Τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% μέσα σε δύο χρόνια, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNBC. Υποστήριξε, επίσης, ότι θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημείωσε ότι στόχος του είναι ρυθμοί ανάπτυξης 4% ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες από την έναρξη διακυβέρνησης της ΝΔ.
Σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι θέλει να μειώσει τους φόρους για τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας «επιθετικής και ολοκληρωμένης φορολογικής μεταρρύθμισης». «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μέσα στον πρώτο μήνα (σ.σ. διακυβέρνησης)», δήλωσε.
Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων σε 20% σε δύο χρόνια. «Θα στείλουμε επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κεφαλαιαγορές. Έχω δεσμευτεί ότι θα φέρω την Ελλάδα πίσω σε επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
To CNBC τονίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν οι εκλογές γίνονταν τώρα η Νέα Δημοκρατία θα ερχόταν πρώτο κόμμα με περίπου το 37% των ψήφων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 26%. Το ειδησεογραφικό δίκτυο τονίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 10 χρόνια εξωτερικής οικονομικής βοήθειας τον περασμένο Αύγουστο, ενώ πλέον δεν βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2% δεν επαρκούν για την ελληνική οικονομία. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ανάπτυξη 2%, η οποία δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τουλάχιστον 4% βραχυπρόθεσμα. Αυτός θα είναι ο στόχος που πρέπει πραγματικά να θέσουμε, και οι πιστωτές θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι», επεσήμανε.
Παράλληλα, τόνισε ότι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου στέλνει το «λάθος μήνυμα υπό την έννοια ότι το έχουμε παρακάνει με λιτότητα. Ο λόγος για τον οποίο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους είναι επειδή η κυβέρνηση επιβάρυνε τη μεσαία τάξη. Και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θέλησε να δημιουργήσει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό, τι πραγματικά ζητήθηκε ήταν επειδή ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για να το διανείμει σε προεκλογικές παροχές».
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί αυτό το όριο. «Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ, πολύ, πολύ αυστηρό στόχο. Έχω πει από την αρχή ότι σεβόμαστε τις συμφωνίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά έχω επίσης ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, εάν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον το 2021 και το 2022», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση και, τελικά, αν έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, ας πούμε το 2021 με 3 ή 2,5%, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη συνολική βιωσιμότητα του χρέους μας. Αλλά σε επίπεδο συμβολισμού θα είναι μια ανταμοιβή για μια χώρα που πραγματικά συμμετέχει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ερωτηθείς τέλος για την πρόσφατη έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα αλλά και για το ενδιαφέρον που αρχίζουν να δείχνουν θεσμικοί επενδυτές ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:
«Προφανώς και μας ενδιαφέρει να προσελκύσουμε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, οι αγορές θα αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψιν τους και την πιθανή πολιτική αλλαγή. Εάν οι αγορές μάλιστα πεισθούν από την προοπτική που τους παρουσιάζουμε είναι πολύ πιθανό ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται ήδη από τώρα ενόψει των εκλογών. Και αυτό θα είναι πολύ καλό για την Ελλάδα. Ουδέποτε υπήρξα αυτός που υπονομεύει τη χώρα του για να κερδίσει οποιουδήποτε είδους πολιτικό όφελος. Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα το 2014 να αποθαρρύνει τους επενδυτές για να μην επενδύσουν στην Ελλάδα. Εγώ ποτέ δεν έλεγα κάτι τέτοιο και πάντα θα λέω επενδύστε στην Ελλάδα, επενδύστε στη χώρα μας. Αν θέλετε να το κάνετε μάλιστα περιμένοντας μια πολιτική αλλαγή, όχι μόνον είστε ευπρόσδεκτοι αλλά θα έχετε το πλεονέκτημα να προηγείστε των εξελίξεων. Επομένως υποστηρίζω πως αν οι αγορές αντιδράσουν θετικά στο διάστημα των επόμενων μηνών, αυτό θα ήταν μια πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Επιτρέψτε μου να το εξηγήσω λίγο περισσότερο. Σε μια εποχή που μιλάμε πολύ για τους λαϊκιστές, για τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις απειλές της πολιτικής αστάθειας, μπορεί στην Ελλάδα να υπάρξει μια κεντροδεξιά, μετριοπαθής, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ισχυρή πολιτική εντολή. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος, και ότι ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας θα έχει βγει πια από την εξίσωση. Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τους διεθνείς επενδυτές καθώς αναλύουν ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ».