Κυρ. Μητσοτάκης: Πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική το μεταναστευτικό
AP
AP

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική το μεταναστευτικό

Στην παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Ο Πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Ο Πρωθυπουργός, επίσης, συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatovic. Συμφώνησαν να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και προς την υποστήριξη της προόδου της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Ελλάδα - Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε κλίμα έντασης

Νωρίτερα, στη δήλωσή του κατά την άφιξη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεντρώθηκε στη συνάντηση που θα έχει αύριο, Τετάρτη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρώτο τετ α τετ μετά από μια μακρά περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι θα είναι η πρώτη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο μετά τις πρόσφατες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης» τόνισε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος «χάραξε» τη «γραμμή» με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν: «Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δικαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

Διαβάστε ακόμα:

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σαφής αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ στο κοινό ανακοινωθέν