Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ, τον Ιανουάριο του 2016, ως εκφραστής μιας φιλελεύθερης πολιτικής πρότασης, μακριά από λαϊκισμούς και ψεύτικες υποσχέσεις, μακριά από «πρόσκαιρο χάιδεμα» δυνητικών ψηφοφόρων. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «δε θα υποσχεθώ τα πάντα για να γίνω πρωθυπουργός».
Το να επιβεβαιώσεις αυτό το πολιτικό «πλαίσιο», το οποίο σε συνοδεύει από την στιγμή της ανάδειξής σου σε μία από τις κορυφαίες θέσεις του πολιτεύματος, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε και διαδικασία της μίας μέρας.
Απαιτούνται ρήξεις εντός και εκτός κομματικών ορίων, επιβάλλονται αστραπιαίες κινήσεις που περιλαμβάνουν πολλές φορές πολιτικό ρίσκο αλλά και κόστος.
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη το περασμένο 24ωρο δόθηκαν δύο αφορμές για να στείλει το μήνυμα πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Μήνυμα που είχε ως αποδέκτες την κοινωνία αλλά βεβαίως και το εσωτερικό της ΝΔ, που ενίοτε έχει ανάγκη κινήσεων αρχηγικής πυγμής, προκειμένου να παραμείνει σε... ισορροπία.
Πρώτη αφορμή: H κίνηση των 16 βουλευτών της ΝΔ να συνυπογράψουν ερώτηση με τους Νίκο Νικολόπουλο και Δημήτρη Καμμένο για την εκπλήρωση του «Τάματος του Έθνους περί ανεγέρσεως Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα».
Οι βουλευτές ζητούσαν από τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας να απαντήσουν εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η «εκπλήρωση του τάματος του έθνους, για την ανέγερση του Ναού προς έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για τη σωτηρία του Έθνους στην Επανάσταση του 1821».
Η κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία προκάλεσε την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη κυρίως εξαιτίας των όσων γράφονταν μέσα στην πεντασέλιδη ερώτηση, τα οποία δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο, κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Παρατίθεται απόσπασμα της ερώτησης που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο στις 13 Φεβρουαρίου 2017:
«...Τα τελευταία χρόνια το θέμα ανακίνησαν απόγονοι των ηρώων του 1821 και το Ίδρυμα προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών. Η εκπλήρωση του Τάματος του Έθνους και των Ηρώων του Έθνους για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού συνεχίζει να αποτελεί ηθική και συμβατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας...».
Στο Μοσχάτο κρίθηκε εντελώς «εκτός τόπου και χρόνου» η συγκεκριμένη κίνηση. Την στιγμή που οι πολίτες ταλαιπωρούνται από την σκληρή πραγματικότητα , η κατασκευή ενός πολυτελούς ναού δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα για την ΝΔ, σημείωναν αρμόδιες πηγές εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του κ. Μητσοτακη.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τον Απρίλιο του 2013 ερώτηση για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει και η Χρυσή Αυγή, στοιχείο που συνηγορούσε σε... επικίνδυνους συνειρμούς.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ερώτηση κατατέθηκε, έχοντας παραβιαστεί ο εσωτερικός κανονισμός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο οποίος τονίζει ότι για την κατάθεση ερώτησης που υπογράφει παραπάνω από ένας «γαλάζιος» βουλευτής θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Από το όλο θέμα δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι μαζί με τους γαλάζιους βουλευτές την υπογραφή του είχε βάλει και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος θεωρείται persona non grata για το κόμμα της ΝΔ.
Ενδιαφέρουν πάντως έχει να δούμε τι είναι τελικά το «περίφημο» «τάμα του έθνους». Η υπόθεση έμεινε γνωστή ως ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα της χούντας. Η ανέγερση μνημειώδους εκκλησίας στα Τουρκοβούνια εξαγγέλθηκε από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο το 1968.
Ένας ναός που θα ήταν ορατός σε όλη την Αθήνα, ισάξιος του Παρθενώνα, όπως έλεγαν. Ακολούθησε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για τη συγκέντρωση πόρων. Συγκεντρώθηκαν 453,3 εκατομμύρια δραχμές από δωρεές, δάνεια και κρατική επιχορήγηση, τα οποία ξοδευτήκαν σε μελέτες.
ΤΑ ΝΕΑ μάλιστα της εποχής (26.1.1974) αναφέρουν για το θέμα: «Φαίνεται ότι ο Ναός του Σωτήρος, που πρόκειται να ανεγερθεί πάνω στα Τουρκοβούνια, θα είναι απ' τους πιο θαυματουργούς στη χώρα μας. Γιατί, πριν ακόμα κτισθεί, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν –λες από θαύμα– τα 406 εκατομμύρια δραχμές από τα 453 εκατομμύρια που είχαν τελικά συγκεντρωθεί».
Αφορμή δεύτερη: Οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εφαρμόσει το προσωπικό του δόγμα «όχι στο λαϊκισμό» και στην επαφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους αγρότες. Κόντρα σε όσα ήξεραν οι επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων μέχρι σήμερα από το πολιτικό σύστημα, το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, συνάντησαν μια «άλλη» ΝΔ.
Επικεφαλής της γαλάζιας αντιπροσωπείας ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη : « Δεν υποστηρίζουμε τα μπλόκα στους δρόμους, δε θα υποκινήσουμε με κανέναν τρόπο τέτοιου είδους διαμαρτυρίες. Δε θα κάνουμε αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι και σήμερα είναι στην κυβέρνηση» είπε ο κ. Αυγενάκης εκφράζοντας το δρόμο του πολιτικού ρεαλισμού. Όλα αυτά βεβαίως όταν ακόμα είναι ζωντανές οι εικόνες του σημερινού πρωθυπουργού, δύο χρόνια πριν, στην καρότσα αγροτικού οχήματος να μιλάει για τερματισμό του μνημονίου. Ο κ. Αυγενάκης μαζί με τον γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τσιάρα άκουσαν τα αιτήματα των αγροτών και τους παρουσίασαν τις εννιά προτάσεις του κόμματος τους. Δεν υπήρξαν ούτε υποσχέσεις , ούτε μεγάλες κουβέντες, στοιχείο που θα φανεί στο μέλλον αν αναγνωρίστηκε αρκούντως.
Σε κάθε περίπτωση, πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι, συμφωνούν ότι η πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «καθαρή» και ευκρινής.
Αυτό που απομένει είναι να αποδειχθεί αν θα υιοθετεί και πότε, εκτός από τις δημοσκοπήσεις και από τους... πολίτες.
Πηγή Φωτογραφίας: Sooc