Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται να φτάσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ρηματική διακοίνωση μέσω της οποίας η ελληνική πλευρά θα ενημερώνεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών από τη Βουλή των Σκοπίων και πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεσή της στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, ήδη γίνεται λόγος πως η αιτία της επίσπευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης συνδέεται με το γεγονός πως τα κείμενα των Συνταγματικών Τροπολογιών και του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας στις 12 Ιανουαρίου, δηλαδή το περασμένο Σάββατο.
Τα κείμενα έχουν μεταφραστεί και με βάσει την ίδια τη Συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να την καταθέσει «χωρίς καθυστέρηση» στην ελληνική Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο το ήδη ταραγμένο κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και τους υψηλούς τόνους στην πολιτική σκηνή το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες.
Μάλιστα, υπό τον φόβο να δημιουργηθούν νέα δεδομένα σε βουλευτές που έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως οι τρεις εκ των πέντε που έμειναν στο Ποτάμι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί περαιτέρω καθυστέρηση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη τριβή και ένταση γύρω από το θέμα.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών άλλωστε κρίνεται πως θα μειώσει και το χρόνο συζήτησης επί του θέματος.
Αν και στη Βουλή δηλώνουν πως δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, πληροφορίες αναφέρουν πως τίποτα δεν αποκλείεται αν στόχος είναι να εγκριθεί πριν την πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων της Κυριακής. Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει βιασύνη καθώς και ότι πρόκειται να υπάρξει συζήτηση επί της κύρωσης με άνεση χρόνου.
Εν τούτοις σημείωσε ότι δεν έχει συγκεκριμένη ενημέρωση από την κυβέρνηση καθώς και ότι ενδέχεται η κύρωση να κατατεθεί μέχρι την Παρασκευή.