Μ. Βορίδης: Με το συνέδριο παρουσιάζουμε τις θέσεις μας με εκλογικό ορίζοντα

Μ. Βορίδης: Με το συνέδριο παρουσιάζουμε τις θέσεις μας με εκλογικό ορίζοντα

«Το συνέδριο οριστικοποιεί τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τις προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και εν συνεχεία προχωράμε να τις παρουσιάσουμε με ορίζοντα πια εκλογικό» δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Αττικής Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή το 11ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, που ανοίγει αύριο τις εργασίες του στο στο Metropolitan Expo.

Εκτιμώντας πως «ένας μηχανισμός εποπτείας και επιτήρησης των ελληνικών δημόσιων οικονομικών θα υπάρχει» και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ΝΔ, εφόσον γίνει κυβέρνηση, θα επιδιώξει τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Οι στόχοι του 3,5% είναι πάρα πολύ υψηλοί. Για να επιτύχουμε τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουμε έναν τελείως διαφορετικό σχεδιασμό από αυτόν που είχε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δίνει συνεχώς μία μάχη οπισθοφυλακών, προκειμένου να μπορέσει να μην κάνει πράγματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεγάλες μεταβολές και αλλαγές, που έχουν να γίνουν στο Δημόσιο».

«Δεν αναφέρομαι ούτε σε απολύσεις, ούτε σε τέτοια πράγματα, αλλά μιλώ για πράγματα, που στα 7 χρόνια της κρίσης δεν έχουν γίνει» διευκρίνισε, φέροντας ως παραδείγματα «την αξιολόγηση των δομών, που δεν έχει γίνει, τη στοχοθεσία, που δεν έχει γίνει, το να μπορέσει να έχει κανείς μία ρεαλιστική αποτίμηση του τι κάνει, τι πρέπει να κάνει κι αν το κάνει καλά ο κάθε δημόσιος οργανισμός». «Αυτό», συνέχισε ο κ. Βορίδης, «είναι μία τεράστια μεταρρύθμιση και πράγματι θα φανεί κιόλας στην απόδοση, στον τρόπο που θα αποδίδονται οι υπηρεσίες στους πολίτες, είναι δομικές μεταρρυθμίσεις, που εμείς λέμε ότι τις ανταλλάσσουμε -αυτή είναι η ιδέα στην πραγματικότητα- με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα». Υπογράμμισε, δε, ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ ενός επιθετικού εμπροσθοβαρούς προγράμματος προσέλκυσης επενδύσεων -ελληνικών και ξένων- «γιατί με αυτόν τον τρόπο θα επιταχύνουμε πάρα πολύ την ανάπτυξη και καθώς μεγαλώνει και μεγεθύνεται η οικονομία, επιτρέπει με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές, να έχει κανείς τα ίδια φορολογικά έσοδα».

Σε ό,τι αφορά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς σημείωσε: «Εμείς προστατεύσαμε αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία, την ώρα που φώναζαν οι κύριοι του Τσίπρα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Στα δικά μας χέρια δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός [...] Έχουμε πει ότι πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα και όπου ο Νόμος Κατσέλη δεν καλύπτει, να υπάρχει ποσοτικό όριο, ύψος περιουσίας, το οποίο να προστατεύεται».

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση για το «πόθεν έσχες» των δικαστών επισήμανε ότι «μπορεί κάποιος να πει ότι δεν δέχεται καμία εξαίρεση και ότι αυτό είναι η πολιτική του κατεύθυνση, το ζήτημα όμως -τελικώς- της συνταγματικότητας ή μη συνταγματικότητας ενός νόμου δεν θα το κρίνει ο Κοντονής, ούτε ο Βορίδης». «Εδώ έχουμε μία δικαστική απόφαση, η οποία -κακά τα ψέμματα- είπε αυτά που είπε και επομένως, υπό αυτή την έννοια, αυτή η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή. Τώρα να σχολιάσουμε τη δικαστική απόφαση, δεν έχει νόημα, ο καθένας έχει τοποθετηθεί, η ΝΔ έχει ψηφίσει τον νόμο αυτό, επομένως με αυτή την έννοια δεν είχε διαφωνία επί του νόμου, για να γυρίσει η ΝΔ να πει ότι είναι κακός ή όχι. Αλλά από εκεί και πέρα, εκεί που υπάρχει πολύ σοβαρή διαφωνία είναι στον τρόπο με τον οποίο στέκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης απέναντι στη Δικαιοσύνη. Σε αυτό υπάρχει τεράστια διαφωνία», εξήγησε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τη στάση που προτίθεται να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργίας ο κ. Βορίδης απάντησε: «Είμαστε υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης. Θεωρώ ότι δεν μπορεί, ειδικά στην κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία να γίνεται αυτό με μικρές μειοψηφίες [...] Στην πραγματικότητα πρέπει να ενισχύσουμε με κάποιον τρόπο την αντιπροσωπευτικότητα στη λήψη μίας τόσο σοβαρής απόφασης, όσο είναι η απεργία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC