Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των συντακτών τόνισε πως η ρύθμιση για το θέμα με τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε για το αν απασχολεί την κυβέρνηση το γεγονός πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν δηλώσει πως δεν θα υποστηρίξουν τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, είπε ότι «θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα η διάταξη που βάζει μπλόκο σε ναζιστικά μορφώματα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια αυτονόητη ρύθμιση για την οποία θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Σε αυτό το πεδίο δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές. Πρέπει να μπορούμε να αποκλείουμε φασίστες και εγκληματίες».
Αρχικά, ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διήμερη επίσκεψη του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας για να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Θα έχει την ευκαιρία τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και στις κατ' ιδίαν επαφές του να αναδείξει τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος που έχει συντελεστεί με μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μειώσεις φόρων, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται για την πατρίδα μας και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για την οποία βασικός στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».
Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τους τομείς της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, του τραπεζικού τομέα και άλλους δυναμικούς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης. «Θα εξηγήσει πώς η Ελλάδα, που αναδείχθηκε από τον Economist ως η χώρα του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα, πέτυχε όσα καταφέραμε εν μέσω εξωγενών μεγάλων κρίσεων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και άλλες δυσκολίες που συναντήσαμε τα τελευταία χρόνια στο δρόμο μας».
Πρόσθεσε ότι θα έχει ταυτόχρονα την ευκαιρία να αναδείξει «τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αλλά και τις κινήσεις που ο ίδιος ανέπτυξε ή στις οποίες πρωταγωνίστησε και οι οποίες κινήσεις συνέβαλαν στη συνδιαμόρφωση των μεγάλων ευρωπαϊκών αποφάσεων το προηγούμενο διάστημα όπως την αποκατάσταση της διακίνησης των ανθρώπων μεσούσης της πανδημίας, τις πρωτοβουλίες για τις λύσεις στην ενεργειακή κρίση αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια καθώς και ευρύτερα το ρόλο της χώρας μας ως δύναμης αξιοπιστίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».
Ανέφερε επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακόμα προσκεκλημένος σε κύκλους συναντήσεων, όπου εκτός από εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους των Μέσων Ενημέρωσης, της πολιτικής και της διπλωματίας.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού την Τετάρτη για το θέμα, όπως το ζήτημα των ανήλικων προσφυγόπουλων.
Σε αντιπαραβολή με την τακτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνοντας πως οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις δρούσαν σαν κράτος εν κράτει χωρίς κανέναν έλεγχο στην πράξη ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής ήταν άθλιες και προσβλητικές για τον ανθρωπισμό εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας με την κυβέρνηση να νίπτει τα χείρας της και να μιλά για πρόσφυγες που λιάζονται και για επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες, την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά υπέφεραν, είπε ότι «με σχέδιο, με πρόγραμμα, με ισχυρή πολιτική βούληση όλα αυτά είναι οριστικά παρελθόν.
Σήμερα 3,5 μόλις χρόνια μετά το 2019 η Ελλάδα έχει ισχυρά σύνορα σε στεριά και θάλασσα. Η Ελλάδα οχύρωσε τον Έβρο με το φράχτη, έβαλε σε τάξη της ΜΚΟ, αποσυμφόρησε και ανακούφισε να νησιά μας, καταπολέμησε τους λαθροδιακινητές, έδωσε αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες, οργάνωσε την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών, απέκρουσε τις μεταναστευτικές εισβολές και τις επιβουλές της Τουρκίας, ενίσχυσε αποφασιστικά με οικονομικούς πόρους και υποδομές τα νησιά που ταλαιπωρήθηκαν. Η Ελλάδα σήμερα προστατεύει τη ζωή των ανθρώπων που ρίχνουν στα κύματα του Αιγαίου οι ασυνείδητοι λαθροδιακινητές. Στηρίζει έμπρακτα το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ. για το ύψιστης εθνικής και ανθρωπιστικής σημασίας καθήκον τους».
Αναφέρθηκε επίσης σε στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και στην ειδική μνεία που έκανε στο πρόβλημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που διευθετήθηκε.
Στο σημείο αυτό διατύπωσε έξι ερωτήματα στα οποία όπως είπε καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.
- Έχουν καταλήξει αν η Ελλάδα έχει στη θάλασσα σύνορα και πρέπει τα σύνορα αυτά να φυλάγονται για να προστατεύει την επικράτειά της;
- Η χώρα μας είναι κυρίαρχη χώρα ή ξέφραγο αμπέλι;
- Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα ζητήσουν συγγνώμη για τις αθλιότητες που έκαναν γύρω από την υπόθεση της μικρής Μαρίας;
- Ασπάζεται και ο κ. Τσίπρας τις αθλιότητες που υποστηρίζουν ορισμένοι ότι τάχα το Λιμενικό και τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας απαγάγουν ανθρώπους, τους κακοποιούν και στο τέλος τους ρίχνουν στη θάλασσα;
- Θα παραδεχθούν την πλήρη αποτυχία τους στο μεταναστευτικό;
- Επιμένουν ότι θα εφάρμοζαν την ίδια πολιτική στο μεταναστευτικό εάν ερχόντουσαν ξανά στη διακυβέρνηση της χώρας;
«Αυτά έκανε η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να συκοφαντεί τη χώρα, υιοθετώντας ιστορίες των εχθρών της Ελλάδας. Υπάρχουν όμως έξι ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαριθμώντας τα.
