Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η αντίστροφη μέτρηση για την κοινοβουλευτική αναμέτρηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με την οποία αναμένεται να κορυφωθεί την Δευτέρα η πολιτική αντιπαράθεση, έχει αρχίσει και η ρητορική της ηγεσίας της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την ένταση της αντιπολιτευτικής διάθεσης με την οποία θα προσέλθει σε μία συζήτηση που θεωρεί ότι θα διεξαχθεί σε συνθήκες πολύ αρνητικές για το κυβερνών κόμμα. Ο "διαγωνισμός- φιάσκο" για τις τηλεοπτικές άδειες και το "πλήγμα στην πολυφωνία", οι "καθεστωτικές συμπεριφορές" που καταλογίζει ολοένα και πιο συχνά στην κυβέρνηση, αλλά και ο προβληματισμός για "παρεμβάσεις" στο χώρο της Δικαιοσύνης συνιστούν πεδία πάνω στα οποία στηρίζεται μία σκληρή αντιπολιτευτική στάση που έφθασε μέχρι και την δημόσια έκφραση προβληματισμού εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη για "τη ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας", όπως είπε την περασμένη Πέμπτη.
Στη ΝΔ υπογραμμίζουν πως ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς προσήλθε την Παρασκευή "απολογούμενος" στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε αμέσως μετά ο Μάκης Βορίδης, "αποδείχθηκε ότι είναι το πρόσωπο που συμβολίζει μία παραπαίουσα κυβέρνηση που επεκτείνει και θεσμοθετεί τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα, λίγο πριν το τέλος της"
Το ίδιο, τονίζουν, θα συμβεί και στην προ ημερησίας για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αφού, όπως λένε στην Πειραιώς, "ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει και αυτός απολογούμενος για τις τριγωνικές σχέσεις της κυβέρνησής του με υποψήφιους καναλάρχες και την Τράπεζα Αττικής".
Στην αιχμή του προβληματισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται η κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η αναβολή της συνεδρίασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και η παραίτηση εν συνεχεία των δύο Αντιπροέδρων του, επέτειναν, ως εξελίξεις, τον προβληματισμό που εδώ και καιρό εκφράζει η ΝΔ, επισημαίνοντας "σοβαρές δυσλειτουργίες, περίεργες μεθοδεύσεις και απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν".
Η ανησυχία έχει εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων και με ερώτηση που είχε καταθέσει ήδη από την άνοιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, σε μία παρέμβαση που, όπως έλεγε τότε ο κ. Μητσοτάκης, στόχο είχε "να συμβολίσει την αποφασιστικότητά μας να εμποδίσουμε τις προκλητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη".
Προ ημερών εξέφρασε ο ίδιος δημόσια, από το βήμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, προβληματισμό του για την αναβολή της συνεδρίασης του ΣτΕ και λίγες ημέρες αργότερα δήλωσε "διπλά προβληματισμένος" λόγω της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων και της συζήτησης για μισθολογικά ζητήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά "οι πολίτες έχουν την εντύπωση από τέτοιες κινήσεις, μιας συναλλαγής, η οποία δυστυχώς τραυματίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και υπονομεύει τους θεσμικούς αρμούς πάνω στους οποίους χτίζεται το Κράτος Δικαίου".
"Δυστυχώς η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης - που είναι ο βασικός πυλώνας στη διάκριση των εξουσιών- πάνω στην οποία στηρίζεται οποιοδήποτε Κράτος Δικαίου, υπονομεύεται συστηματικά από μία κυβέρνηση η οποία αντιλαμβάνεται τη Δικαιοσύνη ως προέκταση της δικιάς της εξουσίας", τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, την ώρα που πηγές της Πειραιώς σημειώνουν πως για το κόμμα τους "είναι θέμα
δημοκρατικής ευθύνης και καθήκοντος να μην επιτρέψει οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση της ανεξαρτησίας της
ελληνικής Δικαιοσύνης". " Η ΝΔ είναι ένα θεσμικό ανάχωμα στον κατήφορο τον οποίον οδηγείται η χώρα", υποστήριξε μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επαναλαμβάνει συχνά πως "η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αποτελεί προϋπόθεση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας μας". Και παράλληλα θεωρεί σημαντικό το ρόλο της και στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση με επενδύσεις και ανάπτυξη, αφού, όπως έχει επισημάνει, "ανάπτυξη χωρίς ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει".
"Καμία άλλη καθυστέρηση δεν επιτρέπεται"
Στην Πειραιώς επιμένουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο Παππά για την αδειοδότηση καναλιών είναι
αντισυνταγματικό, καθώς συγκρούεται με ρητή διάταξη του Συντάγματος, που
αναθέτει τον έλεγχο των καναλιών στο Ε.Σ.Ρ. Σταθερή θέση του κόμματος παραμένει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έπρεπε να έχει αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
"Είμαι βέβαιος ότι το Δικαστήριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει την ουσία της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό. Η εκκρεμότητα αυτή έχει τραυματίσει το κύρος των θεσμών. Καμία άλλη καθυστέρηση δεν επιτρέπεται", τόνισε για μία ακόμη φορά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης.
Από τον περασμένο Ιούλιο άλλωστε, πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, μιλώντας τότε στην ΚΟ της ΝΔ είχε τονίσει πως "αν ο κ. Παππάς θέλει να δείξει ελάχιστο σεβασμό στους θεσμούς οφείλει να περιμένει την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το αν η παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. είναι νόμιμη και αν είναι συμβατή με τις επιταγές του Συντάγματος". Και είχε προσθέσει ότι "το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο καλείται να δώσει άμεσα μια οριστική και επί της ουσίας απάντηση στα συγκεκριμένα θέματα", σημειώνοντας πως "το διακύβευμα για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας είναι πολύ μεγάλο και δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση".
Την ίδια περίοδο, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδας, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και της Ένωσης Μελών
Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για "πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση κρίση", προειδοποιώντας πως "η
η ΝΔ υπηρετεί την συνταγματική τάξη, στηρίζει τους δικαστικούς λειτουργούς και δεν θα ανεχτεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη"