Τροπολογία μέσω της οποίας θα μειωθεί το αγροτικό κόστος παραγωγής, κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, από βουλευτές της ΝΔ όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής της διοίκησης του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η τροπολογία αυτή αναμένεται να γίνει δεκτή έπειτα και από συνεννόηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και προβλέπει την αύξηση του ποσοστού ενέργειας που μπορούν να «πουλήσουν» στη ΔΕΗ από το 20% σε 75%.
«Είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, το οποίο συνδέεται με την απόσβεση και τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης που κάνει συνολικά στα φωτοβολταϊκά ο αγρότης» ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός. Η ρύθμιση αφορά τους αγρότες που έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά στις καλλιέργειές τους και χρησιμοποιούν την παραγόμενη ενέργεια για ιδιοπαραγωγή (net metering).
Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων
Παράλληλα, τα νέα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη χώρας μας, τα οποία περιγράφονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή το τελευταίο κρούσμα της νόσου σε αγριόχοιρο που εντοπίστηκε σε απόσταση 1,2 χιλιομέτρων των Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων.
Στόχος των μέτρων αυτών είναι η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων η οποία θα επιτευχθεί μέσω της θήρευσης από ειδικά συνεργεία στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ειδικότερα στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Ξάνθη.
Παράλληλα, στην ΚΥΑ προβλέπεται η οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Ξάνθης. Αυτές περιλαμβάνουν δυο υποπεριοχές με την πρώτη να ορίζεται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων με κέντρο το σημείο, που εντοπίστηκε ο θετικός αγριόχοιρος σε χωριό της Βουλγαρίας και εκτείνεται σε βάθος 1,5 περίπου χιλιομέτρων από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί ελληνικού εδάφους.
Η δεύτερη υποπεριοχή ορίζεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων που εκτείνεται σε βάθος 8,5 περίπου χιλιομέτρων από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί ελληνικού εδάφους. Μεταξύ άλλων σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα εκτός από το κυνήγι αγριόχοιρου, το οποίο επιτρέπεται όλες τις μέρες του έτους. Ωστόσο, στην δεύτερη υποπεριοχή, μετά από έκδοση ειδικής άδειας από το δασαρχείο θα μπορούν να θηρευθούν και άλλα ζώα.
Τα μέτρα για την πρώτη υποπεριοχή θα παραμείνουν σε ισχύ 40 μέρες από τον εντοπισμό κρούσματος αφρικανικής πανώλης, ενώ στη δεύτερη περιοχή θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα χρόνο. Εφόσον παρέλθει το χρονικό διάστημα των 40 ημερών, τότε αυτόματα η πρώτη υποπεριοχή θα περάσει στο καθεστώς της δεύτερης υποπεριοχής (ηπιότερα μέτρα) ενώ στην περίπτωση εντοπισμού κρούσματος θα επιστρέψει αυτομάτως στην πρώτη κατηγορία.
Παράλληλα, προβλέπεται η επιχορήγηση 100 ευρώ σε ειδικά συνεργία ή σε ομάδες κυνηγών για κάθε αγριόχοιρο που καρπώνονται ή εντοπίζουν νεκρό. Τα ειδικά συνεργεία θα δημιουργούνται σε συνεργασία με τις οργανώσεις κυνηγών, τις κτηνιατρικές και δασικές υπηρεσίες Ξάνθης, Σταυρούπολης και Δράμας.
Όπως διευκρίνισε και ο αρμόδιος υπουργός η νόσος αυτή αφορά μόνο τα ζώα και δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.
ΕΛΓΑ
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλειας στην αγροτική παραγωγή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά την παράδοση παραλαβή της διοίκηση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
«Σήμερα για το πέραν του 4% των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ που αντιστοιχούν στην κάλυψη συγκεκριμένων ζημιών από τον Οργανισμό, ο παραγωγός είναι ελεύθερος να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα και να ασφαλίσει για επιπλέον κινδύνους την παραγωγή του» είπε ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε πως «το θέμα είναι πώς μέσα σε αυτό το 4% θα ενταχθεί η ιδιωτική ασφάλιση».