Του Αλέξανδρου Διαμάντη
«Τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει η Νέα Δημοκρατία αλλά ο ελληνικός λαός στις εκλογές για αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά ότι ήταν «αντικείμενο των εκλογών».
«Αν είχατε το θάρρος να προσυπογράψετε την πρόταση για να θέσουμε ένα μεγαλύτερο εύρος διατάξεων θα είχαμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε στο λαό γιατί οι εκλογές αφορούσαν και την αναθεώρηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι από αύριο η χώρα θα έχει ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Και βέβαια, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί «προϊόν συναίνεσης». Σύμφωνα, πάντως, με τον πρωθυπουργό ο «συνολικός απολογισμός είναι θετικός» και γίνεται «ένα ακόμα βήμα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού».
Την ίδια ώρα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι ο τόνος της ομιλίας του ήταν εκτός κλίματος. «Αλλά και εκτός κλίματος σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή», είπε για υπενθυμίσει ότι η παρουσία διαδικασία στην αναθεωρητική Βουλή «ξεκίνησε στον φυσικό της χώρο, τη Βουλή, και όχι σε κομματικές φιέστες στο προαύλιό της», όπως είχε πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγα χρόνια πριν. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις 154 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση, στην σημερινή βουλή ήρθαν μόνο 40.
«Και λέτε τώρα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, για την αναθεώρηση που οι ίδιοι περιορίσατε, ότι είναι τζούφια», είπε. Μάλιστα, ειδική μνεία έκανε στο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διάταξη η οποία δεν πέρασε στην παρούσα Βουλή επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε. «Στην προηγούμενη βουλή η ευρεία και γενναία πρότασή μας προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και την οριζόντια προστασία του περιβάλλοντος, που αρνηθήκατε κ. Τσίπρα», τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι αποτελεί, ωστόσο, τομή η κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. «Είναι μια δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Ελπίζω αυτό το άρθρο να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία», σημείωσε.
Ερχόμενος στο άρθρο 54 για την ψήφο των αποδήμων ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ επιθυμεί να ψηφίζουν χωρίς προϋποθέσεις ακόμα και με επιστολή ψήφο. «Φανήκαμε ευέλικτοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για υποχωρήσεις επειδή «η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ, τον παγκόσμιο ελληνισμό». «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Που θα γίνει άλμα, γιατί οι Έλληνες ενωμένοι, παντού στον κόσμο μεγαλουργούν», είπε και εξέφρασε την ευχή ο εφαρμοστικός νόμος που θα έρθει σύντομα και θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφιστεί από 300 βουλευτές.
Σε ότι αφορά το άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έπιασε (πάλι) αδιάβαστο τον Αλ. Τσίπρα. «κ. Τσίπρα κάνατε αναφορές στον Κ. Καραμανλή και τον Τσάτσο και είπατε ότι δεν θα δέχονταν να εκλεγούν με τη νέα διάταξη. Ο Κ. Καραμανλής εκλέχτηκε με 153 βουλευτές. Και στα συνταγματικά αδιάβαστος κ. Τσίπρα», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση εξήγησε ότι η λύση που προτείνει η ΝΔ απεμπλέκει τη λειτουργία της βουλής από την εκλογή ΠτΔ.
«Δεν αναθεωρούμε τη διάταξη που καθορίζει τον τρόπο που εκλέγεται ο ΠτΔ. Η πρότασή μας είναι να εξακολουθεί να ισχύει η αναζήτηση ευρέων συνθέσεων και καταλήγει στην απλή πλειοψηφία», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η νέα πρόβλεψη συνταγματική πρόβλεψη δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αν θέλαμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το αν ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, μπορούμε να την κάνουμε. Αλλά δεν το προκρίναμε, μετά την τραυματική εμπειρία του 2015».
Νωρίτερα, επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα ο οποίος θεώρησε ότι η ΝΔ είχε προτείνει να συνταγματοποιηθεί η απλή αναλογική. «Ποιος σας λέει για απλή αναλογική; Δεν γνωρίζετε την πάγια αντίθεση μας με την απλή αναλογική; Λίγη λογική δεν έχετε; Σας γράφουν τις ομιλίες αλλά όταν παρεισφρέουν λογογράφοι μπορεί να υποπέσετε σε σφάλματα», δήλωσε. Σε ότι αφορά, δε, το άρθρο 86 ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν την αλλαγή της εν λόγω διάταξης. «Προτείνουμε τον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών μόνο σε πράξεις που αφορούν πολιτική δράση και την κατάργηση αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη υπουργών ώστε να ασκεί η Βουλή δίωξη», είπε σημειώνοντας ότι ο πολιτικός πλέον θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον πολίτη.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το νέο Σύνταγμα που θα ισχύει από αύριο θα εκπέμπει μήνυμα εκσυγχρονισμού. «Δεν μπορεί κανένα σύνταγμα να υποκαταστήσει τη διαδικασία ωρίμανσης της κοινωνίας, συντελέστηκε με δραματικό και επώδυνο τρόπο επώδυνο. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση», κατέληξε.