Δεν υπάρχει για τις επόμενες μέρες, εκτός απροόπτου ασφαλώς, ορατό το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την προσεκτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων της τελευταίας εβδομάδας που κάνουν η κυβέρνηση και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Μπορεί κάποια νησιά να βρίσκονταν λίγο πριν από το επίπεδο συναγερμού όπως η Πάρος, η Μήλος, η Ιός, όμως φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση μοιάζει να σταθεροποιείται σε ικανοποιητικά δεδομένα. Αυτή η εξέλιξη απομακρύνει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και η απαγόρευση της μουσικής.
Όπως επισημαίνει στο Liberal κυβερνητικό στέλεχος, η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να υλοποιήσει ένα πλέγμα περιοριστικών μέτρων μέσα σε ελάχιστες ώρες λειτούργησε καταλυτικά. Όχι μόνο για το νησί των ανέμων αλλά και για άλλα νησιά που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών. Το «μοντέλο Μυκόνου» μοιάζει να έθεσε το παράδειγμα και για νησιά όπως η Σαντορίνη όπου μαζί με την Πάρο απομακρύνθηκαν από την «κόκκινη ζώνη».
Τα στοιχεία που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου αποτυπώνουν τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης σε νησιά μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος, τα οποία «φλέρταραν» με το μίνι lockdown.
Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση, δείχνει να έχει απομακρυνθεί για το επόμενο διάστημα, κάτι που θα επαναφέρει την κανονικότητα σε μία περίοδο που την έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και οικονομία. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η κατάσταση συναγερμού μπήκε …στο αρχείο.
Αντιθέτως, όπως φάνηκε και από την ενημέρωση του αρμόδιου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας η ανησυχία υπάρχει γι' αυτό και ανασύρθηκαν δύο από τα πιο βασικά εργαλεία εναντίον του κορονοϊού. Η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα σημεία (κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας) και η διενέργεια δύο τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό. Με τα συγκεκριμένα μέτρα εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί η εξάπλωση της διασποράς του ιού.