«Η Ελλάδα δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά το υπηρετεί μέχρι τελευταίας γραμμής», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δίνοντας εκ νέου απάντηση στις κατηγορίες των Τούρκων ότι το Λιμενικό Σώμα της χώρας μας πυροβολεί βάρκες με πρόσφυγες.
«Η Τουρκία παραβιάζει το δίκαιο. Αφήνει τις βάρκες να περνάνε», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι «η Frontex κάνει τη μεγαλύτερη δουλειά», δηλαδή ελέγχει «αν η Τουρκία τηρεί τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις» και σημειώνοντας ότι στη συνέχεια τη διαχείριση των ροών την κάνει το Λιμενικό και χαρακτήρισε «αθλιότητες» όσα κατά καιρούς ακούγονται για άθλιες συμπεριφορές Λιμενικών προς αιτούντες άσυλο.
Όπως είπε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, «υποχρέωση της Τουρκίας είναι να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης, τα οποία δεν τιμωρούνται σοβαρά.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των διεθνών οργανισμών, αντί του κράτους, για το προσφυγικό, είπε ότι «η Ευρώπη δεν έχει πάρει ακόμα την απόφασή της για τη διαχείριση των χρημάτων» και αναμονή της αλλαγής της διαχείρισης, με ευρωπαϊκή εντολή, εξήγησε ότι, «οι διεθνείς οργανισμοί, που παίρνουν τα μεγαλύτερα κονδύλια, εξυπηρετούν ΜΚΟ που διαχειρίζονται το προσφυγικό και άλλες αμφιβόλου ποιότητας» και ξεκαθάρισε ότι με το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, «όλες οι ΜΚΟ θα ελέγχονται από το κράτος».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη διασποράς μεταναστών σε όλη τη χώρα, εξηγώντας ότι μέχρι τώρα, «το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε λόγο για το πού θα πάει ποιος».
«Πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή σε όλη τη χώρα. Τα νησιά έχουν υποστεί μεγάλο βάρος, λόγω της γεωγραφικής τους σχέσης», σημείωσε σχολιάζοντας ότι «οι κάτοικοι έχουν ένα δίκιο» να διαμαρτύρονται.
«Ενώ μπήκαν στη χώρα μας πάνω από 170.000 άνθρωποι, έχουν επιστραφεί λιγότεροι από 3000», είπε και έθεσε τον κυβερνητικό στόχο για την επόμενη χρονιά, ο οποίος είναι «οι 20.000 επιστροφές μέσα στην επόμενη χρονιά».
Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι «δεν βλέπουν την Τουρκία ως ένα παράγοντα αστάθειας, αλλά έναν καλό πελάτη για το προϊόντα τους» και τόνισε ότι «χρειάζεται αίσθημα αλληλεγγύης και κοινή αντιμετώπιση στις τουρκικές απειλές προς την Κύπρο, την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Πρέπει να μιλήσουμε πιο σκληρά στην Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Δε θα ανεχτούμε να γίνουν τα ελληνικά νησιά να γίνουν τα Ellis Island», ξεκαθάρισε, εξηγώντας ότι πλέον «το 80% αυτών που έρχονται είναι μετανάστες, όμως το 80% αυτών που είναι εδώ είναι πρόσφυγες».
Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θέμα στην επόμενη ευρωπαϊκή συνεδρίαση είναι οι κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες, λόγω των παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.