Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Το όραμά του για την παιδεία και τους νέους ανθρώπους παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 2ο προσυνέδριο του κόμματος, στην Πάτρα. “Η επόμενη γενιά είναι το μέλημα μας, δεν πρέπει να ζήσουν χειρότερα από ότι εμείς σήμερα. Ολα αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν μέσα στην κρίση, τα μόνα βιώματα τους είναι βιώματα της κρίσης, είναι παιδιά που αποκτούν γνώση με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αποκτούσαμε εμείς. Σήμερα η γνώση είναι προσβάσιμη από ένα κινητό, αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη γενιά, είναι η επιθυμία τους για δυο πράγματα: Ευκαιρίες και αξιοκρατία” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο χώρο της παιδείας.
“Για την ΝΔ απόλυτη προτεραιότητα είναι η κατάργηση του εκτρωματικού νόμου Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου” ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η ΝΔ επιλέγει το δρόμο του ρεαλισμού και των προτάσεων απέναντι στο λαϊκισμό που έχει ταλανίσει τη χώρα.
“Ενας νέος στο Περιστέρι μου είχε πει ότι βλέπει τη ζωή του να περνά σαν ταινία και δεν μπορεί να την επηρεάσει, αν παρακολουθούσε όμως την σημερινή συζήτηση θα ήταν ποιο αισιόδοξος” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αναφέρθηκε στο ζήτημα της αριστείας.
“Γίνεται μεγάλη κουβέντα για το θέμα της αριστείας. Είναι στάση ζωής, μια καθημερινή προσπάθεια που καταβάλει ο καθένας για να γίνει το καλύτερο που μπορεί και αυτή την αριστεία θέλουμε να επιβραβεύσουμε” σημείωσε, συμπληρώνοντας πως όταν μιλάμε για ευκαιρίες αναφερόμαστε στους λιγότερο προνομιούχους.
“Η παιδεία είναι ο μόνος τρόπος που έχει ένα παιδί να αποκτήσει τα εφόδια και δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παιδεία, ξεκινώντας ανάποδα ηλικιακά. Κανένα παιδί δε θα βρεθεί εκτός παιδικού σταθμού. Θέλουμε πιο αυτόνομα σχολεία. Οι δάσκαλοι ξέρουν καλύτερα πως να ασκήσουν το δικό τους έργο. Θέλουμε μια αξιολόγηση που δε θα είναι τιμωρητική. Θα επιβραβεύονται οι καλύτεροι και θα βοηθιούνται οι λιγότερο καλοί” επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, δίνοντας το πλαίσιο της αξιολόγησης, όπως εκείνον την εννοεί στην εκπαίδευση.
“Θέλουμε ελεύθερα αυτόνομα σχολεία, με μεγαλύτερη δικαιοδοσία στους διευθυντές και όπου θα υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ δραστήριου συλλόγου γονέων. Ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε ελληνική περιφέρεια. Δεν είναι ταξική πολιτική αυτό, είναι το ανάποδο. Είναι η δυνατότητα που δίνεται σε ένα φτωχό παιδί να μπει σε ένα σχολείο που θα αναπτύξει δυνατότητες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με κλήρωση αλλά με κάποια κριτήρια” ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημείωσε ότι το σύστημα οικοδομήθηκε γύρω από την λογική να παράγουμε πτυχιούχους για να διεκδικήσουν θέση και επίδομα στο δημόσιο. “Αυτός ο κόσμος πέθανε” ήταν η χαρακτηριστική φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επέμεινε στην αξιολόγηση λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει γίνεται από τους καλύτερους αλλά και από εξωτερικούς αξιολογητές.
Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα και σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα, να τα παρακολουθήσουν.
“Πρέπει να υπάρξει σύνδεση πρακτικής άσκησης με την αγορά εργασίας” είπε ο κ. Μητσοτάκης που αναρωτήθηκε γιατί να μη δίνεται η δυνατότητα σε ένα φοιτητή του Πολυτεχνείου να περάσει ένα εξάμηνο μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστεί το άσυλο της ελεύθερης έκφρασης και όχι το άσυλο της ανομίας.
“Θα αγωνιστώ για την υπεράσπιση του ασύλου, αλλά άσυλο της ελεύθερης έκφρασης και όχι άσυλο της ανομίας. Κουμάντο στα πανεπιστήμια δε θα κάνουν οι μικρές μειοψηφίες επαγγελματιών με πολιτικές πλάτες, που θεωρούν οτι μπορούν να εκβιάζουν καθηγητές. Λέμε όχι στο μηχανισμό συγκάλυψης έκνομων συμπεριφορών” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης που αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της ακαδημαϊκής κοινότητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
“Η αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αυτή που περίμενα, γιατί αφορά τον τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους” είπε ο κ.Μητσοτάκης που τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
“Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς υποσημειώσεις αλλά όχι εις βάρος των δημοσίων πανεπιστημίων. Μέχρι όμως να γίνουν ας ξεκινήσουμε από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κάποια μαθήματα και μεταπτυχιακά πρέπει να γίνονται στα αγγλικά” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ που αναφέρθηκε στους αγώνες της ΔΑΠ.
“Τιμώ τους αγώνες της Δ.Α.Π στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αν δεν υπήρχε,τα πανεπιστήμια θα είχαν εκχωρηθεί σε συλλογικότητες άκρας αριστεράς. Θα πρέπει όμως να αλλάξει και η ίδια. Η εκλογή εκπροσώπων να γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο και δεν πρέπει να ψηφίζουν για πρυτανικές αρχές”. Θα πρέπει να γίνει ένας μηχανισμός υγιούς πολιτικού προβληματισμού. Αυτό είναι το όραμα μου για τη Δ.Α.Π του μέλλοντος και είμαι σίγουρος ότι θα έχω μαζί μου τη μεγάλη πλειοψηφία φοιτητών” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.