«Υλοποιούμε νωρίτερα απ'' ότι είχαμε πει όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως με την πορεία προς το αύριο, θα πρέπει να θεραπεύουμε και πληγές του χθες. Αναφερόμενος στην έκδοση των έντοκων γραμματίων, είπε χαρακτηριστικά «μας πληρώνουν για να μας δανείσουν», περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία.
«Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα και να τονώσουμε την αγορά ακινήτων. Και ήδη στο σχέδιο του προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%. Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ…», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% και η ανεργία θα μειωθεί ουσιαστικά. Νέες επενδύσεις υλοποιούνται και αρχίζουν να δημιουργούν νέο κλίμα στην αγορά. Τώρα ήρθε η ώρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν. Ταυτόχρονα γίνονται πράξη και τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων. Όλα τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά. Το αφορολόγητο παραμένει εκεί που το βρήκαμε. Και βέβαια δεσμευόμαστε για 2.000 για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το επίδομα θέρμανσης θα καταβάλλεται εγκαίρως. Και στο χέρι τους! Θα προκαταβάλλεται το επίδομα. Σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πιο αδύναμων».
Ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης ΝΔ με αναφορά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως αυτές για την κατάργηση του ασύλου και την προώθηση του επιτελικού κράτους κ.α., ενώ παρουσίασε τις θεσμικές πρωτοβουλίες για τις επόμενες 100 ημέρες.
«Εδώ, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, θα ξεδιπλωθούν και οι θεσμικές πρωτοβουλίες μας των επόμενων 100 ημερών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας μεταξύ αυτών το νομοσχέδιο για το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο, τον αντικαπνιστικό νόμο, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και το νέο Φορολογικό και το νέο Ασφαλιστικό, ενώ πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν η ψήφος στους Αποδήμους Έλληνες, η αναμόρφωση του Συστήματος
Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας και η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια.
Για τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης».
«Για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάσσεται στη λειτουργία της. Tην πλαισιώνει. Δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της!», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας. Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis», πρόσθεσε και σημείωσε: «Η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε περιφρόνηση των αντιπάλων μας, αλλά σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα αλλά με τη βουλευτική τους και όχι την υπουργική τους ιδιότητα», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως το άσυλο. «Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια! Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι ήδη η εικόνα των δημοσίων πανεπιστημίων αρχίζει και αλλάζει».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έκδοση των εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που μας ζητούσαν. Και αυτήν την αξιοπιστία την κατακτήσαμε».
Με αφορμή τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε ότι θα συζητήσει μαζί του την «απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών. Το θέμα αυτό θα συζητήσω σε λίγο και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τούσκ. Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και για αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην ασφάλεια ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Ξεκίνησαν επιτέλους επιχειρήσεις κτιρίων που είχαν καταληφθεί για χρόνια. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του».
Όσον αφορά τη ΔΕΗ τόνισε ότι «απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028», σημείωσε για να προσθέσει: «Αυτή είναι η δική μας "πράσινη" απάντηση σε όσους θυμήθηκαν όψιμα την οικολογία. Και που λένε πολλά λόγια περί "καθαρής" οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να βρωμίζουν τις πόλεις με αφίσες.
Καταλήγοντας είπε πως πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν: «Η ψήφος στους Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Η πρώτη παρέμβαση για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Το εθνικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Η τολμηρή μεταρρύθμιση για την απελευθέρωση των δημόσιων πανεπιστημίων από τον βραχνά του υπουργείου. Θα έχει ψηφιστεί και το νέο ασφαλιστικό που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είμασταν απολύτως συνεπείς στην κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου. Καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.