Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Στην περιφέρεια Κρήτης, όπου είχε συνάντηση με δημάρχους του νησιού, βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη περί ψήφισης με αυξημένη πλειοψηφία των μέτρων στη Βουλή. Μέσα σε λίγα λεπτά τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών μπήκαν στο μικροσκόπιο του γαλάζιου επιτελείου και η απάντηση δεν άργησε να έρθει: «Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε σήμερα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστικά συνένοχη στην κυβερνητική αποτυχία, ανικανότητα και αναλγησία και να ψηφίσει τα νέα δυσμενή μέτρα στη Βουλή. Τον ενημερώνουμε για να μην αγωνιά ούτε εκείνος, ούτε ο κ. Τσίπρας, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης».
Με αυτές τις δύο προτάσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεινε ουσιαστικά με «θόρυβο» την πόρτα στην οποιαδήποτε συζήτηση περί «συναίνεση» και άρα ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων.
Αυτή ήταν η πρώτη άμεση απάντηση, που έδωσε τη θέση της στην προσπάθεια ανάλυσης της θέσης του Πάνου Σκουρλέτη από το γαλάζιο επιτελείο.
Το ερώτημα ξεκάθαρο αλλά και δύσκολο ως προς την απάντησή του: Ήταν προσωπική του άποψη ή εξέφραζε την επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου;
«Με αυτούς του ανθρώπους δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος» ήταν η πρώτη προσέγγιση στελέχους που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ.
Μία απάντηση ενδεικτική του κλίματος της δημιουργικής ασάφειας που φαίνεται πως έχει διαπεράσει πλέον ολόκληρο το σύστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο στενός πυρήνας συνεργατών του προέδρου της ΝΔ δύο δείχνουν να είναι τα σενάρια για τη στόχευση του υπουργού εσωτερικών.
Σενάριο πρώτο. Ο Πάνος Σκουρλέτης λειτούργησε αυτόνομα, κάνοντας αισθητή την παρουσία του για μία ακόμα φορά στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν γαλάζια στελέχη ο κ. Σκουρλέτης είχε κάμποσο καιρό να κάνει δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο και πιθανόν να ήθελε να καταγραφεί κυρίως στο ακροατήριο που στηρίζει το κυβερνών κόμμα.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Νίκος Φίλης δείχνουν το τελευταίο διάστημα τάσεις «ευδιάκριτης καταγραφής» των απόψεών τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που δείχνει ότι οι τεκτονικές πλάκες στην πλατεία Κουμουνδούρου αρχίζουν και κουνιούνται.
Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, ο κ. Σκουρλέτης θέλει να παρουσιάσει μια δική του πλατφόρμα για τις επόμενες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που καταδεικνύει το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα. Όπως εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο ο υπουργός εσωτερικών έχει όλα τα προσόντα να προχωρήσει σε μια δική του πορεία εντός ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ανάδειξή του σε κύριο εσωκομματικό αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα. Όλοι θυμούνται άλλωστε την έντονη διαμάχη τους πριν από λίγο καιρό για τα ενεργειακά και την «παντιέρα» που ύψωσε ο κ. Σκουρλέτης.
Σενάριο δεύτερο. Ο Πάνος Σκουρλέτης να λειτούργησε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας να σπρώξει την ΝΔ στο δρόμο της «συναίνεσης» που καταλήγει στη ψήφιση των επώδυνων μέτρων στη Βουλή.
Όπως τονίζουν συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός θα «παίξει καθυστέρηση» στη διαπραγμάτευση, θα δραματοποιήσει την όλη κατάσταση και προς τα τέλη Μαΐου θα ζητήσει από την ΝΔ να στηρίξει την προσπάθεια και να «τεθεί προ των ευθυνών της».
«Στο χρονικό εκείνο σημείο, το Μέγαρο Μαξίμου αν ακολουθηθεί το συγκεκριμένο μονοπάτι ενδέχεται να ζητήσει την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης» έλεγε γαλάζιο κομματικό στέλεχος που προεξοφλούσε από τώρα την απάντηση της ΝΔ, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο: « Η ΝΔ σε μία τέτοια περίπτωση θα απαντούσε με μία μόνο φράση. Έχετε τρεις εβδομάδες καιρό για να στήσετε κάλπες».
Για την ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε σκέψη περί οικουμενικής κυβέρνησης ή έστω κίνησης που θα μπορούσε να εκληφθεί ως στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ούτε στην άκρη του μυαλό της. Αυτό θα είναι άλλωστε ένα από τα κεντρικά μηνύματα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ το πρωί της Πέμπτης. Στην συνεδρίαση θα ξεκαθαριστεί ότι οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι εκτός πλαισίου και πως όποιος την εκφράσει θα βρεθεί αυτομάτως εκτός...
(Φωτογραφία: SOOC)