«Τέτοιου είδους γεγονότα κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων, τη φήμη της χώρας προς τα έξω και τελικώς κινδυνεύει η ίδια η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου» δήλωσε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λ. Παπαδήμου.
«Μπορεί αυτό το κράτος να προστατεύει τη ζωή των ανθρώπων και μάλιστα ενός πρώην πρωθυπουργού;» διερωτήθηκε και διευκρίνισε: «Αυτό το οποίο έχει σημασία στην πολιτική ασφάλειας μιας χώρας, για να μπορούν να αισθάνονται οι άνθρωποι ασφαλείς, να μπορούμε να προστατεύουμε τη ζωή των ανθρώπων, είναι να επαγρυπνούμε συνεχώς, να δουλεύουν σωστά οι υπηρεσίες. Για να δουλέψουν σωστά -επειδή είναι ευαίσθητες υπηρεσίες- χρειάζεται μία διαρκής προσπάθεια: Από την πολιτική ηγεσία, τη φυσική ηγεσία, χρειάζεται ηθική υποστήριξη, χρειάζεται αξιοκρατία, χρειάζεται διαρκής έλεγχος. Αυτά είναι πράγματα που κάποια στιγμή τα κάνουμε και μετά τα χάνουμε στον δρόμο πάλι. Αυτός είναι ο λόγος που επαναλαμβάνονται πράγματα, που δε θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να επαναλαμβάνονται».
Ο πρώην υπουργός υπενθύμισε ότι «αυτού του είδους οι ενέργειες εμφανίστηκαν πολλά χρόνια τώρα – γύρω στο 2010- όταν αστυνομικοί της τότε νεοϊδρυθείσας ομάδας δίκυκλης αστυνόμευσης ΔΙΑΣ συνέλαβαν στον δρόμο κάποιους που πήγαιναν να ταχυδρομήσουν παγιδευμένες επιστολές». «Έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα όταν επί 7-8 χρόνια τώρα κάποιοι στέλνουν και ξαναστέλνουν διαρκώς επιστολές παγιδευμένες, σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. [...]Δηλαδή τι θα πει αυτό; Υπάρχουν κάποιοι εδώ μεταξύ μας, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να στέλνουν επιστολές σε ανθρώπους να τους τραυματίζουν και να τους σκοτώνουν;» σημείωσε.
Ερωτηθείς, εάν έχει άποψη για το πώς μπορεί να έφτασε στα χέρια του κ. Παπαδήμου η παγιδευμένη επιστολή, ο κ. Χρυσοχοϊδης εκτίμησε ότι από τη στιγμή που τα μηχανήματα τα χειρίζονται άνθρωποι, πάντα μπορεί να προκύψει κάποιο κενό. «Υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε σιδερόφρακτοι και ότι μπορεί πραγματικά να αισθανόμαστε πως χωρίς να επαγρυπνούμε θα είμαστε ασφαλείς; Όχι βέβαια, χρειάζεται μία διαρκής επαγρύπνηση, επαγγελματισμός των υπηρεσιών, διαρκής εκπαίδευση, τεχνολογική προσαρμογή και ενίσχυση και ανανέωση κάθε φορά, αλλά ό,τι και να κάνουμε οι άνθρωποι είναι αυτοί που χειρίζονται κάθε φορά τα πράγματα» εξήγησε.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, επί υπουργίας του οποίου εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, σημείωσε ότι «όταν ένας πρώην πρωθυπουργός βάλλεται με αυτόν τον τρόπο, αυτό δημιουργεί μία αίσθηση πολύ αρνητική προς τα έξω και γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». «Οφείλουμε ως κοινωνία, επειδή περάσαμε διάφορα στάδια (κυρίως μεταπολιτευτικά, με την υπόθεση της τρομοκρατίας, της 17 Νοέμβρη, όπου κάποια στιγμή οι άνθρωποι ντρέπονταν ή φοβόντουσαν να πουν ότι ήταν θύματα, γιατί δεν είχαμε μία συλλογική συνείδηση γύρω από αυτό το θέμα, αλλά κάποια στιγμή την αποκτήσαμε), χρειάζεται διαρκώς και διαρκώς να επαναλαμβάνουμε ακόμη και τα αυτονόητα, ότι είμαστε απέναντι σε όλα αυτά με έναν τρόπο που βάζει μία τελεία και μία παύλα. Πρωτίστως οφείλουμε διαρκώς μέσα από την άσκηση της πολιτικής η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, ο Τύπος, διαρκώς να επαναλαμβάνουμε την ανάγκη οι υπηρεσίες ασφάλειας να έχουν μία ξεχωριστή θέση στον χώρο της δημόσιας διοίκησης και μία ξεχωριστή ενίσχυση, για να μπορούν να επαγρυπνούν» επισήμανε.
