Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ενώ δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετία. Ταυτόχρονα έκανε γνωστό θα ακολουθήσει «αντιστάρ» επιλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και θα καθιερώσει ευρωψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό.
«Κάνω και εγώ τη δική μου αυτοκριτική και γι’ αυτό και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο «anti-star system». Αυτός θα είναι και ο χαρακτήρας του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Άνθρωποι καταξιωμένοι, με αποτύπωμα συγκεκριμένο, με έργο, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Όχι κατ’ ανάγκη αναγνωρίσιμοι, μπορεί να δείτε ονόματα που θα χρειαστεί να τα γκουγκλάρετε για να δείτε ποιοι είναι. Και θεωρώ ότι αυτό είναι καλό», είπε χαρακτηριστικά.
Στην αρχή της συνέντευξής του και ερωτηθείς για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν αποκάλυψε ότι επικοινώνησε τέσσερις φορές με τον Μακρόν, εδώ έχει δώσει εντολή να είναι σε ετοιμότητα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.
«Αν πρόκειται να προσγειωθούμε στο Σουδάν, θα γίνει αφού εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων. Περιμένουμε από τους Αμερικανούς να πάρουν τον έλεγχο», δήλωσε.
Δημοσκοπήσεις και κυβέρνηση ηττημένων
Για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι είναι χρήσιμες, αλλά σπανίως τις κοιτά κατά την προεκλογική περίοδο «Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες αλλά σπανίως τις κοιτάω» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ότι επιβεβαιώνεται από όλες τις μετρήσεις. Τα Τέμπη ήταν λογικό σοκ. Τώρα που μπορούμε να δούμε τα διλήμματα των εκλογών, πιστεύω ότι ο κόσμος συσπειρώνεται και πάλι στη ΝΔ και είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα», ανέφερε σημειώνοντας πως δεν αμφισβήτησε ποτέ τις δημοσκοπήσεις.
Ως προς το ερώτημα για τη λεγόμενη κυβέρνηση των ηττημένων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο μόνος λόγος να μη γίνει πράξη είναι να είναι ισχυρή η ΝΔ. «Μπορεί να προκύψει πράγματι κυβέρνηση ηττημένων που θα συμπεριλαμβάνει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βαρουφάκη, τον οποίο δεν αποκήρυξε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Αδιανόητο να παίζουν κάποιοι μονόπολη με τις ζωές των πολιτών», πρόσθεσε.
«Αναδεικνύουμε τη δομή αδυναμίας της απλής αναλογικής και μπορεί να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτά τα σενάρια», σημείωσε.
«Διεκδικώ κοινοβουλευτική πλειοψηφία»
Διεκδικώ κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όχι εναλλακτικές προτάσεις είπε και τόνισε πως η κυβέρνηση εγγυάται ανάπτυξη και ασφάλεια. Πρέπει να δούμε ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα, κάνοντας αναφορά στις παλινδρομίες του κ. Τσίπρα που τα έμπλεξε με τα περί ψήφου ανοχής και τις αναφορές του κ. Βαρουφάκη για τράπεζες και νόμισμα.
«Μια "κλείνει το μάτι" σε κυβέρνηση ηττημένων, φέρνοντας πλέον το σενάριο της ψήφου ανοχής. Ο ίδιος είπε ότι ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής ακόμη και αν του την προσέφερε κάποιο κόμμα», υπογράμμισε και είπε ότι ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής ακόμη και αν του την προσέφερε κάποιο κόμμα.
Ερωτηθείς για το τι θα κάνει με τη διερευνητική εντολή, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα σεβαστώ το Σύνταγμα, θα παραλάβω κανονικά την εντολή που θα μου έχει εμπιστευθεί ο Ελληνικός λαός».
Όσο για το εάν θα την αξιοποιήσει επιδιώκοντας συνεργασία με άλλα κόμματα, απάντησε: «Θα το δούμε μετά τις εκλογές» και πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε δυο τετραετίες για να αναδείξουμε πλήρως το έργο μας και «να γίνουμε Ευρώπη, ενώ στο ερώτημα εάν μετά από δύο τετραετίες ένας πρωθυπουργός κλείνει τον κύκλο του, απάντησε «μπορεί και ναι, μπορεί και όχι».
«Η πρόταση Ανδρουλάκη δεν είναι είναι σοβαρή»
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον «άγνωστο πρωθυπουργός Χ» τόνισε πως αυτό δεν είναι σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης και είπε πως κατανοεί τον θυμό του κ. Ανδρουλάκη επειδή κάναμε βαριές θεσμικές αλλαγές. «Έχω μια δυσκολία συνεννόησης μαζί του, καθώς, δύο φορές αρνήθηκε να με συναντήσει» είπε και εκτίμησε πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει δείξει καμία διάθεση, έχει δείξει ότι το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ αλλά εγώ προσωπικά. Εκεί εγώ δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση, οι εκλογές είναι μπροστά μας, ο λαός θα αποφασίσει».
Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά τον όρο να μην είναι πρωθυπουργός. «Παντού στην Ευρώπη πρωθυπουργός γίνεται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» πρόσθεσε φέρνοντας ως παράδειγμα τον κ. Σολτς που έγινε αυτόματα πρωθυπουργός για να υπογραμμίσει ότι «στις εκλογές δεν ψηφίζεις μόνο κόμμα, ψηφίζεις και υποψήφιο πρωθυπουργό».
