«Το 2014 η Ελλάδα στην πραγματικότητα ήταν σε διαδικασία εξόδου από μια πολύ βαθιά ύφεση. Ως αποτέλεσμα των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης ουσιαστικά χάσαμε δύο χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Είχαμε ύφεση και το 2016 και ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια ήπια ανάκαμψη το 2017. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει λάθος πολιτικές και έχει λάθος δημοσιονομικό μίγμα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «(η κυβέρνηση) υπερφορολογεί την παραγωγική οικονομία και δεν προχωρά σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Παρόλο που θέλω να πιστεύω ότι η οικονομία θα ανακάμψει, έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι αυτό θα συμβεί με αυτού του είδους τις πολιτικές».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι το κόμμα του έχει τελείως διαφορετική προσέγγιση: «Αυτό που έχουμε πει από την αρχή είναι ότι υπάρχει χώρος για ένα διαφορετικό είδος δημοσιονομικής πολιτικής», σημειώνοντας οτι «έχουμε προτείνει πολύ συγκεκριμένες περικοπές φόρων, εταιρική φορολογία από το 29% στο 20% και 30% μείωση στο φόρο ακίνητης περιουσίας. Αυτό θα κοστίσει μεταξύ 1,3 και 1,4 δισ. ευρώ. Και έχουμε εντοπίσει περικοπές δαπανών που θα είναι ισοδύναμες σε μέγεθος. Έτσι, αυτό που ουσιαστικά λέμε είναι ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω περικοπές δαπανών στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς από πού ακριβώς θα προκύψουν οι περικοπές δαπανών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπάρχει ακόμα σπατάλη στο δημόσιο τομέα που μπορεί να περιοριστεί» όπως και ότι «οι κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις εμφανίζουν συνεχή υπέρβαση δαπανών, η οποία γίνεται ανεκτή από τη σημερινή κυβέρνηση - και θα σας πω γιατί γίνεται ανεκτή: επειδή αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί ακόμα με το ίδιο πελατειακό τρόπο των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Στην επισήμανση ότι η Νέα Δημοκρατία συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι αυτό ισχύει, αλλά εξήγησε χαρακτηριστικά ότι «αποφάσισα από τη στιγμή της εκλογής μου ότι θέλω να έρθω σε ρήξη με το παρελθόν», προσθέτοντας ότι «επίσης ήμουν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης και εφάρμοσα μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική προκειμένου να καταστεί η δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική. Έτσι, προσωπικά, κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για συμμετοχή σε πελατειακές τακτικές, το οποίο είναι αυτό ακριβώς που κάνει αυτή η κυβέρνηση».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε για τη κυβέρνηση ότι «αυτό που κάνει είναι να προσποιείται ότι εφαρμόζει πραγματικές μεταρρυθμίσεις αλλά υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στο εσωτερικό της». Όπως εξηγεί, «αρκεί να δει κανείς τις ιδιωτικοποιήσεις: Αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο πρωθυπουργού συχνά ανατρέπονται από υπουργούς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μία κυβέρνηση που στη "καρδιά" της είναι μια ομάδα ακραίων αριστερών ανθρώπων. Και δεν πιστεύω ότι έχουν αλλάξει θεμελιωδώς την ιδεολογία τους. Αναγκάστηκαν να υπογράψουν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που το 2013 ήταν εντελώς περιττό. Προσπαθούν τώρα να το εφαρμόσουν, αλλά δεν πιστεύουν σε αυτούς τους τύπους των μεταρρυθμίσεων».
Όπως εξήγησε: «Αν θέλουμε να στείλουμε ένα πραγματικό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και τις εθνικές κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα είναι πλήρως δεσμευμένη σε αυτούς τους τύπους των μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ζητάμε πρόωρες εκλογές και πιστεύω ότι έχουμε την ικανότητα να τις κερδίσουμε».
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% είναι άνεφικτοι: «έχω πει ότι μετά το 2018 θα πρέπει να επανεξεταστεί το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων και ίσως πάει στο 2%, το οποίο εξακολουθεί να είναι μια πολύ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, αλλά χρειαζόμαστε κάποια περιθώρια για ελιγμούς ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι φόροι και να μην αυξήσουμε τις δαπάνες».