Τη σύμπραξη όλων των κομμάτων στο να αποτραπεί η είσοδο στην Βουλή εγκληματιών ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σχετικά με την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ως κώλυμα εκλογικής συμμετοχής σε κόμμα ή συνδυασμό συνεργαζόμενων κομμάτων, οιουδήποτε έχει καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό σε εγκληματική οργάνωση.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα του καταλόγισε ότι «η επιχειρηματολογία σας εναντίον της τροπολογίας, ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής».
Καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτά που έχουμε ακούσει από τη Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του Κασιδιάρη είναι πως η ρύθμιση αυτή έρχεται για τις ψήφους μας. Ότι δεν είναι ειλικρινής αλλά ψηφοθηρική. Ότι την φέρνετε γιατί θέλετε να μας αποκλείσετε τώρα που είδατε τις δημοσκοπήσεις και το κίνητρό σας είναι πολιτικό. Και η απονομιμοποίηση αυτών που την φέρνουν».
«Μια επιχειρηματολογία που ταυτίζεται με αυτή που ακούσαμε σήμερα από τον κ. Τσίπρα. Αναρωτήθηκε δε απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αλήθεια, αυτό ήρθατε σήμερα να μας πείτε;».
Ο κ. Βορίδης, είπε ότι «η ρύθμιση αυτή έχει έρθει το 2021, που την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι σχεδόν ταυτόσημου περιεχομένου και τότε δεν είχατε καμία αντίρρηση». Τότε, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση δεν είχε τα ίδια κίνητρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της αποδίδει; Τότε, δεν ήμασταν ακροδεξιοί; Τότε, δεν θέλαμε να υποκλέψουμε τους ψήφους και σήμερα το θέλουμε;»
Ο υπουργός, ζήτησε «να μιλήσουμε καθαρά» λέγοντας πως «η Χρυσή Αυγή δεν καταδικάστηκε γιατί είναι ναζιστική ή ρατσιστική, αλλά γιατί τα φυσικά της πρόσωπα τέλεσαν εγκληματικές πράξεις. Η απόφαση του δικαστηρίου, πράγματι, αναγνωρίζει ότι το κίνητρό τους ήταν φασιστικό και ρατσιστικό. Πλην, όμως, αυτό αφορά το ενδιάθετο στοιχείο και το βασικό του αδίκημα είναι το ποινικό τους αδίκημα, της εγκληματικής οργάνωσης».
Επισήμανε ότι αυτό που προστίθεται με την τροπολογία στην υφιστάμενη νομοθεσία μας είναι «η έννοια της πραγματικής ηγεσίας». Απαντώντας στην επιχειρηματολογία πως η απόδειξη της πραγματικής ηγεσίας είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από τον 'Αρειο Πάγο, είπε ότι «εάν εγώ αφαιρέσω αυτό το στοιχείο, τότε γίνεται άχρηστη η ρύθμιση ως προς το στόχο της καθώς δεν υπάρχει σήμερα ηγεσία Κασιδιάρη σε αυτό το κόμμα, τυπικά την έχει αλλάξει».
Διαφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιοριστούν τα αδικήματα σε «φασιστικά και ρατσιστικά» λέγοντας πως εάν αφήσουμε την ανίχνευση πολιτικών και ιδεολογικών κινήτρων ενός κόμματος, τότε ανοίγεται η κερκόπορτα στον μελλοντικό νομοθέτη και για άλλα κόμματα. Συνεπώς εσείς ανοίγεται τον κίνδυνο που λέτε».
Ο κ. Βορίδης, ξεκαθάρισε πως το εδάφιο β' της τροπολογίας θα παραμείνει ως έχει. Οι εγκληματίες δεν μπορεί να παριστάνουν τους αρχηγούς κομμάτων.
Για το εδάφιο γ' της τροπολογίας τα θέματα σαφήνειας που παρατηρεί η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της, ο υπουργός είπε ότι «θα τα θεραπεύσουμε με νομοθετική βελτίωση. Σημείωσε ότι με τη διατύπωση του εδαφίου όπως έχει στην τροπολογία η διάταξη δεν θα καταπέσει στο ΣτΕ αντιθέτως εάν υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα καταπέσει αμέσως και τότε θα έχουμε την κάθοδο στις εκλογές τέτοιων κομμάτων με συνταγματική βούλα.
