Α. Λοβέρδος: Ο Α. Μαρτίνης ζήτησε την τροπολογία για την πώληση του Ντυνάν

Α. Λοβέρδος: Ο Α. Μαρτίνης ζήτησε την τροπολογία για την πώληση του Ντυνάν

«Ο Α. Μαρτίνης μου ζητούσε την τροπολογία». Αυτό υπογράμμισε ο Α. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στην εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, σχετικά με την ρύθμιση που έφερε στη Βουλή για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τη σχετική τροπολογία, «τίποτα δεν εκποιήθηκε με την τροπολογία η οποία τελικά ούτε καν εφαρμόστηκε». Ο πρώην υπουργός Υγείας περιέγραψε πλήρως τη δράση του καταδικασμένου Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο επιθυμούσε να περάσει στα χέρια του κράτους το νοσοκομείο.

«Και φάλαγγα να μου κάνατε, να πάω να δώσω 80 εκατομμύρια ευρώ, τα χρέη του Μαρτίνη και πεσκέσι άλλα 230, από κατασχέσεις και μηνύσεις, δεν θα το έκανα ποτέ», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ υπενθύμισε ότι τα ρουσφέτια ήταν αποκλειστικό… προνόμιο του πρώην προέδρου. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι με οριακή απόφαση του Δ.Σ. (μειοψήφησαν οι 3 εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας) παρέμεινε στα χέρια του Μαρτίνη ο πλήρης έλεγχος των «οικονομικών διευθετήσεων». «Δεν εκτελούσε αποφάσεις του Δ.Σ. ο Μαρτίνης, τα είχε όλα, τι να πούμε τώρα», προσέθεσε χαρακτηριστικά , ενώ στις επίμονες ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππα περί κρατικοποίησης του Ιδρύματος απάντησε ότι εάν είχε κάνει κάτι τέτοιο, ο τότε πρωθυπουργός θα του είχε ζητήσει την παραίτησή του.

Κι αυτό διότι το νοσοκομείο βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση, χρεωμένο μέχρι το λαιμό. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο Α. Λοβέρδος: «Τι υπήρχε όταν ανέλαβα; Καταγγελία δανείων του Ερ. Ντυνάν από την Μαρφίν, συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ. Έλλειψη βεβαίωσης από τα ταμεία. Επίσχεση εργασίας. Το νοσοκομείο στον Τειρεσία. Διαταγή πληρωμών από προμηθευτές. Αντιδικία Ντυνάν με Κοργιαλένειο αλλά και στα δύο πρόεδρος ο Μαρτίνης. Τρομακτικές αμοιβές σε δικηγόρους ή συμβούλους. Από τα 400 κρεβάτια μόνο τα 80 καλύπτονταν και τα υπόλοιπα κενά. Αυτό είναι το πλαίσιο που μαθαίνω για το Ντυνάν όταν γίνομαι υπουργός».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ερωτώμενος αν έκανε τα «στραβά μάτια» για τα ρουσφέτια υπογράμμισε ότι εκείνος ήταν η αιτία που ξεκίνησε ο έλεγχος κατά του Α. Μαρτίνη. Συγκεκριμένα, απέστειλε πρακτικά επιτροπής της Βουλής από το 2010-2011 όταν συζητούνταν στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το εν λόγω ζήτημα, στον Άρειο Πάγο και κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδικασία.

«Στις εφτά συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής που έγιναν το 2011 με δική μου πρωτοβουλία ασχολήθηκαν με τα δύο θέματα δώρων και αργομισθιών. Ο Βγενόπουλος τα υπολόγισε σε 6,5 εκατ. ευρώ. Η καταγραφή Λιαρόπουλου όμως τα ανέβασε σε 24 εκατ. ευρώ. Τα πρακτικά της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων με αυτά τα θέματα τα έστελνα στον εισαγγελέα. Με αυτά προχώρησαν οι διώξεις. Χωρίς να έχω διαχειριστικό έλεγχο αποστέλλω στον εισαγγελέα. Είχα όλες τις δυσκολίες στο τραπέζι συν τις δωρεάν νοσηλείες, υψηλά μισθολόγια, υπεράριθμο προσωπικό και δώρα. Όλος ο φάκελος πήγε στον εισαγγελέα με όλα αυτά τα στοιχεία. Τι άλλο να κάνω; Εισαγγελέας δεν μπορώ να γίνω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεθόδευσαν την μη κατάθεση του Άδωνι Γεωργιάδη, τουλάχιστον την παρούσα χρονική στιγμή. Σε σχετικό αίτημα από πλευράς ΝΔ τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στην πλειοψηφία απέρριψαν το  αίτημα με το επιχείρημα ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει σχέση και με άλλες υποθέσεις που θα εξετάσει η επιτροπή, θα ήταν καλύτερο να καταθέσει συνολικά αργότερα. «Φοβάστε όλοι ότι θα έρθει εδώ ο Άδωνις και θα σας κατατροπώσει» ανέφεραν οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και Χρήστος Μπουκώρος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι κατόπιν των έντονων αντιδράσεων, το αίτημα της ΝΔ έγινε αποδεκτό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ , Αδ. Γεωργιάδης, αναμένεται να έρθει για ακρόαση μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία SOOC