«Η βία δεν έχει θέση ούτε μέσα στη Βουλή, ούτε στη Δημοκρατία. Να τελειώνουμε με αυτά».
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικρίνοντας δηλώσεις στήριξης στον έγκλειστο στις φυλακές, Ηλία Κασιδιάρη, από βουλευτές του κόμματος των «Σπαρτιατών».
«Ο ελληνικός λαός τα τιμώρησε αυτά τα φαινόμενα, εξαφάνισε την Χρυσή Αυγή, η οποία δεν είναι στο Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή και ο ελληνικός λαός, μετά από μια περιπέτειες, δυσκολίες, κρίση επί πολλά χρόνια την προηγούμενη δεκαετία, ξαναμπήκε σε μία νέα πορεία αισιοδοξίας, ανόδου της οικονομίας και ευημερίας. Θεωρώ ότι όλος ο πολιτικός κόσμος πήρε μαθήματα από εκείνη την περίοδο και είμαστε σταθερά κάθε μέρα υπέρ της προσπάθειας να ενδυναμώσουμε τη Δημοκρατία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ και την στελέχωση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Χρυσοχοΐδης επέκρινε δηλώσεις στήριξης βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Λίγο πολύ, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος των Σπαρτιατών εκθειάζοντας τον Κασιδιάρη, ο οποίος είναι έγκλειστος αυτή τη στιγμή στη φυλακή - αλλά αυτό δεν με αφορά, γιατί η δικαιοσύνη θα κρίνει για το ποινικό μέρος. Αυτό όμως με το οποίο ασχολούμαι, είναι ότι πολλοί από εμάς εδώ μέσα βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια τη βία, λεκτική και όχι μόνο, βιώσαμε δολοφονίες αθώων παιδιών, ο Παύλος Φύσσας, δυο νέα 20χρονα παιδιά που ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής και προστάτευαν τα γραφεία τους στο Νέο Ηράκλειο και χάθηκαν δολοφονούμενοι και είχαμε διαρκώς βίαια επεισόδια και άσκηση βίας. Η βία δεν έχει θέση, ούτε μέσα στη Βουλή, ούτε στη Δημοκρατία. Να τελειώνουμε με αυτά».
Επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης και σε τοποθετήσεις βουλευτών των Σπαρτιατών, και κυρίως του Κωνσταντίνου Φλώρου - τον οποίο δεν κατονόμασε - που επανειλημμένα έχει ταχθεί κατά των εμβολίων και των εμβολιασμών: «Δικαίωμα τους είναι να έχουν αυτές τις απόψεις, αλλά υπενθυμίζω ότι υπάρχουν νέα παιδιά ανεμβολίαστα που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους, και ήταν αρκετά, πέρα απο τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί λοιπόν», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι «είναι μια έκτακτη ρύθμιση που αφορά την έκτακτη αποστολή 191 μόνιμων οπλιτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι θα στελεχώσουν 61 Κέντρα Υγείας σε διάφορες δυσπρόσιτες περιοχές και νησιά της χώρας, οι οποίες δεν είχαν μέχρι σήμερα καμία απολύτως κάλυψη».
«Κάναμε μια προσπάθεια να καλύψουμε κάποιες άμεσες ανάγκες μέχρι τέλος του χρόνου το πολύ. Δεν είναι μόνιμες λύσεις. Είναι μια έκτακτη ανάγκη, που μας αναγκάζει να την καλύψουμε με τρόπο σύντομο, ταχύ και αποτελεσματικό», τόνισε.
Ακόμα, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν πτυχιούχοι του ΙΕΚ ΕΚΑΒ έτοιμοι να αναλάβουν δουλειά» προσθέτοντας ότι «ήδη έχουμε προκηρύξει 250 θέσεις επικουρικών για δύο χρόνια, αλλά φοβούμαι ότι δεν θα έχουμε πάλι προσέλευση, όχι όμως λόγω του γεγονότος ότι δεν θα είναι μόνιμοι όπως υποστηρίζεται».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με γιατρούς και νοσηλευτές στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «το θέμα είναι πώς μπορούμε να κάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, να το αλλάξουμε ώστε να προσελκύσουμε ικανούς ανθρώπους και ικανό αριθμό προσώπων» ενώ επανέλαβε την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για 10.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ.
«Πρέπει να δούμε κατάματα το πρόβλημα. Βεβαίως, χρειάζεται να αυξήσουμε περαιτέρω τους μισθούς, αλλά η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τους τεράστιους μισθούς που ακούγονται για άλλες χώρες», είπε ο υπουργός Υγείας και υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αυξήθηκαν οι μισθοί των γιατρών κατά 10%».
Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το 2019 ήταν 3.614 οι εργαζόμενοι και σήμερα είναι 4.139. «Αυτά είναι πραγματικότητες και προσθήκες που έγιναν στο ΕΣΥ έτσι, ώστε να ενδυναμωθεί. Δεν τα αναφέρω όλα αυτά για να πω ότι εκφράζω την ικανοποίησή μου, αλλά για να αποκαταστήσω την πραγματικότητα μέσα από τις στρεβλώσεις που ακούγονται.
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, και έχουμε χρέος εμείς που αναλάβαμε πριν από λίγες μέρες τη νέα εντολή, να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας στο οποίο θα προσέρχεται ο πολίτης και θα απολαμβάνει καλές, ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτός είναι ο στόχος μας», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.