Σημείωσε δε πως η τρομοκρατία δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες και αντιλήψεις, γιατί «και αύριο θα εμφανιστούν ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι με κάποια άλλη αντίληψη, με πιο προωθημένες δικαιολογίες και μια πολιτική βάση διαφορετική». «Τι πάει να μη αυτό, όμως; Όταν εμείς ανεχόμαστε αυτή την πράξη -με την έννοια ότι δεν την τελειώνουμε, εφόσον συμφωνούμε όλοι ότι είναι μία πράξη αποτρόπαια και δεν πρέπει να συνεχίζεται- κάτι κακό υπάρχει. Είμαστε αδιόρθωτοι. Πάνε, π.χ., κάποιοι και καίνε τα λεωφορεία. Τι έννοια έχει να ανεχόμαστε να καίνε κάποια τα λεωφορεία; Τους αφήνουμε ατιμώρητους;» σημείωσε.
Ανατρέχοντας στο 2010 όταν ο υπασπιστής του, αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, έχασε τη ζωή του, ανοίγοντας φάκελο-βόμβα που είχε σταλεί με παραλήπτη εκείνον, ο κ. Χρυσοχοίδης είπε πως ήταν διαφορετικής τεχνικής, τεχνολογίας και ισχύος από την επιστολή που εξεράγγη στα χέρια του κ.Παπαδήμου. «Η ισχύς, η εκρηκτική ενέργεια, ήταν τεράστια διέλυσε έναν άνθρωπο, συνεργάτη μου και φίλο μου και ταυτόχρονα διέλυσε όλον τον όροφο του υπουργείου».
«Έχω πάψει να φοβάμαι. Έχω σηκώσει πολλούς νεκρούς από κάτω»
Ερωτηθείς για το πώς διαχειρίζεται σε προσωπικό επίπεδο την απειλή της τρομοκρατίας είπε: «Εγώ δεν φοβάμαι. Έχω πάψει να φοβάμαι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχω δει το όνομά μου γραμμένο σε κολώνες σε όλο το κέντρο της Αθήνας, να λέει "θάνατος στον Χρυσοχοϊδη". Δεν είναι το θέμα αυτό. Έχω σηκώσει πολλούς νεκρούς από κάτω. Έχω δει πράγματα στη ζωή μου πολύ άσχημα. Δεν είναι το ζήτημα του φόβου και επίσης, είμαι πολιτικός. Από τη στιγμή που πας σε έναν χώρο, αναλαμβάνεις ένα καθήκον, οφείλεις να είσαι αποτελεσματικός, αλλιώς μπορείς να είσαι τουρίστας και αναποτελεσματικός, ένα τίποτα. Άρα λοιπόν οι κίνδυνοι υπάρχουν και οφείλουμε να προστατεύουμε τη ζωή μας της οικογένειάς μας των ανθρώπων μας».
«Παρών» στην προσπάθεια για ενότητα της κεντροαριστεράς
«Τίποτα δεν ξεχνιέται, δεν αφήνεται πίσω έτσι απλά, πάντα υπάρχουν μνήμες και διαφωνίες και διαφορές, ωστόσο αυτή τη στιγμή χρειάζεται με τόλμη να προχωρήσουμε μπροστά και είμαι αισιόδοξος πως θα γίνει» δήλωσε ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τις πολιτικές ζυμώσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.
«Ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια από τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης, που προήλθε από την κρίση, είναι ένας χώρος στον οποίο υπάρχουν πολλά φορτία συναισθηματικά, πολιτικά, προσωπικά [...] και εκ των πραγμάτων οι συζητήσεις είναι περισσότερες, πιο φορτισμένες και συζητήσεις αναζήτησης» επισήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι μία καλή στιγμή [...], είναι ευκαιρία να προβάλουμε, να διατυπώσουμε μία πρόταση, με νέο λόγο, ένα νέο όραμα και κυρίως μία νέα ελπίδα για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα τα στελέχη -από τους πρωταγωνιστές μέχρι τους απλούς ανθρώπους της παράταξής μας σε τοπικό επίπεδο- αρχίζουν και αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ενότητα και φυγή προς τα μπρος και θα γίνει αυτό, είμαι αισιόδοξος».
Ο πρώην υπουργός δήλωσε πως παραμένει ενεργός στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Είμαι μέλος της ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ, είμαι ενεργός διαρκώς και θέλω το επόμενο χρονικό διάστημα να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαμόρφωση αυτής της νέας πραγματικότητας στον χώρο της προοδευτικής παράταξης. Βεβαίως εδώ είμαι, παρών» είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