Ως το αναγκαίο «νομοθετικό λογισμικό» για να πετύχουμε ένα κράτος σοβαρότερο, ισχυρότερο και ασφαλέστερο, χαρακτήρισε ο Κυρ. Πιερρακάκης το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο εισήχθη σήμερα για επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η ενδυνάμωση της κρατικής υπόστασης είναι πολύ σημαντική, «ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουμε διεθνείς προκλήσεις» είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στάθηκε ιδιαίτερα στις διατάξεις που προβλέπουν τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρήσεων, που θα δημιουργηθεί με έσοδα από την δημοπράτηση των δικτύων 5ης γενιάς (5G), αλλά και τη δημιουργία του Προσωπικού Αριθμού για την αλληλεπίδραση του πολίτη με το δημόσιο, τη δημιουργία ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη στην κυβερνητική ιστοσελίδα gov.gr, την άμεση κατάργηση του φαξ στο δημόσιο και τη διεύρυνση των «λευκών» περιοχών της Ελλάδας που θα λαμβάνουν ψηφιακή κάλυψη.
Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης ο τρόπος ανάπτυξης του δικτύου 5G στην Ελλάδα, και η εργαλειοποίηση της σχετικής δημοπρασίας (για να χτίσουμε ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων), είναι καινοτόμος. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα σε άλλη χώρα είπε ο κ. Πιερρακάκης σημειώνοντας το ενδιαφέρον της Επιτροπής και της αρμοδίας Επιτρόπου κ. Βερστάγκερ στην οποία παρουσιάστηκε.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από τα έσοδα της δημοπράτησης, που έπρεπε να διατεθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ένα μέρος αυτών θα αξιοποιηθεί από το εξειδικευμένο ταμείο "Φαιστός" ώστε να χρηματοδοτηθούν εταιρείες που θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία, και δεν θα είναι μόνο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες αλλά και εταιρείες ρομποτικής-χειρουργικής κά.
Για τον Προσωπικό Αριθμό, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους αριθμούς αλληλεπίδρασης του πολίτη με το κράτος. Σημείωσε πάντως ότι η νέα ταυτότητα θα περιέχει δύο αριθμούς, τον Προσωπικό Αριθμό και τον αριθμό εγγράφου της ταυτότητας ώστε να μπορεί ο πολίτης να εκδώσει εύκολα μια νέα ταυτότητα εάν τη χάσει. Σήμερα, εάν χάσεις την ταυτότητα πρέπει να πας πάλι σε όλες τις τράπεζες για να ξαναδώσεις τον αριθμό του εγγράφου της ταυτότητας, σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Όσο για τις νέες ταυτότητες, είπε ότι ορθώς ακυρώθηκε ο τελευταίος διαγωνισμός διότι δεν εμπεριείχε την ψηφιακή υπογραφή, και εκτίμησε ότι θα έχουμε νέες ταυτότητες σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Για τις ψηφιακές θυρίδες των πολιτών στο gov.gr είπε ότι "έχουν ήδη ετοιμαστεί σε τεχνικό επίπεδο" και το υπουργείο ετοιμάζεται να τις προσφέρει άμεσα.
Τέλος, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες νέφους για τα δεδομένα του δημοσίου, που μπορεί - όπως είπε - να είναι δημόσιες, εφόσον τα δεδομένα είναι διαβαθμισμένα, ή και ιδιωτικές.
Θετικός στην ουσία των διατάξεων εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης ωστόσο έθεσε αντισυνταγματικότητας και σωστής νομοθέτησης, καθώς το νομοσχέδιο περιέχει πολλές διατάξεις οι οποίες, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης κωδικοποίησης, έχουν ήδη ψηφιστεί.