«Το δίλημμα είναι μπροστά ή πίσω», ανέφερε και τόνισε πως αν το ποσοστό της ΝΔ είναι υψηλό στις πρώτες εκλογές θα στείλει σαφές μήνυμα για το ποια παράταξη πρέπει να κυβερνήσει.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, είπε ότι για τον ίδιο υπάρχει μία κάλπη, της 21ης Μαΐου και αν το αποτέλεσμα είναι καλό ο στόχος γίνεται πιο εύκολος και δεν θα πει από τώρα κάτι για το τι θα γίνει μετά τις δεύτερες εκλογές.
«Όλα θα κριθούν σε αυτές τις εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πραγματικά ισχυρή θα έχει σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα πρέπει να κυβερνήσει και πρωθυπουργός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ που τυγχάνει να είμαι εγώ», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι, ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του θα δεχτεί άλλον πρωθυπουργό αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα».
«Ο ελληνικός λαός ψηφίζει και υποψήφιο πρωθυπουργό. Δεν είναι καινούργιο. Πάντα συνέβαινε», συμπλήρωσε.
«Ήρθε η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system»
Για τα ψηφοδέλτια που δεν έχουν ανακοινωθεί, όπως της Επικρατείας, αποκάλυψε ότι δεν θα συμπεριλαμβάνονται ονόματα διασημοτήτων από την πολιτική ή άλλους χώρους.
«Κάνω κι εγώ τη δικιά μου αυτοκριτική και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», ανέφερε σημειώνοντας πως έχει καταλήξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Για το debate ο πρωθυπουργός ανέφερε αυτό «που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», «Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δούμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση» συμπλήρωσε.
Και θύμισε πως «ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες κάλπες υπάρχει λογική γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους», χωρίς να αποκλείει ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές.
«Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας με κυβέρνηση ΝΔ»
Για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι είμαστε μισή μονάδα πίσω και ο μόνος λόγος που δεν την έχουμε είναι οι εκλογές. «Εάν εκλεγεί η ΝΔ και είμαι πρωθυπουργός θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο. 45 δις. Θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα, οι επενδυτές θα έφευγαν. Θέλουμε να κλοτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα ή θα επιμείνουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει;», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κεντρικές δεσμεύσεις του τηρήθηκαν και πως προφανώς υπήρχαν και καθυστερήσεις και λάθη. Είπε ότι θα αποτελέσει κεντρική του προτεραιότητα το εθνικό σύστημα υγείας και στη δικαιοσύνη χρειάζεται να τρέξουμε με πιο γρήγορα βήματα.
Νέες μειώσεις φόρων, αύξηση αφορολογήτου και μισθών
Για την ακρίβεια και όσους μιλούν για υπερφορολόγηση, ανέφερε: «Ένα μέρος του πλεονάσματος οφείλεται στον πληθωρισμό και ένα άλλο στην ανάπτυξη.
Οι μειώσεις έμμεσων φόρων δεν περνάνε πάντα στον καταναλωτή. Εμείς έχουμε καλύτερη απόδοση στον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή από πολλές χώρες. Οι έμμεσοι φόροι στοιχίζουν πολλά στον προϋπολογισμό. Όταν ρώτησα τον κ. Τσίπρα δεν ήξερε πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα που εισηγήθηκε. Να δώσω μία πρόγευση τι θα πούμε.
Περαιτέρω μείωση εργοδοτικών εισφορών, θα αυξήσουμε το αφορολόγητο για τα παιδιά, σκοπός μας να σβήσει το τέλος του επιτηδεύματος, οι έμμεσοι φόροι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά»
Αποκάλυψε ότι σκοπεύει την επόμενη τετραετία να προχωρήσει στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις στήριξης των νοικοκυριών.
«Για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μείωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών και θέλω ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Τα επιδόματα τα χρησιμοποιήσαμε γιατί μας έτυχαν έκτακτα πράγματα στην οικονομία», ανέφερε.
Επίσης, γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Ότι ισχύει δηλαδή σήμερα που είναι 9.000 ευρώ για ένα παιδί θα αυξηθεί στα 10.000 ευρώ για κάθε παιδί και ακολούθως θα αυξάνεται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
«Χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα»
«Προφανώς και οι πρωθυπουργοί πρέπει να κλείνουν τον κύκλο τους κάποια στιγμή. Πάντα πίστευα ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα. Σίγουρα χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα και γίναμε Ευρώπη. Το έλεγα από την πρώτη στιγμή», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση αν ένας πρωθυπουργός πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στα 8 χρόνια, απάντησε «πιθανόν».
Ερωτηθείς για την εικόνα της χώρας στην Ευρωβουλή, είπε ότι ήταν προσεκτικός για την υπόθεση Γεωργούλη και δεν θα εξάγει συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Είπε ότι τα αισχρά hashtag ndpederastes έγιναν οργανωμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών είπε ότι η εισήγησή του είναι να αλλάξει και να γυρίσουμε πάλι σε λίστα όπως στο Επικρατείας.
«Είμαι επιφυλακτικός με τη στάση της Τουρκίας»
Για τον Ερντογάν σημείωσε πως «είμαι πολύ επιφυλακτικός για την αλλαγή στάσης στην Τουρκία. Υπάρχει όντως αποκλιμάκωση. Υπήρξε προσέγγιση μετά τους σεισμούς. Από εκεί και πέρα, μετά τις εκλογές, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της γαλάζιας πατρίδας».
Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον κ. Ερντογάν είπε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ «Ερντογάν γιοκ» και δεν είπε ποτέ «μην ψηφίσετε Ερντογάν», ενώ πρόσθεσε ότι του έχει πει ότι ένα θέμα έχουν να συζητήσουν, την διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «και έχουμε αποδείξει ότι ο λόγος μας μετράει», συμπλήρωσε.