Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιο αναγκαία από ποτέ η σύσταση εθνικού συμβουλίου Ασφαλείας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιο αναγκαία από ποτέ η σύσταση εθνικού συμβουλίου Ασφαλείας

Του Γιάννη Τρουπή

Μία εφ'' όλης της ύλης συζήτηση είχε στη Ρόδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κατοίκους της Ρόδου. Οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, το πανεπιστημιακό άσυλο, ο τομέας της υγείας, η τουριστική εκπαίδευση αλλά και η οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοιχτής συζήτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναδιατύπωσε την πρότασή του για σύσταση εθνικού συμβουλίου Ασφαλείας ένα όργανο με συμβουλευτικό ρόλο τη χρησιμότητα του οποίου αυτή την περίοδο «είναι πιο αναγκαία από ποτέ» τόνισε. 

«Κάθε φορά που η Ελλάδα ήταν ενωμένη και αγωνίστηκε με σχέδιο τα κατάφερε. Κάθε φορά που ήταν διχασμένη και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έγιναν αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης μας βρήκαν διχασμένους, υπήρξε εθνική καταστροφή. Η Τουρκία εκφράζει έντονη επιθετικότητα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, ενότητα και σοβαρότητα. Το περιστατικό με τους Έλληνες στρατιώτες πρέπει να λυθεί το συντομότερο. Πρέπει να γυρίσουν το συντομότερο στην Ελλάδα. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες καλής γειτονίας που πάντα θέλουμε με την Τουρκία» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες στον κ. Μητσοτάκη:

-Για το πανεπιστημιακό άσυλο

«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι το εργαλείο που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Δεν είναι ένα εργαλείο για να καλύπτονται έκνομες συμπεριφορές. Δε γίνεται σήμερα στην Αθήνα πίσω από το άσυλο να κρύβονται ομάδες που τα σπάνε. Δεν αντιλαμβάνομαι έτσι το άσυλο. Η αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς να προηγείται μία βαριά τυπική διαδικασία, όταν εντοπίζονται παράνομες ενέργειες. Στην Ελλάδα βλέπω εξαιρετικούς μαθητές και καθηγητές σε ένα περιβάλλον που δεν τους ευνοεί. Αυτή η ιστορία με το άσυλο θα τελειώσει. Είναι πολιτική προτεραιότητα».

- Για τα περιφερειακά νοσοκομεία

«Όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία σκεφτόμαστε τους Έλληνες πολίτες, αλλά σε τουριστικές περιοχές όπως εδώ σκεφτόμαστε και τους τουρίστες. Έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας. Το ΕΣΥ έχει φτάσει πια στα όριά του, σχεδιάστηκε πριν από τριανταπέντε χρόνια. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η χώρα πάσχει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και η πρόληψη είναι στο επίκεντρο του δικού μας προγράμματος. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα των διοικήσεων των νοσοκομείων. Υπάρχει η αντίληψη πως όταν ένα κόμμα κερδίζει την εξουσία, βάζει τους δικούς του ανθρώπους στη διοίκηση των νοσοκομείων. Δε θα το κάνουμε αυτό,θα μπουν στελέχη με αξιοκρατία και θα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία. Οι προσλήψεις δεν είναι η μαγική λύση για όλα τα προβλήματα, όμως στην υγεία υπάρχει ανάγκη πραγματική για προσλήψεις. Δυστυχώς οι προσλήψεις που είχαμε δρομολογήσει ως κυβέρνηση στην υγεία κατευθύνθηκαν σε άλλες κατευθύνσεις όπως η ΕΡΤ και αλλού».


- Για τις χωροταξικές μελέτες

«Ίσως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα είναι ένα σχέδιο για την χρήση γης στην Ελλάδα μας. Το πού μπορείς να χτίζεις, πώς και γιατί πρέπει να ξεκαθαριστεί στην πατρίδα μας. Ο εξορθολογισμός χρήσεων γης είναι απόλυτη προτεραιότητα».


- Για ΦΠΑ και ΕΦΚΑ

«Το άθροισμα των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων έχει καταστήσει ξεκάθαρη την αποτυχία κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχει ένα ξεκάθαρο πρόσημο. Φορολογούμε την μεσαία τάξη για να το μοιράσουμε σε αυτούς που θεωρούμε πολιτική πελατεία. Αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης. Το να δίνεις ένα επίδομα μία ή δύο φορές το χρόνο δεν λύνει το πρόβλημα. Εμείς θα μειώσουμε και ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές. Το είχαμε κάνει το 2013 όταν είχαμε μειώσει μονομερώς το ΦΠΑ στην εστίαση. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τα επιδόματα , αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξουμε τους πολίτες προς τα πάνω είναι οι δουλειές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας».

- Για νησιωτικότητα

«Πρέπει να λειτουργήσει η κινητικότητα για να μετακινείται το προσωπικό εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Για τη νησιωτικότητα , τα νησιά μας είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρα μας. Ξέρετε ποιοι είχαν αναλάβει δεσμεύσεις για μειωμένο ΦΠΑ και ποιοι δεν μπόρεσαν να το ικανοποιήσουν. Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για ένα κοστολογημένο σχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Εγγυόμαστε την πολιτική σταθερότητα και καλούμε τους ξένους επενδυτές να έρθούν, δεν κάνουμε όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση».

- Για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα

«Παρότι πολλοί προσπάθησαν να ταυτίσουν την θητεία μου στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι να απολύεις δημοσίους υπαλλήλους, αλλά η αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων. Έδωσα μεγάλο αγώνα για να εισάγω την έννοια της αξιολόγησης. Δυστυχώς αυτοί που τότε πολεμούσαν την αξιολόγηση, την εφαρμόζουν σήμερα με πλημμελή διάσταση. Σήμερα αυξάνεται το οργανωτικό αποτύπωμα του κράτους χωρίς λόγο. Δυστυχώς σήμερα ξεχειλώνει πάλι το κράτος. Ξαναχτίζεται πάλι ένα κομματικό κράτος που μας οδήγησε στην καταστροφή. Θέλουμε ένα δημόσιο που θα είναι εξορθολογισμένο με ξεκάθαρα οργανογράμματα».