Το μανιφέστο για σταθερότητα και τα εκλογικά διλήμματα
Μητσοτάκης-ΔΕΘ

Το μανιφέστο για σταθερότητα και τα εκλογικά διλήμματα

Αποφασισμένος να υλοποιήσει τον οδικό χάρτη για να υποσκελίσει η χώρα τον σκόπελο της ενεργειακής κρίσης, με αλώβητους τους πιο αδύναμους, αλλά και να εκτείνει το χρονικό βάθος της ανοδικής πορείας που συντελείται από το καλοκαίρι του 2019, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ξεδιάλυνε το πολιτικό τοπίο από την αχλή με την οποία επιχειρείται να επικαλυφθούν τα ουσιαστικά διακυβεύματα των επόμενων, εθνικών εκλογών παρουσιάζοντας με ευκρινή και συνάμα εμφατικό τρόπο τα πραγματικά διλήμματα με τα οποία θα βρεθούν οι πολίτες πάνω από την κάλπη του 2023.

«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω! Όταν έλθει η ώρα, δε θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση. Αλλά και κυβερνήτη του τόπου μας». Η αναφορά στην εκλογή κυβερνήτη που διέτρεξε  την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ήταν το βέλος με το οποίο ο πρωθυπουργός σημάδεψε τον πυρήνα του…«προοδευτικού»  θεωρήματος, για πρόσωπο κοινής αποδοχής στις συνθήκες αστάθειας που προοιωνίζονται από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Χωρίς περιστροφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιτάχθηκε στα συνδετικά ερείσματα των άλλων στρατοπέδων και υπογράμμισε την ανάγκη για  μία κυβέρνηση συμπαγή, με πανίσχυρη εντολή. Με έναν πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις. Και, κυρίως, μένει πιστός στο χρέος να περάσει και πάλι τη χώρα απέναντι. «Να την οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο». Βάζοντας στη σίγαση τις εκλογικές σειρήνες που τροφοδοτούνται από τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι:  «Αυτό θα κάνω, όποιο και αν είναι το κόστος το οποίο θα χρειαστεί να αναλάβω. Αυτό μου επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε».

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε, όχι τυχαία, τις  συντεταγμένες στην κυβερνητική πυξίδα που αποτελούν το τεκμήριο της ικανότητας στην αντιμετώπιση κρίσεων. Φιλοτεχνώντας στον καμβά της σταθερότητας, ο πρωθυπουργούς υπέδειξε γιατί δεν είναι μια θεωρητική άσκηση αλλά απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης για τη χώρα. Με αυτή την έμμεση αντιπαραβολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλεσε από το ιστορικό υποσυνείδητο τις ρότες που οδήγησαν τη χώρα σε ύφαλο: «Έτσι η πολιτική σταθερότητα στην πατρίδα παύει να είναι μία κομματική προτίμηση. Και μετατρέπεται σε εθνική αναγκαιότητα».

Με αυτό τον δομημένο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης κατέρριψε το επικριτικό αφήγημα  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στο επίκεντρο των κινδύνους που εγκυμονεί: «εθνική αναγκαιότητα γίνεται τώρα, και η δυνατότητα της χώρας μας να μπορεί να απαντά σε κάθε νέα πρόκληση. Γιατί όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος. Δοκιμασμένος στα δύσκολα και έτοιμος να αποφασίζει».

Ο πρωθυπουργός πρόβαλλε με έντονα χρώματα την αναπόδραστη σύγκριση ανάμεσα στη γαλάζια διακυβέρνηση και στην πενταετία ΣΥΡΙΖΑ, ως το κεντρικό κριτήριο με το οποίο καλούνται οι πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα: «Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω! Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας πρωταγωνιστή στην Ευρώπη με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο. Και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών. Με λίγα λόγια: Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!»

Εξέπεμψε δε, ένα σήμα κινδύνου: «Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση, όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτήν την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός τράβηξε προκαταβολικά το χαλί της ΔΕΘ, πάνω στο οποίο θα πατήσει ο  Αλέξης Τσίπρας σε μια εβδομάδα από τώρα. Αφού εξέθεσε την αρχιτεκτονική του κυβερνητικού σχεδίου στήριξης των πολιτών, επισημαίνοντας ότι όσα παρουσίασε είναι πολύ προσεκτικά κοστολογημένα και:  «Δε μας εκτρέπουν σε καμία περίπτωση από τον δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλισης. Είναι, ωστόσο, όλα, απαραίτητα μέτρα ώστε να στηρίξουμε την κοινωνία και αυτή να μπορέσει να περάσει τον πιο δύσκολο χειμώνα εδώ και δεκαετίες», ο πρωθυπουργός έφερε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμέτωπο με την ανακολουθία λόγων και έργων  από το ίδιο βήμα.

«Σε αυτούς, τέλος, που θα αντιγράψουν αυτές τις ανακοινώσεις για να τις αυξήσουν επί 2, επί 3 ή επί 4 για να γίνουν αρεστοί, οι πολίτες έχουν να πουν μόνο το εξής: «Κύριοι, ευχαριστούμε, αλλά δεν σας ακούμε. Γιατί σας ζήσαμε, σας ξέρουμε και δεν πιστεύουμε λέξη από τις ψεύτικες υποσχέσεις σας», ήταν η δηκτική υπενθύμιση που απηύθυνε προς πάσα κατεύθυνση αλλά με βασικό παραλήπτη τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε, δεν περιέγραψε απλώς ένα σχέδιο δράσης, αλλά την πρακτική αποτύπωση μιας δομημένης, πολιτικής φιλοσοφίας: «Όσα περιέγραψα παραπάνω δεν είναι, απλά, ένα σχέδιο δράσης. Είναι η πρακτική αποτύπωση μιας δομημένης πολιτικής φιλοσοφίας. Που σκέφτεται φιλελεύθερα, αλλά ενεργεί με πρώτιστο κριτήριο την αποτελεσματικότητα». Επιδίδοντας διαπιστευτήρια αυτοπεποίθησης για το ποιος κυριαρχεί στον μεσαίο χώρο συμπλήρωσε: Αλλά και σε εκείνους που αιφνιδιάζονται από την πατριωτική μας στάση στην Άμυνα και στα εθνικά θέματα. Είναι απλό: μπορούμε να κινούμαστε έξω από το στενό «κουτί» των δικών τους δογμάτων. Και μας δεσμεύει μόνο το αποτέλεσμα για το συμφέρον της χώρας».

Κλιμακώνοντας δε την πίεση προς τα αντίπαλα στρατόπεδα ανέφερε αιχμηρά: «Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση αναμετριέται στην πράξη με όσους διαλαλούν πως είναι τάχα "προοδευτικοί"».

Ο πρωθυπουργός πάντως διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες έκανε διακριτή αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών όμως κατέστησε σαφές προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη συνέχιση της εργαλειοποίησης του. Σε αυτοκριτικό τόνο υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική, πολιτική ευθύνη: «η λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν, είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Και να διορθωθεί, όχι να ακυρωθεί». 

Ξεκαθάρισε όμως σε αυστηρό ύφος: «Αυτό, έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε και η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, στις φήμες, στα σενάρια. Ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας».