κάθε Βίζενγκραντ". "Είστε οι καλύτεροι σύμμαχοί τους" σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ προσέρχεται στη συνεδρίαση με ξεκάθαρα αρνητική θέση απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά και σε οποιαδήποτε σύνδεση της αξιολόγησης με το προσφυγικό, επισημαίνοντας μάλιστα όχι μόνο τον κίνδυνο να ηττηθούμε και στα δύο μέτωπα, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ, αλλά και το ότι αυτό μπορεί να έχει ακόμη "στρατηγικές συνέπειες για τη χώρα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ
"Ουσιαστικό μήνυμα αποτροπής"
Με δεδομένο ότι η κριτική προς την κυβέρνηση εστιάζεται στην απουσία σχεδίου διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει το κόμμα του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αποστολής και "ουσιαστικού μηνύματος αποτροπής" μέσα από τη λειτουργία όχι μόνο ανοιχτών, αλλά και κλειστών χώρων προσωρινής φιλοξενίας "με σωστή γεωγραφική κατανομή". Ένα μήνυμα αποτροπής, που σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση "η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην θέλει να στέλνει".
Οι προτάσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την άμεση αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης περιλαμβάνουν επίσης αξιοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την εξασφάλιση των απαραίτητων βασικών δομών σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη διασφάλιση καλύτερου συντονισμού ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και τη διεκδίκηση έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ζητά επίσης άμεσες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος.