Κυριάκος Μητσοτάκης: «Γελοία και γεωγραφικά η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Γελοία και γεωγραφικά η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης»

Ξεκαθαρίζοντας ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης δεν έχει καμία νομική ισχύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Αtlantic council τη χαρακτήρισε ακόμα «και γεωγραφικά γελοία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την προκλητική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα τόνισε τη σημασία του αγωγού East Med και υπογράμμισε ότι τα ενεργειακά είναι σημαντικός πυλώνας των ελλληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ειδικότερα, σε ομιλία που έδωσε λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο think tank "Atlantic Council", ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στον αγωγό East Med.

Σχετικά με τον EastMed, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία είναι που βρίσκεται εκτός γραμμής.

«Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική, αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Δείτε τον χάρτη, δεν υπάρχει σύνδεση των δύο χωρών στον χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» σχολίασε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

«Έχουμε διάφορες με την Τουρκία αλλά είμαστε διατεθειμένοι να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αν δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τις διάφορες μας θα μπορούσαμε να πάμε στην Χάγη. Αλλά για να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρξουν ενέργειες αποκλιμάκωσης. Δε θα δεχθούμε καμία παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ίδιος ήταν «πάντα ενός μεγάλος υποστηριχτής του ΝΑΤΟ» και τόνισε ότι «το έκανα σαφές στο Λονδίνο ότι είναι απαράδεκτο ένας σύμμαχος να προκαλεί τον άλλο σύμμαχο και αναφέρει στην Τουρκία». Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και θα πρέπει το ζήτημα να συζητηθεί στην συμμαχία, πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ακόμα ότι τα ενεργειακά είναι ένας σημαντικός πυλώνας των Ελληνο-αμερικανών σχέσεων.

Γενικότερα, αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η συμφωνία EastMed είναι μια συμφωνία ορόσημο για την περιοχή και δίνει νέα σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή. Η Ελλάδα θέλει συνεργασία με τις ΗΠΑ σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων», είπε.

Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς για τη συμφωνία με τη γείτονα χώρα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ήμουν απέναντι και έκανα τα πάντα για να μην κυρωθεί η συμφωνία. Είχα πει δημοσίως ότι εφόσον γινόταν η κύρωση δε θα μπορούσε να αλλάξει» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμα θέματα και προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Την ίδια ώρα έχουμε πει ότι είναι προς όφελος μας ο ευρωπαϊκός δρόμος των Βαλκανίων», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την Αλβανία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν θέλουμε να τους κλείσουμε την πόρτα της ΕΕ και σημείωσε πως «όταν έγινε ο σεισμός πρόσφατα στην Αλβανία ήμασταν οι πρώτοι που σπεύσαμε να βοηθήσουμε. Είμαστε η μεγαλύτερη και πιο παλιά οικονομία στην περιοχή. Για δέκα χρόνια είχαμε προβλήματα αλλά επανακάμπτουμε. Οι προηγούμενοι ηγέτες κοιτούσαν μόνο πώς θα αξιοποιήσουμε οικονομικά πακέτα αλλά αφήνουμε αυτές τις ημέρες πίσω».

«Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις»

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας και για τις επενδύσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή τονίζοντας πως η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. «Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα», είπε.

Επισήμανε ακόμα ότι πλεόνασμα ύψους 3,5% ήταν ένα εργαλείο των δανειστών όταν «δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Αυτά τώρα έχουν αλλάξει, είπε. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, είπε, όχι γιατί μας πιέζουν οι δανειστές, αλλά γιατί εμείς πιστεύουμε σε αυτές».