Ανησυχία προκαλεί η διαρκώς αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί νέα έκτακτη σύσκεψη, τόσο για τη διαχείριση του φαινομένου, όσο και για τον τρόπο δράσης, προκειμένου να μην μετατραπεί η κατάσταση σε εκρηκτική, ανάλογη με αυτήν του 2015. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από την αρχή της χρονιάς έφτασαν σχεδόν 50% περισσότεροι πρόσφυγες από πέρυσι, την ίδια χρονική περίοδο, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες έφθασαν στο Βόρειο Αιγαίο 2.292 πρόσφυγες.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ υπενθυμίζεται πως είναι η δεύτερη σύσκεψη από τις αρχές Σεπτεμβρίου για το θέμα- είχε προηγηθεί διυπουργική- ενώ στις 31 Αυγούστου είχε συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ με το ίδιο αντικείμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Zeit, επικαλούμενη τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα το 2019 μέχρι και τον Σεπτέμβριο καταγράφεται σημαντική αύξηση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα από πέρσι μέχρι φέτος.
«Από την αρχή της χρονιάς» σημειώνει η Zeit, «έφτασαν σχεδόν 50% περισσότεροι πρόσφυγες από ό,τι πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν 32.767 μετανάστες. Πέρσι την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 22.261.
Επισημαίνεται ακόμα ότι «ως επί το πλείστον η κατάσταση των νεοαφιχθέντων είναι δύσκολη στην Ελλάδα εξαιτίας των αυξανόμενων αριθμών», με την κατάσταση στη Μόρια να παραμένει κρίσιμη. «Συνολικά τον Αύγουστο» γράφει η Zeit. «παρέμεναν στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι, το 40% εκ των οποίων ήταν βάσει στοιχείων του ΟΗΕ ανήλικοι».
Στις μεσογειακές χώρες φέτος έχουν φτάσει ήδη 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, περίπου 20% σε σύγκριση με το 2018, ενώ και ο αριθμός των θυμάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά, αναφέρει επίσης η Zeit, με βάση τα στοιχεία του ΔΟΜ.
Την ίδια στιγμή, από τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου προκύπτει ότι από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. (228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη, 247 Πέμπτη και 408 Παρασκευή). Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. Συνολικά δηλαδή στο Βόρειο Αιγαίο από τη Δευτέρα το πρωί έως την Παρασκευή έφθασαν 2.292 πρόσφυγες και μετανάστες.
Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, ο εκτελών χρέη διοικητής ενημέρωσε χθες την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.
Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που προγραμματίσθηκε να γίνει με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων τοπικών υπηρεσιών την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.
Επίσης, με ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, ζητά εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ.
Το προσφυγικό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καλέσει εκ νέου την Άγκυρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών που πλέον σπρώχνουν προς την Ελλάδα μεγάλο αριθμό μεταναστών ημερησίως.