Μαξίμου: Φωτεινό το κλίμα στο Eurogroup

Μαξίμου: Φωτεινό το κλίμα στο Eurogroup

Του Γιάννη Σιδέρη

Υπάρχουν πάντα δύο τρόποι να κοιτάς την πραγματικότητα, και η κυβέρνηση επιλέγει την αισιόδοξη.

Στο Μαξίμου πλανιέται ατμόσφαιρα αισιοδοξίας. Θεωρούν ότι το κλίμα στο  Eurogroup δεν ήταν σε τόνους γκρίζους, όπως το απηχούν τα δημοσιεύματα και οι διεθνείς ανταποκρίσεις. Κλίνουν να διαθλούν υπό το δικό τους πρίσμα τα διαμειφθέντα στο Eurogroup, και ατενίζουν τη… φωτεινή πλευρά των πραγμάτων!

Συνεργάτες του πρωθυπουργού μας μετέφεραν την αίσθηση που έχουν, ότι επίκειται η λύση των διαφορών για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Εστιάζουν  - μάλλον μονομερώς -  στα… ευχαρή στοιχεία που εμπεριείχαν οι δηλώσεις συμμετεχόντων ή αρμοδίων, όπως:

- Του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί , ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα  πέτυχε θαυμαστά αποτελέσματα, και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλουν την καλύτερη προσπάθεια – την τελευταία παραίνεση  θεωρούν πως ο Επίτροπος την απευθύνει προς το ΔΝΤ και όχι τους ίδιους!

- Του Προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, που υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει «γρηγορότερα απ΄ ότι περιμέναμε». Εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα   θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί το 2016, καθώς «η ελληνική οικονομία  τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης», και προέτρεψε την κυβέρνηση , να συνεχίσει έτσι.

Μάλιστα ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια. Φρόντισε πάντως να προσγειώσει τις κυβερνητικές προσδοκίες για απομάκρυνση του ΔΝΤ,  λέγοντας ότι «ενδεχομένως στο μέλλον η ευρωζώνη να μπορεί να εργαστεί χωρίς το Δ.Ν.Τ ωστόσο το ζήτημα αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα δεν τίθεται δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει εξαρχής στην εκπόνησή του».

Του δημοσιονομικού στόχου, που ανέφερε και ο κ. Τσακαλώτος σε δήλωσή του, ότι ο δημοσιονομικός στόχος ήταν 0,5% και θα διαμορφωθεί στο 2%.

Εκ μέρους της κυβέρνησης θεωρούν επίσης ότι και το ΔΝΤ κατά τις συνομιλίες δεν ήταν απόλυτο στο αίτημά του για  εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων. Χαρακτηρίζουν την τάση του επαμφοτερίζουσα:

«Ουδεμία περίπτωση να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα»

Ωστόσο το θολό τοπίο που δημιουργεί η ανολοκλήρωτη διαπραγμάτευση και το βεβιασμένο του χρόνου, ως τις 20 Φεβρουαρίου, έχουν αρχίσει να τροφοδοτούν παράδοξα σενάρια για τη στάση της κυβέρνησης, κάποια εκ των οποίων έχουν βάση (σ.σ. με την έννοια ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί σχετικές εισηγήσεις από συνεργάτες του).

Μία από αυτές, ας πούμε η πιο «σοβαρή», προτείνει στον κ. Τσίπρα, εφόσον οι «Θεσμοί» επιμείνουν στην εκ των προτέρων νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων, να τα φέρει στη βουλή και να ζητήσει από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Με αυτή την πράξη μεταφέρει σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου την ευθύνη για την πορεία της χώρας, αλλά και τις όποιες απευκταίες επιπτώσεις, και ταυτόχρονα απεκδύεται ο ίδιος μέρος της ευθύνης. Παράλληλα πιστώνεται ο ίδιος τη εικόνα του δημοκρατικού ηγέτη, που ενόψει των σοβαρών στιγμών που διέρχεται η χώρα, αποδέχεται την απόφαση του κοινοβουλίου! Ουσιαστικά είναι μια παραλλαγή της ψήφισης, από την αντιπολίτευση, του 3ου  μνημονίου τον Καλοκαίρι του ''15. Παράλληλα με μια τέτοια ενέργεια, υπερκερνά δια της πλαγίας, την άμεση αμφισβήτηση που σίγουρα θα έχει από τμήμα της Κ.Ο., καθώς υπάρχουν βουλευτές που πλέον έχουν φτάσει στα όριά τους (που βέβαια ως τώρα τα όριά τους αποδείχτηκαν πολύ διευρυμένα) και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλα μέτρα. Ο Νίκος Μανιός μάλιστα το ανακοίνωσε δια τηλοψίας.

Ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού, όταν τους θέσαμε το ανωτέρω σενάριο, το απέρριψαν ασμένως, διαβεβαιώνοντάς μας ότι «δεν υπάρχει «ουδεμία περίπτωση  να αποδεχθεί ο πρωθυπουργός να καταθέσει στη Βουλή  προληπτικά μέτρα για ψήφιση». Στην αναμενόμενη  επόμενη ερώτησή μας, αν επιμείνουν οι δανειστές  και σεις λέτε «ουδεμία περίπτωση», πάμε σε εκλογές, εισπράξαμε την μονότονη απάντηση « Εκλογές δεν έχει, και η αξιολόγηση θα κλείσει».

Οπως προείπαμε, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το γκρίζο τοπίο που μεταδίδουν τα Μέσα, δεν είναι γκρίζο, έχει έντονες φωτεινές ανταύγειες , και γι αυτό και το μέλλον φαντάζει φωτεινό!