Παράλληλα, επισήμανε, πως με το εξώδικο που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ο Ηλίας Κασιδιάρης κατά της τροπολογίας, αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για τον Άρειο Πάγο ποιος τελικά είναι ο πραγματικός ηγέτης αυτού του κόμματος.
Τελικά, ο κ. Βορίδης ρώτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μήπως, με αυτά που προτείνετε, είστε εσείς που θέλετε να κατέλθει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή;» και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέτοια έωλη νομικά εισήγηση από την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγω άγνοιας. 'Αρα κάποιο άλλο είναι το κίνητρό σας».
Ο υπουργός ανέφερε πως «δεν υπάρχει ενδεχόμενο η ΝΔ να πάρει οποιαδήποτε από αυτές τις ψήφους, ακριβώς, γιατί φέρνει αυτή την διάταξη». «Η ΝΔ δεν κλείνει το μάτι στους αντισυστημικούς ψηφοφόρους», κατέληξε.
«Δεν μπορείτε να επιμείνετε σε μια άρνηση»
Σε προσθήκες και νομοθετικές βελτιώσεις προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές» μετά τις απόψεις των κομμάτων αλλά και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, με τη διαγραφή στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β' της παρ. 1 του εσωτερικού άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 διαγράφονται οι λέξεις «ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα» εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο «περιορίζουμε το εύρος των αδικημάτων, μόνο στα αδικήματα που έχουν πολιτειακό χαρακτήρα και όχι σε άλλα αδικήματα που μπορεί να έχουν επιφέρει ισόβια κάθειρξη».
Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ' αναδιατυπώνεται ως εξής: "Η κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιοδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα". Με την αλλαγή αυτή, είπε ο υπουργός, διατηρείται το πεδίο κρίσης στο Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου αλλά αποτυπώνουμε στο κείμενο την παρατήρηση που έχει κάνει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Περιορίζεται το εύρος, όπως έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και περιορίζουμε ακόμα περισσότερο τα αδικήματα ώστε να καλυφθούν οι ανησυχίες που έχουν ακουστεί.
Επίσης, το πέμπτο εδάφιο της πρόπτωσης γ' της τροπολογίας αντικαθίσταται ως εξής: "Προς υποβοήθηση της κρίσης του (εννοεί το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου) πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου ή υποβολής υπομνημάτων με στοιχεία τεκμηρίωσης για τα οριζόμενα, καλεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο το ελεγχόμενο κόμμα να λάβει και να υποβάλλει υπόμνημα με τις απόψεις του", κάνοντας, όπως είπε ο υπουργός, μια πρόβλεψη δικαιώματος ακροάσεως.
Ο κ. Βορίδης, επίσης, ανέφερε μια επιφύλαξη σχετικά με την παρατήρηση που έχει κάνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αλλά και το έχουν θίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και είναι οι χρόνοι κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου, που εάν είναι θα την φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο ώστε «να δούμε εάν μπορούμε να επιμηκύνουμε όλες τις προθεσμίες».
Ο υπουργός, είπε ότι με τις αλλαγές αυτές «θεωρώ ότι έχουμε απαντήσει στα πάντα και έχουμε ενσωματώσει όλες τις παρατηρήσεις των κομμάτων. Εκτός από αντιρρήσεις αρχής, που έχει το ΚΚΕ για λόγους που ανάγονται στην δική του ιστορική μνήμη, όλες οι άλλες έχουν καλυφθεί και δεν μπορείτε να επιμείνετε σε μια άρνηση. Και το θέμα είναι εάν όλοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την ίδια στρατηγική στόχευση, που υποτίθεται ότι πως είναι κοινή. Το μείζον ερώτημα, πλέον είναι, είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων; Γιατί εάν συμφωνούμε η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία …».
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επέμεινε στην επιλογή αναφοράς της τροπολογίας στο άρθρο 29 του Συντάγματος λέγοντας πως «θέλω την συνταγματική θωράκιση της διάταξης».
Διαβάστε ακόμα:
Τ. Γαϊτάνης: Αδιαπραγμάτευτη η θέση της ΝΔ απέναντι στις εγκληματικές οργανώσεις