Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Δύσκολο για τη ΝΔ να βρει αντιπολιτευτικό βηματισμό όταν το ένα πόδι βυθίζεται καθημερινά στην εσωστρέφεια που προκαλείται ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε αφορμή λόγω της εν εξελίξει εσωκομματικής κούρσας. Η προσπάθεια πάντως να κάνει αισθητή την αντιπολιτευτική της παρουσία είναι ευδιάκριτη τα τελευταία 24ωρα εξ αφορμής όχι μόνο της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αλλά και της σύμπλευσης όλων των γαλάζιων ηγετικών παραγόντων σε μία σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που έρχεται ως απάντηση στην «κάλπικη συνεννόηση» που, όπως καταγγέλλεται από την ΝΔ, επιδίωξε ο Πρωθυπουργός.
Για να μπορέσουν πάντως να επικεντρωθούν στην αντιπολιτευτική τους δραστηριότητα τα στελέχη της ΝΔ περιμένουν και τη βοήθεια του κόμματος. Να δουν τον «λευκό καπνό» να βγαίνει οριστικά μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, το μεσημέρι της Παρασκευής, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής της εταιρείας που θα διενεργήσει τις εσωκομματικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου. Η οριστική εξάλειψη αυτής της εκκρεμότητας θα διαλύσει και τις τελευταίες ανησυχίες που παρά τον ορισμό νέας ημερομηνίας εξακολουθούν να υπάρχουν ως αποτέλεσμα όσων έχουν προηγηθεί με επίκεντρο τα διαδικαστικά.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτέλεσε το ζήτημα που επελέγη για να σταλεί και ένα μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της ΝΔ, με τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να συνοδεύουν την επίκαιρη επερώτηση που κατατέθηκε την Πέμπτη προς τον υπουργό Οικονομικών. Μεταξύ αυτών και των (κοινοβουλευτικών) υποψηφίων Προέδρων, αλλά και των πρώην Πρωθυπουργών, όλων όσων δεν έχουμε δει δηλαδή, διαρκούσης της εσωκομματικής κρίσης, να βρίσκονται από κοινού σε κάποια συνεδρίαση της ΚΟ. Η ανακεφαλαιοποίηση συνιστά ζήτημα κεντρικό στην αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ, με υποψηφίους όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχουν επιχειρηματολογήσει και για την χρησιμότητα συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής.
Το μήνυμα της σκληρής αντιπολιτευτικής στάσης εκπέμπει σταθερά και ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης δηλώνοντας ότι «τον λογαριασμό από το εμπόριο των ψεύτικων υποσχέσεων που έδωσε ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό αυτή τη φορά θα τον πληρώσει μόνος του». Η σκληρή γραμμή που σηματοδοτήθηκε από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και τους τέσσερις υποψήφιους Προέδρους, μηδέ εξαιρουμένου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έστω και εάν εκείνος προσεγγίζει τα ζητήματα πολιτικής συνεννόησης με διαφορετικό τρόπο από τους συνυποψήφιους του, δίνοντας έμφαση όχι στον Αλέξη Τσίπρα και στα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο στις πολιτικές.
Εκείνο που φαίνεται πάντως στην πράξη είναι ότι η αλλαγή μεταβατικής ηγεσίας επέδρασε τελικά θετικά στην εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, καθώς η παρουσία ενός εκ των υποψηφίων στη θέση του μεταβατικού Προέδρου του κόμματος έδινε το προηγούμενο διάστημα αφορμή για επιπλέον τριβές και ενίσχυε το κλίμα καχυποψίας μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας. Όχι πως το κλίμα αυτό έχει εκλείψει βέβαια, αλλά δεν τροφοδοτείται τουλάχιστον και από τέτοιου είδους αφορμές.
Όσο ενισχύεται η αίσθηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σύντομα σε μία νέα εσωτερική δοκιμασία, κυρίως λόγω του Ασφαλιστικού, τόσο εντείνονται και οι συζητήσεις για το τι θα πράξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν οι εξελίξεις το φέρουν μπροστά σε πολιτικές διεργασίες. Στη ΝΔ δεν κρύβουν ότι θεωρούν πως το Ασφαλιστικό αποτελεί το μεγάλο άγχος του Πρωθυπουργού και την πραγματική αιτία που πήρε την πρωτοβουλία για αναζήτηση συνεννόησης και η δική της στάση προδιαγράφεται ξεκάθαρα αρνητική.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έγινε ο δεύτερος υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ που ζήτησε, μπροστά στο ενδεχόμενο διεργασιών, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι σε σενάρια συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας πριν από τις εσωκομματικές εκλογές. «Πιστεύω βαθιά, δήλωσε, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση, δε γίνεται η ΝΔ να συμπράξει μ' αυτούς τους ανθρώπους. Απλά θα πρέπει και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι να τοποθετηθούν επί του θέματος, γιατί πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μας και να ξέρει ο κόσμος τι θα ψηφίσει την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης το έχει θέσει ήδη πριν από τις αναβληθείσες εκλογές της 22ης Νοεμβρίου και επανήλθε στην προτελευταία συνεδρίαση της ΚΟ, πριν από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει καθαρή εντολή από τη βάση της ΝΔ.
Οι τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Τζιτζικώστα βάζουν όμως στο τραπέζι της εσωκομματικής προεκλογικής συζήτησης και το ζήτημα της στάσης της ΝΔ απέναντι σε ενδεχόμενες διεργασίες για οικουμενική. «Η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει αυτή την κυβέρνηση, διότι τη θεωρούμε επικίνδυνη και αυτό που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι ή να βρει τα δεκανίκια που ψάχνει σε άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Αν δεν τα βρει, τότε το να συζητήσουμε μία κυβέρνηση οικουμενική θα πρέπει να γίνει σε μία βάση προγραμματική, χωρίς τον κ. Τσίπρα, χωρίς αυτούς τους επικίνδυνους υπουργούς», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στον «Βήμα fm».
Από την πλευρά του o Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν έχει κρύψει την εκτίμηση ότι σύντομα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή προχώρησε ένα βήμα παραπάνω υποστηρίζοντας ότι «δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας και σ' αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ».
Διαβάστε ακόμα:
- Ντέρμπι οι εκλογές στη ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
- Νέος γύρος εσωκομματικών συγκρούσεων στη ΝΔ