Επίσης, αναφέρθηκε στα στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης και του μισθού των εργαζομένων σε σχέση με το 2019.
«Είναι σημαντικό ότι πέρα από την ενίσχυση της οικονομίας, η χώρα μας πέτυχε τα τελευταία 3,5 χρόνια σημαντική αύξηση τόσο της απασχόλησης όσο και των αποδοχών των εργαζομένων» και επικαλέστηκε δημοσιευμένα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
«Αν την πρώτη τετραετία, το στοίχημα ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, το μεγάλο στοίχημα της β΄ τετραετίας είναι οι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα, πρωτίστως όμως για τους νέους και τους πλέον ευάλωτους», τόνισε.
Αναφέρθηκε ακολούθως στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και στα στοιχεία για την «έκρηξη» στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022.
«Καταρρέει η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το κομμάτι», σχολίασε ο κ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Στοίχημα μας είναι η αύξηση των μισθών την επόμενη 4ετία ώστε να συγκλίνουν με τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης. Όλα αυτά καθώς έρχονται ως ανταμοιβή για τις θυσίες των Ελλήνων», πρόσθεσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έκθεση του ΟΟΣΑ και τόνισε πως η χώρα μας καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες. «Οι πολίτες γνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται, όπως το καλάθι του νοικοκυριού».
Τόνισε δε την έκρηξη του τζίρου των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ιδίως στο γ' τρίμηνο του έτους. Σημείωσε πως προ κρίσης, πριν το 2019 ο τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε τα 80 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 130 δισ. τώρα.
Επιπλέον, είπε για το πρόγραμμα Dentist Pass για τα παιδιά 6-12 ετών αναφορικά με την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, λέγοντας πως μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι οδοντίατροι.
Τέλος, στάθηκε στην αρχή της διαδικασίας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, για πρώτη φορά από το 1982, που θα αφορά πρώτα τους νεοδιορισθέντες και «αναμένεται να βελτιώσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα». Η θετική αξιολόγηση θα σημάνει μοριοδότηση ενώ η αρνητική αξιολόγηση θα σημάνει υποχρεωτική επιμόρφωση.
Την Δευτέρα 12:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για την εξέλιξη με τα F-16, είπε πως η χώρα μας θωρακίζει την άμυνα της, γίνονται βήματα προ αυτή την κατεύθυνση και με τεκμήρια αναδεικνύουμε την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Με βάση τις δυο αυτές αρχές, η Ελλάδα δεν έχει λόγο να ανησυχεί και έτσι πορευόμαστε.
Η ελληνική διπλωματία έχει πάγιες και σταθερές θέσεις. Εμείς δεν μπορούμε να υπαγορεύουμε σε κάθε χώρα πως θα εξοπλίζεται. Εμείς αφενός ενισχύουμε την άμυνα μας, αφετέρου φροντίζουμε να αναδεικνύουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, συμπεριφορά, που δεν συνάδει με την ιδιότητα της ως σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ, ούτε και με την ανάγκη της παγκόσμιας κοινότητας για τήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει φροντίσει να ισχυροποιήσει την άμυνα της και να αντιστρέψει υπέρ της τη διαφορά των προηγουμένων ετών».
Για την άρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό, είπε πως θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να αποκλείσουμε φασίστες και εγκληματίες από την κοινοβουλευτική ζωή.
Για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις, είπε πως από την πρώτη στιγμή λέμε το ίδιο και δη για τα ρυπαρά δίκτυα. Η έρευνα που είναι σε εξέλιξη θα ρίξει άπλετο φως. Όλα γίνονται βάσει των κανόνων της δημοκρατίας.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι, υπάρχει ανοικτή έρευνα και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία σκιά.
Για το Ειδικό Δικαστήριο, είπε ότι η σιωπή του κ. Τσόπρα είναι εκκωφαντική, είχαμε την ιστορία με τις σακούλες στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχουμε τα φερόμενα SMS του κ. Παππά για το λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL. Οι αποκαλύψεις για σακούλες στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα μηνύματα του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, είναι ενδεικτικά της φιλοσοφίας τής προηγουμένης κυβέρνησης για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να πει αν ο Α2 συνδέεται με τις σακούλες και για το αν υπήρξαν υποδείξεις και σε άλλα κανάλια, έτσι αντιλαμβάνονται την ελευθερία των Μέσων; Όσοι επικαλούνται διάφορες εκθέσεις, θα ενημερώσουν τους αξιολογητές πόσες θέσεις θα μας ανεβάσουν στην ελευθερία Τύπου; Δεν υπάρχει το πώς αναδεικνύεται η υποκρισία της αντιπολιτευτικής τακτικής.
Οι αποκαλύψεις για σακούλες στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα μηνύματα του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, είναι ενδεικτικά της φιλοσοφίας τής προηγουμένης κυβέρνησης για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ».
Για τις συνεργασίες με κόμματα, είπε ότι «δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν πως δεν θα έχουμε αυτοδυναμία.