«Η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που να δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», δήλωσε ο γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Κρήτης, πριν λίγη ώρα στο Ηράκλειο.
Όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, στον ανοικτό διάλογο - όπως τον χαρακτήρισε - με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης: «Εμείς, πιστεύουμε στην αποκέντρωση και όχι στο δυσλειτουργικό κράτος. Πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία και όχι στην πατρωνία από κομματικούς κυβερνητικούς εγκάθετους. Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, τη θέλουμε ως πυλώνα Δημοκρατίας».
Ο γραμματέας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επέκρινε τις κυβερνητικές πολιτικές αναφορικά με την απλή αναλογική λέγοντας πως «ψήφισαν την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές για να προκαλέσουν ακυβερνησία στη χώρα και ετοιμάζονται να ψηφίσουν απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να σύρουν και την Αυτοδιοίκηση στο χάος… Δεν θα τα καταφέρουν όμως. Διότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με το νόμο που ισχύει και θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αλλάξει αμέσως και το νόμο για τις εθνικές και το νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές».
Σε ό,τι αφορά στο σενάριο για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019, ο κ. Αυγενάκης σχολίασε λέγοντας πως «κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει και μόνο ένας βαθιά νοσηρός καιροσκοπισμός θα επέτρεπε ένα τέτοιο σενάριο. Φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά το προσωπικό και κομματικό συμφέρον. Ήρθαν με τη θεωρία των παιγνίων και φεύγουν με τη θεωρία του χάους».
Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο «Κλεισθένης Ι», λέγοντας ότι αποτελεί μια κάλπικη μεταρρύθμιση. «Φοβούμαι ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να σας οδηγήσει σε ακυβερνησία, να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις.… Λείπει παντελώς η βούληση για πραγματική Αποκέντρωση και Διοικητική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ διαφαίνεται και προσπάθεια χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το υπουργείο Εσωτερικών, με την αλλαγή τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ασαφή κριτήρια), τον έλεγχο του Επόπτη Νομιμότητας (ορισμό από τον υπουργό) και την προσθήκη νέων διατάξεων περί εποπτείας».
Στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ηράκλειο, την 9η κατά σειρά των συσκέψεων με αυτοδιοικητικά στελέχη, ενόψει της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρέστη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε πως «ο "Κλεισθένης Ι" επιχειρεί να "τιθασεύσει" την αυτοδιοίκηση προωθώντας ένα αναχρονιστικό μοντέλο διοίκησης. Εμείς ως αυτοδιοίκηση Α'' βαθμού έχουμε κάνει τεκμηριωμένες προτάσεις μετά από διαβούλευση στα συνέδρια μας, για μία μεταρρύθμιση που θα προωθεί την αποκέντρωση με ταυτόχρονη ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, αλλά καμία δεν ελήφθη υπόψιν». Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως «δεν υπάρχει βάση συζήτησης σε ένα νομοσχέδιο που πισωγυρίζει τη χώρα, δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών».
Θα επιχειρηθεί ο έλεγχος των Περιφερειών και των δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών, και με το σύστημα της απλής αναλογικής θα υπάρξει ακυβερνησία», είπε ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, που επεσήμανε παράλληλα πως οι προτάσεις του κόμματος της Ν.Δ. για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, θα αφορούν την αλλαγή της απλής αναλογικής, κατάργηση του νομοσχεδίου, βραχυπρόθεσμες αλλαγές που αφορούν το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων κράτους- αυτοδιοίκησης, την επανεξέταση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών στην αυτοδιοίκηση, την δημιουργία ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, την μεταφορά των κέντρων υγείας στους ΟΤΑ, την αξιολόγηση του προσωπικού, νέα οργανογράμματα και σύστημα κινητικότητας, αλλά και οικονομική ανεξαρτησία ως μακροπρόθεσμος στόχος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