Δεν αποτελεί μυστικό ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να «παίξει την μπάλα χαμηλά» στα ελληνοτουρκικά και να μην παρασυρθεί στην ακραία ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε πολλά σχόλια.
Ορισμένοι παραξενεύθηκαν και κάποιοι άλλοι διαφώνησαν. Παρόλα αυτά, στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και η πολιτική του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας από την πρώτη στιγμή με τον Εμμανουέλ Μακρόν δείχνει να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα.
Με στόχο λοιπόν την κινητοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων, και ειδικά εκείνων που κινούν τα νήματα, ο πρωθυπουργός θέλησε να ενεργοποιήσει τον παράγοντα «Γαλλία».
Στην τουρκική επιθετική πολιτική, η ελληνική κυβέρνηση έχει μία συγκεκριμένη στρατηγική η οποία κινείται σε δύο άξονες:
- Πρώτον, στην ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση του ελληνογαλλικού άξονα. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Εμμανουέλ Μακρόν μερικές μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όπου και θα τεθεί το θέμα της Τουρκίας. Ενα τηλεφώνημα που μόνο τυχαία δεν έγινε μια και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Γάλλος πρόεδρος με τις δημόσιες τοποθετήσεις του δείχνει έτοιμος να παίξει το ρόλο του ηγέτη στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα από τα πρώτα ταξίδια του κ.Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός ήταν στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο.
Με τον κ. Μακρόν λοιπόν να λαμβάνει θέση απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε αφορμή, η χώρα έχει αποφασίσει να στοιχηθεί δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο.
- Δεύτερον, στην προσέγγιση των τουρκικών προκλήσεων όχι ως ζήτημα ελληνοτουρκικής κόντρας αλλά ευρωτουρκικής.
Βασικό στοιχείο της ελληνικής διπλωματίας είναι η ανάδειξη του ευρωπαϊκού παράγοντα και όχι της Ελλάδας ως μόνης χώρας , απέναντι στην οποία η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις. Σε όλες τις επαφές που έχει και θα έχει στο προσεχές διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει έμφαση στην ευρωπαική διάσταση του θέματος , έχοντας ως κεντρικό στόχο την κινητοποίηση της Ευρώπης απέναντι στην Αγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτική ήταν και η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Μπορέλ επισκέφθηκε μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών τον Έβρο και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στην διάρκεια της οποίας επαναβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας.
Η κυρίαρχη αντίληψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και θα συνεχίζει να λειτουργεί ως τροχοπέδη στην οικοδόμηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. “Μετά από όσα έγιναν στον Μάρτιο στον Έβρο και μία σύντομη ανάπαυλα εξαιτίας της πανδημίας, η Τουρκία δήλωσε εκ νέου ότι τα χερσαία σύνορά της με την Ευρώπη είναι ανοικτά. Ταυτόχρονα, η Ακτοφυλακή της συνοδεύει σκάφη γεμάτα μετανάστες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά” επισημαίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού , ο οποίος δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για τη δημιουργία ενός εννιαίου μετώπου ευρωπαικών δυνάμεων απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.
Μένει πάντως να αποδειχθεί κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να βρεθούν απέναντι στην Τουρκία με πράξεις και όχι πλέον με λόγια...